Novosti
NA POMOLU DOGOVOR S NAJVEĆIM VJEROVNIKOM AGROKORA

Povjerenik Peruško:
Sljedeći tjedan moguć je
sporazum sa Sberbankom
Objavljeno 15. ožujka, 2018.
Ruski Sberbank od Agrokora potražuje približno milijardu eura

Potpisivanje sporazuma sa Sberbankom može se očekivati sljedeći tjedan, rekao je u četvrtak izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško, nakon sastanka s dobavljačima Agrokora. Ruski Sberbank najveći je vjerovnik Agrokora, s potraživanjima od približno milijardu eura. Isto tako, Peruško je istaknuo da su, kada je riječ o nagodbi, financijskim investitorima i cjelokupnom procesu, dobavljači jako važni.

“Unutar ovog procesa (izvanredne uprave) tokom godine dana dobavljači su bili jedini vjerovnici samog procesa koji su dobili isplate i bitno je svima unutar cijelog sustava da se o dobavljačima pobrine na pravi način, kako bi oni mogli i dalje funkcionirati unutar tog sustava. S tim porukama ulazimo i u drugu etapu sljedeći tjedan i vjerujemo da ćemo onda moći, kako je i planirano, dovršiti sam okvir nagodbe”, naglasio je Peruško.

Prokuristica Kraša i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković izvijestila je da je u četvrtak bio širi skup dobavljača koji su informirani o svim važnijim stvarima u procesu izvanredne uprave, a održana je i prezentacija o prošlotjednom sastanku članova Privremenog vjerovničkog vijeća te nove izvanredne uprave u Zadru. “Sada ćemo u nastavku razgovarati o onome što je pred nama, a to je drugi tjedan, odnosno pokušaj završetka nagodbe”, rekla je Vidaković.

Na pitanje novinara kako je zadovoljna nagodbom, ustvrdila je da je unutar očekivanog, no da može i bolje. “Rekla bih da uvijek može bolje, ali u zadanim okvirima, jer na kraju uvijek se moramo vratiti na 9. travnja 2017. i zapravo vidjeti što je tada bilo”, kazala je Vidaković. Upitana o načinu rješavanja graničnog duga, odgovorila je da u ovom trenutku imaju način kako ga riješiti, no dok to tehnički nije odrađeno, do kraja ne želi ni sa čim unaprijed izlaziti. Na pitanje o situaciji oko otpisa duga te je li pronađen kompromis Vidaković je kazala da je “još malo prerano za to”.

Agrokor je u srijedu objavio dva dokumenta - Vodič kroz model namirenja (Entity Priority Model, EPM) i Set sažetih informacija sukladno Pravilniku o korištenju informacija Privremenog vjerovničkog vijeća, u sklopu kojega je objavljeno da se procijenjena vrijednost kompanija sustava Agrokor koja je raspoloživa za vjerovnike tih društava kreće u rasponu od 1,8 do 3,8 milijardi eura. Također, preliminarno se procjenjuje da do 530 milijuna eura tražbina nastalih prije otvaranja postupka izvanredne uprave ne bi bilo podvrgnuto otpisu te bi bilo ponovno utvrđeno u novoj grupi nakon restrukturiranja. Ujedno, s krajem ožujka ove godine predviđa se da će dobavljačima biti isplaćeno više od 490 milijuna eura starog i graničnog duga, što uključuje očekivana daljnja plaćanja graničnog duga, preostala plaćanja starog duga iz alokacija skupine B te ispunjenja trgovinske tranše kredita s prednošću namirenja i refinanciranjem namijenjene dobavljačima. Od tog iznosa oko 188 milijuna eura se odnosi na plaćeni stari dug, a oko 302 milijuna eura su plaćanja graničnog duga, dio kojih je upravo u tijeku. H

Martina Dalić

potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva

VJERUJEM U RACIONALNI DOGOVOR

“Vjerujem i očekujem da će svi sudionici u procesu, polazeći od objektivnih okolnosti koje pokazuju da su ukupni dugovi Agrokora prema svemu sudeći znatno veći od njegove imovine i uzimajući u obzir svoj položaj u cijelome procesu, uspjeti doći do racionalnog dogovora i time osigurati i samu nagodbu”, rekla je u četvrtak potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Upitana ide li sve prema planu i kakva su joj očekivanja od daljnjeg tijeka izvanredne uprave, potpredsjednica Dalić odgovorila je da je postupak sada u fazi komunikacije sa svim vjerovnicima kako bi se u rokovima koji su propisani zakonom postigla nagodba.

SUD PONOVNO BLOKIRAO IMOVINU IVICE TODORIĆA

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda opet je blokirao imovinu osnivača Agrokora Ivice Todorića i četvero njegovih suosumnjičenika. Uz Todorića kojemu je blokirana sva imovina, veći dio imovine sudskom je odlukom blokiran Tomislavu Lučiću, Ljerki Puljić, Damiru Kuštraku i Oliviji Discordiji. Prijedlog za blokadom, odnosno “privremenom mjerom osiguranja imovinskopravnih zahtjeva” odbijen je za Pirušku Canjuga, Ivana Crnjca, Antu Todorića, Mislava Galića, Hrvoja Balenta, Ivana Todorića, Alojzija Pandžića, Sanju Hrstić, Marijana Alagušića, Ivicu Sertića i Ivu Balent.