Kultura
ZAVIČAJNI MUZEJ SLATINE - KOMEMORACIJA SKLADATELJU MILKU KELEMENU

U izdvojenoj muzejskoj zbirci i njegove note
Objavljeno 16. ožujka, 2018.

SLATINA - U Slatini je jučer održana komemoracija posvećena Milku Kelemenu, skladatelju, dirigentu, sveučilišnom profesoru, dopisnom članu HAZU i počasnom građaninu njegove rodne Slatine, koji je preminuo 8. ožujka u Stuttgartu. O velikanu svjetskog ugleda biranim riječima govorilo se u Zavičajnom muzeju, u zgradi koja je nekad bila pučka škola, upravo ona koju je pohađao i dječak Milko, u kojoj se u izdvojenoj muzejskoj zbirci nalaze njegove note, instrumenti i priznanja, i u kojoj će biti glazbena škola s njegovim imenom.

O životu i umjetničkom stvaranju velikog skladatelja, o njegovoj glazbi, o njegovim putovanjima i vraćanjima u Slatinu, o priznanjima i nagradama, o životnim stavovima i njegovoj ostavštini pohranjenoj u muzejskoj zbirci govorili su kustosica u Zavičajnom muzeju Slatina Martina Gavran, ravnateljica Muzeja Dragica Šuvak, predsjednica Ogranka MH Slatina Zorica Varga, ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Antonio Brzica, predsjednik Gradskog vijeća Dario Vrbaslija i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Prikazan je dokumentarni film o dolasku Milka Kelemena i njegove supruge nakon mnogih godina izbivanja u Slatinu 1994., a pročitani su prikaz Dana Milka Kelemena Jadranke Srdoč, telegram s izrazima sućuti Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga te pismo zahvale skladateljeve supruge Mele Kelemen.

Virovitičko-podravska županija nagradila Milka Kelemena Zlatnom plaketom za ukupno životno djelo i prinos razvitku hrvatske moderne glazbe. Župan je ravnateljici Šuvak uručio izvornu rukom pisanu Kelemenovu partituru skladbe „Polja podvučena žutim” koja je 1998. praizvedena u Virovitici.P.Žarković

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike