Regija
U ORGANIZACIJI NADBISKUPIJE XIII. KRIŽNI PUT

Na jakoj kiši molilo
više od 1700 mladih
Objavljeno 18. ožujka, 2018.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

VINOGRADCI/DONJI MIHOLJAC - Pod geslom “Evo Jaganjca Božjeg”, Đakovačko-osječka nadbiskupija u subotu je organizirala XIII. Križni put za mlade na kojem je sudjelovalo više od 1700 mladih vjernika iz gotovo svih župa Nadbiskupije: Belog Manastira, Punitovaca, Osijeka, Donjeg Miholjca, Račinovaca, Đakova, Garčina, Lipovca, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Valpova, Vukovara...

Unatoč kiši, jakom vjetru i hladnoći, mladi su vjernici već u jutarnjim satima uz molitvu i križ, koji je išao na čelu kolone, bogoslove, 15 mladih svećenika i desetak časnih sestara, koje su animirale mlade glazbom i pjevale većim dijelom puta, krenuli pješačiti na relaciji dugoj 24 kilometra. Krenuli su iz Vinogradaca put Tiborjanaca, Veliškovaca, Marijanaca, Čamagajevaca, Radikovaca, Miholjačkog Poreča te Rakitovice, a krajnji cilj bio je u Donjem Miholjcu u crkvi Svetog Mihaela Arkanđela. Tamo ih je dočekao đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, koji je predvodio Euharistijsko slavlje.

Tijekom puta, križ na čelu kolone nosili su mladi - svaku postaju druga župa: župe Vrpolje, Babina Greda, Gundinci, Vrbanja, Soljani, Našice, Osijek 4, Osijek 9, Tovarnik, Andrijaševci, Vinkovci 6, Bošnjaci i Cerna. Kroz mjesta kojima su prolazili, župljani su za hodočasnike pripremili hranu i piće. Taj su veliki događaj uz volontere pomogli i Povjerenstvo za mlade, HGSS, Policija te hitna medicinska pomoć. Zabilježeno je nekoliko manjih intervencija zbog iscrpljenosti i pothlađenosti. Svećenici su cijelim putem ispovijedali.

Tako je bilo sve do Donjeg Miholjca, gdje je u predvečerje održana misa koju je nadbiskup Hranić slavio zajedno sa svećenicima koji su s mladima hodali cijelim putem, svojim tajnikom Dariom Hrgom i generalnim vikarom Ivanom Ćurićem te donjomiholjačkim župnikom Josipom Antolovićem i kapelanom. Misu je animirao CPD MIR iz Belišća, pod ravnanjem prof. Želimira Sušića, a mladi koji su sudjelovali na misi čitali su molitvu vjernika posebno napisanu za tu prigodu. U propovijedi, uz riječi zahvale svima koji su potpomogli održavanje križnog puta za mlade, nadbiskup Hranić naglasio je:

- Draga mladosti, svatko od vas kao sudionik ovog križnog puta svojom vjerom i žrtvom svjedoči da želi doživjeti iskustvo Boga, da naslućuje kako je lijepo biti dirnut Bogom i da zato želi biti dodirnut iskustvom zajedništva s njime, iskustvom Očeve blizine, ljubavi i zaštite; da želi vidjeti Isusa i susresti se s njegovim patničkim licem, s njegovim očima punim milosrdne ljubavi i praštanja. Danas na ovom hodočasničkom križnom putu i po svetoj misi i pričesti, vi draga mladosti ponovo obnavljate i potvrđujete svoj Savez s Bogom te otvarate svoje srce Gospodinovu obećanju: 'Ovo je Savez koji ću sklopiti s domom Izraelovim (s ovom mladošću). Zakon ću svoj staviti u dušu njihovu i upisati ga u njihovo srce. I bit ću Bog njihov, a oni narod moj. Oprat ću bezakonje njihovo i grijeha se njihovih više neću spominjati.'.L.Aničić

Zabilježeno je samo nekoliko manjih intervencija zbog iscrpljenosti i pothlađenosti

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike