Osijek
KRAJ SNA O POSLU DO MIROVINE

Čak 92 posto zaposlenih posao dobilo na određeno
Objavljeno 19. ožujka, 2018.
Svaka druga osoba u Osječko-baranjskoj županiji radi u Osijeku - njih 47.654

Prošle su godine u Osijeku radile 47.654 osobe. No nije ovdje riječ isključivo o stanovnicima najvećeg slavonskog grada, jer evidencija Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Regionalnog ureda Osijek taj broj korisnika mirovinskog osiguranja vodi isključivo prema mjestu rada.

No ako je na razini cijele Osječko-baranjske županije prošle godine bilo 84.536 korisnika mirovinskog osiguranja, posve je jasno kako svaka druga osoba u najvećoj slavonskoj županiji radi upravo u Osijeku. Istina je da dnevne migracije na posao u Osijek dovode i stanovnike okolnih županija, posebice Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske, naravno, i iz Osječko-baranjske županije odlazi se na rad u susjedstvo.

Prema izvješću koje je Regionalni ured priredio za sjednicu Županijske skupštine, prošle je godine županijski broj zaposlenih povećan za 0,8, a nezaposlenost smanjena za 16 posto. Najviše je zaposlenih u trgovini, prerađivačkoj industriji i obrazovanju, oni pokrivaju 40 posto radnih mjesta.

Nadalje, od ukupno 84.536 zaposlenih 72.599 radnika zaposleno je kod pravnih, a 6299 kod fizičkih osoba. Slijedi 2886 obrtnika, potom 1934 poljoprivrednika te 818 radnika koji obavljaju samostalne profesionalne djelatnosti.

Prošle je godine iz evidencije HZZ-a na području županije zaposleno ukupno 18.140 osoba, no to je ipak 1300 osoba manje nego godinu prije. Od tog broja zaposlenih 64 ih je posto sa srednjoškolskim obrazovanjem, više je zaposleno žena nego muškaraca (54 : 46 %), no neugodno zvuči podatak kako je gotovo 92 posto osoba koje su prošle godine dobile posao zaposleno na određeno vrijeme.

Tijekom 2017. HZZ-ovu Regionalnom uredu Osijek 2357 poslodavaca prijavilo je 16.191 slobodno radno mjesto - to je 2,5 posto manje nego u 2016. S obzirom na rodove zanimanja u skladu s Nacionalnom klasifikacijom zanimanja, poslodavci su 2017. najviše tražili radnike jednostavnih zanimanja (4375 slobodnih radnih mjesta) te znanstvenike, inženjere i stručnjake (3310 slobodnih radnih mjesta). Gotovo su svi zaposleni na temelju radnog odnosa, odnosno samo ih je deset posto zaposleno na temelju drugih poslovnih aktivnosti. Prošle se godine 2245 osoba prvi put zaposlilo.

Dario KUŠTRO
NASTAVNICI NAJBRŽE DO POSLA

Najbrže do posla u našoj su županiji prošle godine dolazili učitelji/učiteljice u osnovnim školama. Nastavnici u razrednoj odnosno predmetnoj nastavi prosječno su na zaposlenje čekali dva i pol mjeseca. Imali su i najvišu stopu zapošljivosti, od deset prijavljenih na HZZ-u njih je šest došlo do posla. Gotovo jednako brzo i učestalo (tri mjeseca, stopa 55,5) do posla su dolazili i srednjoškolski nastavnici. Radnici/radnice na razvrstavanju otpada na začelju su popisa stope zapošljivosti.

STRUKTURA ZAPOSLENIH U 2017.

54,0 %

žena

64,3 %

sa srednjoškolskim obrazovanjem

91,7 %

na određeno vrijeme

19,2 %

u hotelima i restoranima

Sezonski poslovi (posebno u poljoprivredi, turizmu i građevinarstvu) razlog su najvećeg zapošljavanja u svibnju (3332)

novozaposleni

2245 OSOBA PRVI PUT DOBILO POSAO

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike