Osijek
PROJEKT “ABECEDA INFORMIRANJA MLADIH”

Mladi se informiraju na internetu,
ali više vjeruju profesorima
Objavljeno 15. ožujka, 2018.

U prostoru Gradske četvrti Gornji grad održana je završna aktivnost projekta “Abeceda informiranja mladih”, koji je provodio PRONI Centar za socijalno podučavanje zajedno sa svojim partnerima, radi rasprave o konkretnim i učinkovitim metodama informiranja mladih, što je na kraju rezultiralo Preporukom za informiranje mladih na području grada Osijeka.

- Nakon šest održanih susreta Infolovki, ovo nam je završna aktivnost u kojoj su direktno uključeni i mladi i donositelji odluka. Do sada smo imali 162 sudionika Infolovki, a ono što nam je sada važno jest da zaokružimo priču i dobijemo stvarna mišljenja i preporuke, ideje, prijedloge mladih, koje ćemo u konačnici staviti u tiskani oblik i online, kako bi pružatelji informacija imali direktne prijedloge kako najučinkovitije doprijeti do mladih. Preporuke će biti prezentirane na Europski dan informiranja mladih, 17. travnja - izjavila je Zdenka Radić, voditeljica projekta. Dodala je kako će s preporukama upoznati prije svega one koji su sudjelovali u projektu, ali i ostale institucije u gradu koje u svom djelokrugu rada imaju informiranje mladih. Tijekom projekta ostvarila se jako dobra suradnja s različitim dionicima u gradu – Gradom Osijekom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Ekonomskom školom, Trgovačkom školom i Umjetničkom školom u Osijeku, Agencijom lokalne demokracije - Info fora i predstavnicima savjetodavnog odbora za mlade našeg Info centra, istaknula je Radić.

Nakon uvodnog pozdravnog govora, Radić je ukratko predstavila sudionike projekta i riječ predala Sanji Vuković-Čović, izvršnoj direktorici PRONI Centra, koja je naglasila kako informacija ima veliku moć te da samo točna i provjerena informacija ima značaj u donošenju ispravnih odluka u životu. Prisutnima se, ispred Grada Osijeka, obratila i Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika, koja je mlade pozvala na aktivno prikupljanje informacija i jasno iskazivanje vlastitih potreba nadležnim institucijama.

- Ovo mi je svakako jedna od dražih radionica i odlično je biti u društvu stotinjak mladih i kreativnih ljudi ujedinjenih tim projektom. Ono što je najzanimljivije, kao zaključak provedenih radionica je podatak da mladi po informacije odlaze na društvene mreže i internet, međutim navode kako radije vole dobiti informacije uživo - rekla je zamjenica gradonačelnika i inspirativno poručila mladima kako sreća dolazi onog trenutka kada shvatimo da za sreću nisu odgovorni drugi ljudi.

Druženje mladih i donositelja odluka nastavilo se radom u tematskim skupinama, koje su na kraju izložile najvažnije preporuke i ideje koje su uobličene u završnu Preporuku za informiranje mladih na području grada Osijeka. F. Mamić

Žana Gamoš

zamjenica gradonačelnika

Naša je želja da nas mladi više informiraju o svojim željama, potrebama i vizijama te o tome gdje vide sebe u gradu za pet ili deset godina, kako bismo im mogli izići u susret i pomogli to ostvariti.

Zdenka Radić

voditeljica projekta

Projektom smo željeli saznati na koji se način mladi informiraju i gdje traže informacije. Tako smo doznali da se mladi služe internetom kao glavnim izvorom informiranja, ali je paradoksalno da najmanje vjeruju upravo tom izvoru, a preferiraju osobni pristup preko prijatelja, profesora i rodbine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike