Ekonomija
NAGLE PROMJENE VREMENA

Opstat će samo oni koji ulažu u zaštitu voćnjaka
Objavljeno 17. ožujka, 2018.
Zabrinjava nas ova godina, koja je zbog lošeg vremena loše i počela - ne znamo na čemu smo, rekao je Suhanek

Prošla je godina za voćare bila prilično plodna, a veleprodajna cijena jabuke kretala se od 2 do 4 kune za kilogram. Što se budućnosti voćarstva tiče, u ovoj branši moći će opstati samo oni voćari koji budu redovito ulagali u kvalitetu svog proizvoda, ali i investirali znatna sredstva u zaštitu svog voća od nepovoljnih vremenskih uvjeta. Rekao je to, između ostalog, Stanislav Suhanek, predsjednik Udruge voćara Virovitičko-podravske županije na redovnoj godišnjoj skupštini u Virovitici. Na skupštini su bili i virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Darko Žužak.

- Zabrinjava nas ova godina, koja je zbog lošeg vremena loše i počela, tako da ne znamo na čemu smo, ni kakve će biti cijene, ali siguran sam da će imati velik utjecaj na cijenu voća. Znamo da je voće kultura koja je najosjetljivija na vremenske nepogode i nagle promjene vremena, tako da zbog toga možemo očekivati i velike štete. Što se tiče voćarstva te isplati li se time baviti, to je već drugo pitanje. No odgovorno tvrdim da za to nisu pod svaku cijenu potrebne velike površine, nego kvaliteta, tako da je i dva hektara kvalitetnog voća dovoljno. Od ta dva hektara ne može se živjeti, ali zarada dodana nekom drugom prihodu može osigurati daljnja ulaganja i solidan život – rekao je također Suhanek.

Stanislav Suhanek je podnio i izvješće o radu Udruge voćara Virovitičko-podravske županije, koja ima četrdesetak članova, a uglavnom se bavi uzgojem jabuke, na ukupnoj površini od oko 200 hektara.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović voćarima je obećao daljnju suradnju i pomoć Virovitičko-podravske županije, kao i resornog Ministarstva poljoprivrede, a sve s ciljem još bolje i kvalitetnije proizvodnje. Govorio je i o distributivnom centru za voće i povrće na tom području, koji bi znatno podigao tržišnu kvalitetu i plasman voća.

Vladimir GRGURIĆ
Edukativna predavanja

Skupština je, kao i svake godine, počela edukativnim predavanjima, a ove godine predavanja o novim mjerama poticaja za poljoprivrednike održali su djelatnici Savjetodavne službe VPŽ-a te predstavnici tvrtki iz Donjeg Miholjca i Biograda na Moru. Skupštini je nazočio i pročelnik Grada Virovitice Siniša Palm, koji je voćarima obećao daljnju dobru suradnju te pomoć u rješavanju problema.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROIZVOĐAČI NAMJEŠTAJA U PLUSU

Proizvodnja raste od početka godine

2

NOVE TEHNOLOGIJE - HRVATSKA KASKA

Milijarde eura gubimo zbog slabe digitalizacije

3

ZAGREBAČKA BURZA

Treći tjedan Crobexi slabe