Novosti
HOĆE LI MINISTRI RJEŠAVATI JEDAN PO JEDAN SLUČAJ?

Sustav ne radi, invalid od Vlade tražio pomoć
Objavljeno 15. ožujka, 2018.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministrica obitelji, demografije, mladih i socijalnih politike Nada Murganić primili su u četvrtak nakon Vladine sjednice osobu s invaliditetom Stjepana Petrišića, koji ih je upozorio da već šest mjeseci ne funkcionira sustav za pomoć invalidima u kući.

Pedesetogodišnji Petrišić, koji je zbog mišićne distrofije prikovan za invalidska kolica, čekao je ministre pred Banskim dvorima kako bi ih upozorio da zbog nefunkcioniranja sustava on kao osoba ovisna o tuđoj pomoći već šest mjeseci ne ustaje iz kreveta, ne može se istuširati, obući niti obavljati nuždu. Petrišić je rekao kako živi kao samac, da njegov slučaj nije jedini, a na upite Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje nije dobio nikakav odgovor.

Njegovu priču saslušali su Kujundžić i Murganić, koji su ga nakon sjednice primili na razgovor i dogovorili da će napraviti žurni tripartitni sastanak na razini njihovih ministarstva i grada Zagreba, kako bi se pronašlo konkretno rješenje. Kujundžić je rekao da zbog sadašnjih Petrišićevih problema moraju djelovati brzo, zaključivši da u regulativnom smislu neke stvari očito u Hrvatskoj treba mijenjati. Upitan koje bi bilo konkretno rješenje, ministar je odgovorio: "To je kompleksno, nije to konkretno, nije to samo jedno, trebamo žurno osigurati bolju njegu."

Petrišić je rekao da su ga ministri saslušali i pokazali da razumiju o čemu govori, a sada će vidjeti što će biti dalje. Kujundžić mu je obećao, kaže Petrišić, da će još iz automobila nazvati HZZO koji bi možda mogao omogućiti ubrzano pružanje zdravstvene njege u kući. Petrišić, koji je pravnik po struci, tražio je razgovor i s premijerom Andrejom Plenkovićem, no u tome nije uspio.

“Nažalost, koliko vidim, kolega je zauzet, ali bila bi mi čast da se susretnemo i da bi, kada vidi osobu i kolegu, vjerojatno bio kudikamo senzibilniji”, rekao je Petrišić, dodavši da možda ima još tisuće slučajeva sličnih njegovu. Zaključio je da u Hrvatskoj ne funkcionira sustav njege osoba s invaliditetom u kući. Medicinske sestre koje bi trebale obavljati zdravstvenu njegu u kući to više ne žele raditi, pa Pravilnik o zaštiti na radu tumače tako da ne smiju dizati više od 15 kilograma - rekao je Petrišić.H

Petrišić je rekao da su ministri pokazali da razumiju o čemu govori, a sada će vidjeti što će biti dalje

Možda ste propustili...