Regija
GRADSKI STADION ODLAZI U POVIJEST

Zabranjen ulaz na vrlo opasne tribine
Objavljeno 17. ožujka, 2018.
Ako sve bude išlo kako je isplanirano, ove bi godine trebalo početi rušenje, još se ne zna kada će graditi novi

BELI MANASTIR - Nakon više od 60 godina nekada Sportski park, a danas Gradski stadion - završio je priču, bar u postojećem obliku. Nedavno su djelatnici Baranjske čistoće armaturnom žicom spriječili ulaz na za život opasne tribine, a ako sve pođe prema planu, ove bi godine trebalo početi rušenje dotrajalog zdanja, što će biti jedan od posljednjih koraka prije gradnje novoga.

Domaćini “u gostima”

Fizičkoj zabrani ulaza na tribine prethodio je dopis iz Gradske uprave kojim korisnike obavještavaju kako je zbog dotrajalosti klupskih i ostalih prostorija, odnosno svlačionica i tribina, na Gradskom stadionu opasno boraviti.

- Molimo članstvo i suradnike da spomenute prostorije više ne koriste. Prostor stadiona bit će temeljito obnovljen, što uključuje rušenje starih i gradnju novih kapaciteta, a do tog trenutka na području stadiona neće moći biti organizirani treninzi, natjecanje, ili bilo kakvi drugi sportski susreti - stajalo je u dopisu koji je potpisao gradonačelnik Tomislav Rob. Na pomoćnom igralištu nedavno su odrađeni posljednji treninzi, a prostorije podno tribina ne koriste se još od završetka jesenskog dijela natjecanja. Korisnici stadiona županijski prvoligaš Baranja-Belje i županijski drugoligaš Šparta, bit će domaćini u proljetnom dijelu natjecanja na nekim drugim mjestima. Baranja-Belje na korištenje je dobila stadion u prigradskom naselju Šećerana, gdje će već danas igrati prvu domaćinsku utakmicu proljetnog dijela prvenstva protiv Mladosti iz Đakovačke Satnice. Šparta je na korištenje dobila stadion u drugom prigradskom naselju (Branjin Vrh), ali će prvi proljetni prvenstveni susret protiv Mladosti iz Čeminca igrati u Karancu. Kako bilo da bilo, na Gradskom stadionu u Belom Manastiru utakmica u dogledno vrijeme neće biti.

Gradsko ruglo

Kada će biti odigrana prva na novosagrađenom stadionu, teško je reći, a činjenica je kako ove godine početka gradnje neće biti.

- Donijeli smo odluku o preprojektiranju stadiona zbog pritužbi koje smo dobili na postojeći projekt. Ne znam koliko će sve skupa trajati, pa je klubovima ostavljena mogućnost korištenja stadiona u prigradskim naseljima Šećerana ili Branjin Vrh - rekao je na zadnjoj održanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Rob. Nije potrebno isticati koliko bi novi sportski objekt značio sportskim udrugama. Donedavno ga je koristilo 200-injak većinom mladih sportaša, a nema sumnje da bi novo, moderno zadnje, na njega privuklo još više sportaša. I oni koji su na stadion dolazili pratiti utakmice zaslužili su primjerenije uvjete i na njemu se osjećati poput njihovih roditelja ili djedova koji su na stadion dolazili 50-ih godina prošloga stoljeća. Stadion je tada građen po uzoru na one engleske, a njegovi graditelji vjerojatno nisu mogli pretpostaviti da će njihovo, gotovo nepromijenjeno djelo, služiti i poslije 60 godina. Ali i biti jedno od posljednjih gradskih rugla. Struka se slaže kako je novi stadion trebalo graditi još mnogo prije, a ovaj dosadašnji primjerno održavati.

- Kada bude sagrađen novi stadion, o njemu bi trebalo brinuti više ljudi, možda čak i gradska tvrtka. Bez primjerene brige i budući će stadion vrlo brzo sazrjeti za radikalnu obnovu - tvrde, napominjući kako im je drago što će sredstva iz Intervencijskog plana kad-tad biti iskorištena upravo za gradnju novog hrama belomanastirskog nogometa.

Ivica GETTO
Stadion više puta mijenjao lokacije

Stariji Belomanastirci pričaju kako je ova lokacija stadiona već četvrta ili peta. Nekada je bio smješten na mjestu gdje je donedavno bila Billa, jedna od lokacija bilo je područje između Ulice Vladimira Nazora i Ulice kralja Zvonimira, a jedna nešto zapadnije od trenutačne...

Možda ste propustili...

KAPITALNE INVESTICIJE U ZASELCIMA ZOLJANA I PRIGRADSKOM NASELJU MARTINU

Sportski centar, ceste i vodovodi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana