Zdravlje
LJEKOVITO BILJE (FAMILIA VIOLACEAE)

Maćuhica liječi grčeve kod djece
Objavljeno 19. ožujka, 2018.

Maćuhica pripada obitelji ljubica, a ljekarnički joj je naziv Herba violae tricoloris. Ova je biljka prirodni antiinflamatorik, antiasmatik, antispazmodik, adjuvans, antiseptik, diuretik, dermetik, dijaforetik, ekspektorant, homeopatik, kardik i laksativ.

Iz povijesti je poznato da u narodu slovi kao moćni lijek za liječenje bolesti djece.

Maćuhica je omiljena vrtna, balkonska ili kućna biljka, koja plijeni pozornost svojim raznobojnim laticama, a poznata je i po svojoj tradicionalnoj upotrebi u pučkoj medicini. Maćuhica djeluje trostruko, pojačava izlučivanje vode te je kao diuretično i dijaforetično biljno sredstvo upotrebljavamo za jače mokrenje i znojenje te kao laksativno biljno sredstvo za pražnjenje crijeva. Najpoznatija je primjena maćuhice kao lijeka u narodu za liječenje:

grčeva kod djece

respiratornih organa i dišnih puteva (astme, bronhitisa, kašlja hripavca, suhog kašlja, plućnih infekcija, bronhitisa, upalnih stanja...)

epilepsije

bolesti mjehura i bubrega (cistitisa, infekcija, slabog mokrenja, raznih komplikacija s mokrenjem)

bolesti jetre i žuči, i to posebice kod žutice

reumatizma, gihta, i to posebice na nervnoj osnovi

bolesti krvi, posebice za čišćenje (rado se pije kao proljetni čaj)

bolesti krvnih žila, i to kod arterioskleroze

bolesti kože (akni, osipa, psorijaze, seboreje, lišajeva, ekcema, krasta, čireva, nečistoća na koži, dječjih krasta, masne kože, žvala, za ispiranje površinskih rana ili ozljeda upotrebljava se mast ili čaj za ispiranje...)

zaraznih bolesti poput sifilisa

poremećaja rada metabolizma.

Korijen se upotrebljava za izazivanje povraćanja, dakle kao emetik. Zapadna pučka medicina upotrebljava maćuhicu kao adjuvens, antiasmatik, antispazmodik, antiinflamatorik, antibakterik, antidijaroik, dermetik, diuretik, emetik, ekspektorant i laksativ; za liječenje arterioskleroze, artritisa, akni, bronhitisa, bolesti dišnih puteva, bolesti kože, bolesti mjehura, za čišćenje krvi, liječenje ekcema, impentiga, iscrpljenosti, glavobolje, gihta, grčeva, herpesa, komplikacija s kožom, kancerogene lezije, katara mjehura, jakog i suhog kašlja, metabolizma (koji stimulira), nesanice kod djece, osipa, psorijaze, reume, raznih rana, respiratornog katara, reumatskih bolova, sifilisa, slabog mjehura, srčanih tegoba, škrofula, žutice, živaca, kao i za čišćenje kože - ispiranje... Upotrebljava se i u homeopatiji za liječenje kožnih, respiratornih i mokraćnih tegoba.

Ivan LESINGER

Kulinarstvo

Cvjetovi ljubice trobojne rado se upotrebljavaju za ukrašavanje raznih slatkih delicija i miješanih salata. Listovi i mladi pupovi cvjetova ukusna su sirova hrana, a mogu se upotrebljavati i za pripremu juha.

KUĆNA BILJNA LJEKARNA
ČAJ

(za spomenute bolesti)

1 čajna žličica suhe usitnjene biljke, 2 dl vode

Priprema: Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji 15 minuta i procijedimo.

Upotreba: Uzimamo 2-3 šalice čaja dnevno.

TINKTURA

200 grama svježe biljke, 1 litra 60-postotnog alkohola

Priprema: Usitnjenu biljku močimo 30 dana u alkoholu i procijedimo.

Upotreba: Uzimamo 3 puta dnevno 10-15 kapi uz čaj, vodu ili sok.

MAST

Možemo je napraviti tako da suhu biljku usitnimo u prah koji pomiješamo sa svinjskom mašću u omjeru 1 : 2 (jedan dio praha dva dijela masti) ili s medom za razne kraste.

PRAŠAK

Upotrebljavamo ga za posipanje rana i nečistoća kože.

SIRUP

100 grama svježe biljke, 1 litra vode, 2 kilograma šećera

Priprema: Ubranu biljku operemo i usitnimo. Stavimo u bocu od 1 litre i prelijemo vodom. Začepimo vatom i držimo preko noći. Sljedećeg dana dobro procijedimo i dobivenu tekućinu, odnosno vodeni ekstrakt, zagrijemo te u vrući ekstrakt - čaj - umiješamo šećer i kratko kuhamo. Još vruć dobiveni sirup ulijemo u pripremljene sterilne staklenke, može se dodati i malo limuntasa.

Upotreba: Uzimaju se od dvije do četiri čajne žličice dnevno.

Najčitanije iz rubrike