Osijek
SPOMENDAN NARODNE ZAŠTITE

Riba: Nepravdu treba ispraviti
Objavljeno 15. ožujka, 2018.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispod spomenika Umirući vojnik u Parku kralja Držislava u četvrtak je obilježen Spomendan Narodne zaštite Republike Hrvatske, dragovoljne obrambene postrojbe koja je bila preteča Zbora narodne garde i Hrvatske vojske.

Upravo je na jučerašnji dan 1991. Narodna zaštita osnovana. Ispred spomenika Umirući vojnik, koji je kipar Robert Frangeš Mihanović izvorno namijenio domobranima izginulima u Bitci kod Königgrätza (1866.), okupilo su se članovi Udruge dragovoljaca Narodne zaštite Republike Hrvatske “Hrvatski domobran”, bivši zapovjednici te postrojbe, gradonačelnik Ivan Vrkić i dožupan Goran Ivanović. Minutom šutnje obilježena je smrt umirovljenog generala Hrvatske vojske Petra Stipetića.

Predsjednik udruge Božidar Riba podsjetio je na ratni put Narodne zaštite, njezin osnutak i djelovanje. Prve se postrojbe Narodne zaštite osnivaju već 4. travnja 1991. godine, a dva dana nakon pokolja u selu Borovu nastaju prve postrojbe naoružane Narodne zaštite, koje u Osijeku ratuju na prvoj crti bojišta. U Osijeku se u redove Narodne zaštite prijavilo gotovo 11.000 dragovoljaca. Iz postrojbi Narodne zaštite 28. lipnja počinje ustrojavanje 106. brigade, u koju prelazi 3750 pripadnika Narodne zaštite. Pripadnici Narodne zaštite iskopali su više od 68 kilometara rovova i izgradili 260 bunkera. Poginulo je 17 pripadnika, njih 49 je ranjeno, a dva se vode nestalima.

Riba je istaknuo da je pripadnicima Narodne zaštite priznat status hrvatskih branitelja još u zakonu iz 1996. godine, ali je provedbenim propisom koji je donijela tadašnja ministrica hrvatskih branitelja Jadranka Kosor primjena tog zakona onemogućena sve do danas. Dodao je kako bi novi zakon o hrvatskim braniteljima trebao tu nepravdu ispraviti. No i u tom će slučaju biti potrebno donijeti odgovarajući provedbeni propis, upozorava Božidar Riba. D. Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike