Osijek
PROSVJED ZBOG TROVANJA ŽIVOTINJA

U ponedjeljak se očekuju rezultati analize bijele supstance!
Objavljeno 18. ožujka, 2018.
Prosvjednici smatraju da Grad i policija nisu odgovarajuće reagirali, prozvani to opovrgavaju

Tristotinjak se Osječana, nakon poziva na društvenim mrežama, okupilo u nedjelju pet do 12 na Trgu Ante Starčevića. Na prosvjed pod motom “E sad je dosta!” ponukalo ih je to što građani već nekoliko dana po Osijeku, na brojnim lokacijama, pronalaze zasad nepoznatu bijelu supstancu, za koju mnogi sumnjaju da je otrov koji je skrivio i uginuća, kako je nabrojeno, pasa, mačaka, golubova, fazana i vidre, a nadležni, smatraju prosvjednici, na to ne reagiraju na odgovarajući način.

Prosvjednici su glasno negodovali zbog, prema njihovu mišljenju, spore i neučinkovite reakcije gradskih vlasti i policije na zabrinjavajuća zbivanja u gradu posljednjih dana. Netko je čak predložio i da se kolona uputi pred gradonačelnikovu kuću, no na kraju su ipak otišli pred zgradu PU osječko-baranjske, gdje su razgovarali i s načelnikom Ladislavom Beceom.

- Moj je pas jedan od otrovanih u Osijeku. On je prošlog tjedna, nakon igre u parku za pse na Gornjodravskoj obali, zajedno s drugim ljubimcem koji je imao jednake simptome, hitno odvezen u veterinarsku stanicu. U subotu je još jedan pas uginuo zbog konzumiranja toga otrova, pa smo se danas okupili ovdje da zatražimo objavu točnog broja otrovanih životinja, ali i da izrazimo zabrinutost zbog usporenog rješavanja trenutno gorućeg društvenog problema - rekla je Aleksandra Martinčević, jedna od organizatorica.

Zabrinutim su se građanima pridružili i predstavnici gradske vlasti: dogradonačelnik Boris Piližota, Željko Lončar, pročelnik Ureda gradonačelnika, i Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo. Građanima su poručili kako jamče da su poduzete sve mjere te da je ovlaštena veterinarska stanica, Vetam, prikupila velik broj uzoraka i poslala ih na toksikološko vještačenje. Negirali su optužbe nekih građana da policija i Vetam nisu izlazili na sve dojave građana.

- Uzorci su poslani na analizu i u ponedjeljak, najkasnije utorak, imat ćemo rezultate. Reagirali smo čim smo prikupili više uzoraka, čak smo i ubrzali proceduru - poručio je dogradonačelnik Piližota.

Načelnik Bece rekao je kako dijeli zabrinutost građana.

- Ubrzali smo proces, pa vjerujemo da ćemo najkasnije do utorka iz Zagreba, iz Centra za toksikološka vještačenja, dobiti rezultate toksikološke analize - rekao je Bece, dodavši kako, srećom, posljednjih dana nisu dobili nove prijave o uginuću pasa.

U tome je tonu govorio i Ivan Sesar iz Vetama, istaknuvši kako su njegovi djelatnici prikupili gotovo stotinu uzoraka sumnjive supstance, čime, smatra, opovrgava prigovore građana da se nisu odazivali na dojave.

Na analizu su poslani i uginuli golubovi. Prema riječima Dražena Zukovića iz Veterinarske stanice Osijek, ponajprije se nastoji isključiti ptičja gripa, a rezultati te analize također bi trebali bit poznati danas.

Marko MANDIĆ
I MI SE BRINEMO ZA SVOJE PSE

Kako smo doznali na prosvjedu, i mnogi zaposlenici gradske uprave, policije i Vetama imaju pse. Romano Kristić im jednog psa, Željko Lončar tri, Ivan Sesar dva, Dario Premec jednog... Gradonačelniku je Vrkiću prije nekoliko dana pas, zbog srčanih teškoća, uginuo, što je pogodilo cijelu obitelj.

“Mi u ovom slučaju nismo druga strana, i mi smo na strani životinja i njihove dobrobiti. Zbog toga činimo sve kako bi se ova situacija razriješila u interesu svih građana i svih životinja”, rekao nam je na prosvjedu Lončar.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike