Regija
HRVOJE TOPALOVIĆ, NAČELNIK OPĆINE ĐURĐENOVAC

Realizirali projekte koji vrijede 31,1 milijun kuna
Objavljeno 19. ožujka, 2018.

Vezani članci

SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Priznanja darivateljima

ĐURĐENOVAC - Općina Đurđenovac danas, na blagdan sv. Josipa, obilježava Dan općine, ali i Dan Župe sv. Josipa. Stoga s načelnikom Hrvojem Topalovićem razgovaramo o dosadašnjim rezultatima.

Što je učinjeno između dvije proslave Dana općine i koje biste projekte ocijenili najvažnijima?

- Razdoblje između dva dana općine, odnosno prošlu godinu, možemo okarakterizirati kao najuspješniju u povijesti Općine Đurđenovac po pitanju komunalno-infrastrukturnih projekata. Uspjeli smo sagraditi vodocrpilište i vodovodnu mrežu u Lipinama vrijednu 21 milijun kuna, i to je bila ne samo financijski, nego i građevinski velika investicija. No neprocjenjivana vrijednost je u tome da smo osigurali kvalitetnu i redovitu opskrbu pitkom vodom.

Svi imaju vodu

Završetkom toga projekta, svih 14 naselja pokriveno je vodovodnom mrežom i naša je Općina jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja je sto posto riješila vodoopskrbu. Uspjeli smo sanirati odlagalište otpada vrijedno 6,5 milijuna kuna. Veliki preduvjet za budući razvitak općine jest činjenica da smo osigurali 3.650.000 kuna za izradu projektne dokumentacije i aplikacijskog paketa za izvođenje radova na sustava odvodnje otpadnih voda na području cijele općine. Projekt je podijeljen u devet cjelina i u fazi smo ishođenja građevinskih dozvola. Do sada smo ishodili sedam, a uvjeren sam da ćemo uskoro i preostale dvije. Nakon toga predviđeno je raspisivanje natječaja za osiguranje sredstava, a nakon toga i za izvođača radova. Ako sve bude u planu, sredinom 2019. počet će gradnja sustava odvodnje za područje cijele općine u vrijednosti 80 milijuna kuna. Želim naglasiti činjenicu da smo i za vodocrpilište i za odlagalište otpada te projektnu dokumentaciju za sustav odvodnje sredstva osigurali iz fondova EU-a. Dakle, povukli smo iz EU-a gotovo 32 milijuna kuna u samo jednoj godini.

Osim ovih kapitalnih projekata, je li se još nešto radilo?

- Kada se prisjetim svega učinjenog, a radi se ne samo o 32 milijuna kuna povučenih iz fondova EU-a, nego još dodatnih 20 milijuna investiranih u druge projekte, a koji su financirani iz resornih ministarstava, jako sam zadovoljan i ponosan. Naš je proračun sedam milijuna kuna, onda je vrijednost učinjenog neprocjenjiva. Osim kapitalnih komunalnih investicija, sagrađena je cesta Brezik – Ličko Novo Selo, obnovljena je prometnica kroz Našičko Novo Selo i kroz Ulicu Alojzija Stepinca u Đurđenovcu, gdje je kod župne crkve sagrađeno i parkiralište. Sagrađene su pješačke staze u dvije ulice u Đurđenovcu te u naseljima Beljevina, Klokočevci, Bokšić i Sušine. Sagrađena je mrtvačnica u Bokšić Lugu, naselju koje jedino nije imalo taj objekt. Privode se kraju radovi na društveno-vatrogasnom objektu u Našičkom Novom Selu.

Radi se i na dokumentaciji za projekte koje planiramo realizirati u ovoj godini, uz one koje smo planirali, a nismo uspjeli u 2017. godini.

Koje investicije nisu ostvarene i zašto?

- Zbog administrativne procedure nismo uspjeli sagraditi cestu kroz Krčevinu i dijelu Beljevine, jer su planirana EU sredstva u iznosu od 7,3 milijuna kuna stigla ove godine, tako da izvođenje radova očekujemo ovo ljeto.

I reciklažno dvorište

Planirali smo sagraditi reciklažno dvorište, međutim, prije mjesec-dva uspjeli smo ishoditi svu potrebnu dokumentaciju koja je također financirana iz EU-a. Prijavit ćemo se i za dobivanje sredstava za izvođenje radova te očekujemo da ćemo ove godine krenuti u gradnju reciklažnog dvorišta. Jedna od neriješenih stvari je tržnica, projekt u kojem Općina nije sama, a tvrtka koja je bila suvlasnik otišla je u stečaj, tako da smo u fazi raskidanja ugovora te preuzimanja dokumentacije kako bismo problem razriješili. Ono što je problematično i što nismo riješili jest nabava vatrogasne opreme putem državnih institucija. Našli smo drugi model i vjerujem da ćemo uskoro nabaviti navalno vozilo. Nismo uspjeli riješiti ni prostor za rad novog DVD-a, jer je stari otišao u stečaj. U fazi smo rješavanja prostora i mislim da ćemo ga tijekom godine osigurati.

Što će se još raditi ove godine?

- Prioritet nam je i dovršetak dokumentacije za uređenje poslovne zone, a nastavit ćemo graditi pješačke staze u naseljima. Sa Županijskom upravom za ceste, u sklopu njihove investicije modernizacije ceste kroz Đurđenovac, uredit ćemo središte naselja. Ishodili smo dokumentaciju za proširenje ceste Bokšić – Šaptinovci – Klokočevci te u Radničkoj ulici u Šaptinovcima.

Možemo li očekivati i ove godine korištenje sredstava iz financijskih fondova?

- Ove godine planiramo projektirati dogradnju i rekonstrukciju zgrade vrtića Jaglac u sklopu koje bismo osigurali i prostor za jaslice. Za taj projekt planiramo zatražiti EU sredstva. Ključ uspješnog povlačenja je u kadrovima, njihovom znanju i sposobnosti i zato ovim putem zahvaljujem djelatnicima općinske uprave i komunalnog poduzeća. Nismo koristili vanjske suradnike ni konzultante, nego smo se okrenuli prema onome što se nudilo iz EU fondova. Natjerala nas je neimaština, s obzirom na to da nismo imali dovoljno novca u našem proračunu, a prije dvije godine nije bilo razumijevanja ni od strane državnih institucija. Morali smo se orijentirati prema EU fondovima. Trebalo je dosta truda, jer je za nas to sve bilo novo. A možda malo i inat, jer smo htjeli dokazati da možemo sami pripremiti dokumentaciju i prijaviti se na fondove EU-a.

Snježana FRIDL
ČESTITKA NAČELNIKA MJEŠTANIMA

“Svim stanovnicima općine Đurđenovac čestitima Dan općine i blagdan svetog Josipa, a imendan svima onima koji ga slave. Poručio bih da u Općini Đurđenovac poduzimamo sve što je u našoj moći da našu općinu učinimo ljepšom, boljom i sigurnijom za život. Nadam se da će se zaustaviti trend iseljavanja iz Hrvatske te mladima poručujem da budu optimisti i ostanu”, rekao je Topalović.

Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike