Regija
RADIONICA “21 PALAČINKA”

Učenica s Down sindromom pekla palačinke đacima
Objavljeno 17. ožujka, 2018.
Umijeće je pokazala Helena Neziraj, učenica prvoga razreda ugostiteljskog smjera

NAŠICE - Veselo, živahno i zanimljivo bilo je u ugostiteljskom praktikumu Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice u kojem je, u povodu Međunarodnog dana osoba s Down sindromom, organizirana radionica simboličnog naziva “21 palačinka”. Naziv radionice označava oblik sindroma koji se javlja kao posljedica anomalije kromosoma 21, poznatog kao Down sindrom.

U školskom praktikumu glavna je zvijezda bila učenica prvog razreda ugostiteljskog smjera pomoćni kuhar/slastičar Helena Neziraj iz Našica koja ima Down sindrom, a koja je sa stručnim nastavnikom Stanislavom Vinkovićem pripremala palačinke. Ispečene palačinke nestale su u trenu, jer su u goste došli učenici razrednog odjela s posebnim potrebama iz Osnovne škole Josipa Jurja Strossmayera Đurđenovac i Osnovne škole kralja Tomislava Našice te njihove učiteljice. Učenici su s oduševljenjem jeli fine palačinke koje je ispekla Helena.

- Prilično sam se naradila i umorila, ali sretna sam što smo se svi počastili palačinkama. Na kraju smo svi zaplesali, i to je bilo jako lijepo - rekla je prezadovoljna Helena.

Zadovoljan je bio i stručni nastavnik Stanislav Vinković, koji je pohvalio majstoricu palačinki.

- Naša učenica Helena jako se trudila od početka školske godine i uspjela je naučiti lijepo peći palačinke i namazati ih. Jako sam zadovoljan njezinim napretkom. Helena je pozitivna osoba i jako se trudi – rekao je nastavnik Stanislav, koji je autor radionice zajedno s kolegicom Nikolinom Jakovljević, nastavnicom matematike i fizike.

- Ovom kuharskom radionicom željeli smo pokazati da učenici s Down sindromom također mogu raditi i da su sposobni odraditi posao, ako im damo priliku – objasnila je nastavnica Nikolina.

Snježana FRIDL
Udruga Otvoreno srce Našice

Radionica “21 palačinka” ostvarena je u suradnji s udrugom Otvoreno srce Našice, koja je nastala kao izraz želje da postane organizacija za zastupanje interesa osoba s Down sindromom i kojoj je cilj poticanje, pomaganje i razvoj procesa uključivanja svih osoba s Dowm sindromom u sve segmente života zajednice. Predsjednik udruge Otvoreno srce Anđelko Cvijetović nije krio zadovoljstvo.

- Ovo je jedan lijep događaj uoči Svjetskog dana osoba s Down sindromom. Svi zajedno smo se počastili, zapjevali i zaplesali kako bismo doživjeli slogu i radost duha i srca – istaknuo je Cvijetović.

Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

Najčitanije iz rubrike