Osijek
IZVANREDNA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Vrkić: Nedvojbeno je, truju pse! Za koji ćemo dan znati čime
Objavljeno 17. ožujka, 2018.
- Sumnjiva tvar nije ni sol za posipanje, ali ni otrov za gradsku deratizaciju - kaže iz Ivan Sesar iz Veterinarske ambulante Vetam

Vezani članci

ZABRINUTI GRAĐANI ALARMIRALI I POLICIJU:

Uginuli golubovi i druge ptice na svakom koraku. Što se događa?

POLICIJA I DRUGE SLUŽBE NA NOGAMA

Sumnjive tvari poslane na analizu

TKO UGROŽAVA ZDRAVLJE GRAĐANA I ŽIVOTINJA?

Sumnja se na Dikumarol, otrov opasan i za ljude!

Grad Osijek spreman je platiti da što prije dođemo do pravih analiza, ako treba i nezavisnog laboratorija, kako bismo dobili povratnu informaciju o sumnjivoj tvari koja se pojavila u Osijeku. Želimo umiriti građane i točno znati što se događa, kojim pravim imenom nazvati ove događaje u posljednje vrijeme, no istovremeno molim da se smirimo i ne paničarimo.

Poručio je to u petak gradonačelnik Ivan Vrkić na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u središtu gradske uprave, nakon indicija o trovanju životinja.

Na konferenciji je govorio i načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece, kao i predstavnici drugih službi i institucija.

Je li se grad podijelio?

Podsjetimo, nakon prijava policiji za sumnju na trovanje pasa i više dojava o sumnjivoj tvari na području grada Osijeka, građane je u petak dodatno uznemirio velik broja uginulih golubova, posebice u centru grada.

- Nažalost, ni danas ne možemo dati pravi odgovor. Nedvojbeno je, truju pse, a danas se truju i golubovi. Pitamo se što se to događa, posebno mi u Osijeku, koji mislimo kako prednjačimo u Hrvatskoj u pitanju zaštite životinja. Grad Osijek poduzeo je niz pravih akcija s udrugom Pobjede. Sociološki gledano, imamo ljubitelje pasa, a s druge strane one koji to nisu. Ne mogu vjerovati da je to sukob dviju populacija i da se grad podijelio po tome, pa da netko ratuje na ovaj strašan način. Činjenica je da apsolutno vodimo računa o ljubimcima, no isto je tako činjenica da nema dovoljno kulture i urbanog ponašanja kod nekih vlasnika, koji ne vode računa o tome da šetnjom ne zagađuju okoliš, i to posebice u parkovima gdje se igraju djeca – poručio je Vrkić. Dodao je kako je to fenomen kojem se Grad može i želi suprotstaviti, a naglasio je i da će se u rješavanje problema uključiti i komunalni redari.

Ne uzimajte uzorke

Inače, nakon dvije prijave za sumnju na trovanje pasa, više od deset prijava policiji o sumnjivoj tvari na području grada Osijeka, te sada i o ugibanju golubova, policijski je načelnik Bece rekao kako policija obavlja očevide, a analiza koju je preuzela policija bit će gotova za tjedan dana. Međutim, analize koje je naručio Grad Osijek bit će gotove nekoliko dana ranije.

Znakovito je da se veterinari, prema riječima Ivana Sesara iz Veterinarske ambulante Vetam, ranije nisu susretali s ovakvom vrstom tvari. Sumnjiva tvar, rekao je Sesar, nije ni sol za posipanje cesta, ni otrov za gradsku deratizaciju, no kojeg je sastava pronađena tvar, znat će se nakon dovršenih analiza. Sesar je dodao kako uginuli golubovi nisu stradali od otrova za miševe i štakore, nego mora biti u pitanju kakav drugi otrov, primjerice onaj koji u sebi sadržava cink.

Dodajmo tome da su policiji tek Vetam i Veterinarska ambulanta “Dr. Doolitle” dojavili o psima sa simptomima trovanja. Glasnogovornik PU osječko-baranjske Darijo Premec istaknuo je kako zbog zaštite građana neke ambulante nisu željele dati podatke prije nego što su o tome upitale vlasnika psa. Potom je policija u četvrtak zaprimila i sumnju na trovanje psa na Sjenjaku. Predstavnici udruge “Pobjede” rekli su, pak, kako su im poznata dva slučaja uginuća psa nakon otrovanja.

- Imam dojam da vlada psihoza, a koliko je utemeljena, ne znam. No mi vodimo računa o svemu što se događa, provjeravamo i obavještavat ćemo vas o svemu na vrijeme, posebice što se ovakve situacije događaju u parkovima, gdje su ugrožena djeca – poručio je Vrkić. Dodajmo da je prof. dr. sc. Karlo Kožul uime Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo poručio građanima da nipošto na svoju ruku ne uzimaju uzorke sumnjivih tvari.

Marija MIHELIĆ
TRAJU IZVIDI, PREGLEDAVAJUSE SNIMCI NADZORNIH KAMERA

Na upit Glasove novinarke načelniku Beceu hoće li se pregledati snimci s nadzornih kamera PU osječko-baranjske, a nakon saznanja da je nepoznata tvar pronađena i ispred zgrade policije, Bece je rekao:

- Pregledavamo snimke s kamera i izvidi traju, no ne mogu vam reći više o tome. Ustanovi li se da netko truje pse i golubove, to će biti osnova za sumnju u kazneno djelo. Poduzimamo sve mjere da utvrdimo o kome je riječ - rekao je Bece.

apel

VRKIĆ POZIVA NA OPREZ, ALI I NA SMIRIVANJE SITUACIJE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike