Regija
OTVORENI 15. PČELARSKI DANI

Samo udruženi pčelari mogu riješiti probleme
Objavljeno 17. ožujka, 2018.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

VINKOVCI - U dvorani “Barun Trenk” u Vinkovcima počeo je dvodnevni sajam pčelarske opreme i pčelinjih proizvoda, 15. Pčelarski dani.

- Mi pčelari proizvedemo toliko meda da ga ne možemo plasirati na naše tržište, odnosno imamo viška meda, i ako nemamo organiziran i kvalitetan otkup meda, naše tržite postane zagušeno, zbog čega padaju cijene. Velike su tendencije uvoza meda, i to nam stvara veliki problem pri plasmanu. Mi nismo protiv uvoza, nego želimo da se deklarira da je to med iz uvoza, tako da potrošači znaju koji je domaći, a koji uvozni. Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) provode promotivnu kampanju s ciljem promocije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda hrvatskog podrijetla. Ovogodišnji Pčelarski dani poseban naglasak stavljaju na edukaciju najmlađih o dobrobiti meda i važnosti njegove kvalitete. Ove vrijednosti treba usaditi od najranijeg djetinjstva, svijest o tome što kupujemo i kako time pridonosimo društvu. Na sajmu sudjeluje 41 domaći i inozemni izlagač. Svi se oni susreću s istim problemom - napominje Stanko Čuljak, predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije.

Prema riječima Ankice Dušević, tajnice Hrvatskog pčelarskog saveza, dobivanje oznake “Slavonski med” sigurno će pomoći u borbi protiv lošeg meda.

- Poticaj za oprašivanje po košnici primjenjivat će se od 2020. godine, a moj poziv pčelarima je da se udružimo, da budemo jedinstveni. Što smo više zajedno, više ćemo toga postići. Moramo štititi interes pčelara, promovirati proizvode koje naši proizvođači donose na tržište - rekla je Ankica Dušević.

Na sajmu u Vinkovcima svoje pčelarske proizvode izložio je i vinkovački pčelar Goran Ferbežar, koji smatra da sajmovi poput ovog mogu jako koristiti pčelarima.

- Puno je pčelara, pa nam je ovo dobra promidžba, i puno korisnih savjeta se može dobiti. Godišnje prozivedemo tri-četiri tone meda, i to više vrsta. Najveći je problem borba s uvoznim medom, no vjerujemo da će se i on u dogledno vrijeme riješiti - rekao je Ferbežar.

Ove je godine prvi put organiziran Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka.

Medni doručak

- Medni doručak nastavak je kampanje koju zajedno organiziraju i provode Ministrstvo poljoprivrede, Hrvatski pčelarski savez i Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) radi promocije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Medni doručak temelji se na medu hrvatskih pčelinjaka, mlijeku, mesu i jajima hrvatskih farmi te brašnu i kruhu hrvatskih polja. Preko Mednog doručka HPA, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, želi informirati javnost o značenju sustava označavanja koje provodi te želimo poslati poruku o kvaliteti i dokazanom podrijetlu koji nosi znak Hrvatske poljoprivredne agencije - rekao je Ivica Vranić, zamjenik ravnatelja HPA.

Kako bi djeci pokazali što su zdravi proizvodi, koje bi trebali koristiti u svakodnevnoj prehrani, Medni doručak je poslužen i učenicima OŠ Ivana Mažuranića u Vinkovcima.

Petnaeste Pčelarske dane prigodinim govorom otvorio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je također bio sudionik Mednog doručka, uz Andriju Matića, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu.

Prigodom otvorenja, uz tradicionalni izložbeno-prodajni dio, posjetitelji su mogli pogledati glazbeno-scenski program koji su pripremili učenici nižih razreda OŠ Ivan Mažuranić te učenici Glazbene škole Josipa Runjanina. Mario Kokaj

STRUČNO-EDUKATIVNA PREDAVANJA

U subotu, 16. ožujka, na sajamskom prostoru počet će stručno-edukativna predavanja o temi “Do zdravih pčela dobrom tehnologijom”, pa će prvo predavanje s početkom u 10 sati održati prof. dr. sc. Zlatko Puškadija (“Varoa pod kontrolom kao cijelogodišnja aktivnost na pčelinjaku”), zatim dipl. ing. agr. Igor Petrović (“Tehnologija pčelarenja kao prevencija bolesti”) te na kraju pčelar Rade Kostadinović (“Paketni rojevi - formiranje, transport, zbrinjavanje, njega, nedostaci i prednosti - osobna iskustva”).

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike