Regija
NA POMOLU SPAS OD PROPASTI ZA LOVAČKE UDRUGE

Zbog odšteta od naleta divljači dižu kredite i prodaju svu imovinu
Objavljeno 16. ožujka, 2018.

ĐAKOVO

Brojna lovačka društva koja iz slučaja u slučaj gube bitku s isplatama velikih odšteta vlasnicima vozila zbog naleta divljači, nažalost, u nemogućnosti da ih plate, završit će u stečaju, a potom se ugasiti, što se dijelu njih već i dogodilo, a da neće dočekati novi model rješavanja ove problematike koji je u pripremi, a koji se, dakako, neće primjenjivati retrogradno. Kako bi se stalo nakraj dosadašnjoj praksi gdje isplata odšteta zbog naleta divljači na vozila brojne LD-ove zavija u crno, Ministarstvo poljoprivede dogovorilo je s Hrvatskim lovačkim savezom (HLS) jedinstven model osiguranja lovačkih udruga (LU) od rizika šteta u prometu tako da se ugovori jedinstvena polica osiguranja, a ono bi u suradnji s drugim ministarstvima osiguralo novac kako bi polica bila prihvatljiva za nositelja osiguranja. “Takvom policom osigurat ćemo održivost LU-a, ali, ponajprije, i sredstva naknade vlasnicima vozila koja su pretrpjela štetu”, ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Lovačke su udruge odahnule. Predsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije Zlatko Stolnik kaže kako je novi model zamišljen kao svojevrsni fond u koji bi sredstva za isplatu odšteta uplaćivala ministarstva poljoprivrede i prometa, a dijelom i LD-ovi. Stvar je, dodaju u Ministarstvu poljoprivrede, još uvijek u pregovorima, pa se pregovara o ulasku u taj model i s HŽ-om, HAC-om i drugima.

- Taj bi fond bio spas. Jer, problem isplate odšteta je golem. Neki LD-ovi s područja našeg lovačkog saveza već su završili u stečaju i ugasili se, poput Trčke Zmajevac i Sokola Višnjevac - kaže Stolnik.

Teško osigurati

- Zasigurno je 20-ak LD-ova iz naše županije koji godišnje na ime odšteta zbog naleta divljači imaju isplate veće od 100.000 kuna. Najsvježiji je primjer LD-a iz Vuke, koji je nakon sedam godina sporenja izgubio sud i vozačici iz Babine Grede zbog naleta srne na vozilo treba isplatiti 48.000 kuna, dok su zatezne kamate 12.000 kuna. Dakako, društvo taj novac nema, tražimo rješenje - kaže Stolnik.

Dodaje kako se LD-ovi na sve načine lome da isplate odštete, odgodama od godinu-dvije, pa i podizanjem kredita, dajući pod hipoteku imovinu poput lovačkih domova, zemljišta i drugog. S obzirom na prirodu stvari, osiguravatelji se ne otomaju za LD-ove jer im se to ne isplati, procjenuju da je za njih rizik tu prevelik, dodaje Stolnik. Ocjenjuje kako je na razini cijele RH više od stotinu LD-ova koji su zbog isplate odšteta u vrlo teškoj situaciji, a da će ih za koju godinu biti i nekoliko stotina. Scenarij je isti – nalet divljači, tužba, sudski spor, a zbog isplate odštete LD-ovi, nemaju li novac za to, završavaju u blokadi, stečaju, gašenju... HLS, naime, sada ima gotovo 1070, a Lovački savez OBŽ-a 105 LD-ova.

Najčešće se naleti vezuju na srneću divljač pa na divlje svinje.

– Nikako se ne nosimo s ovim, platimo, nekako se osiguravamo, no više nas nitko i ne želi osigurati. Imaju statistiku koja kaže da im je premali prihod od ovoga na njihovu ukupnu zaradu i ne žele prihvatiti nikakav rizik. Sve je bilo dobro dok sud divljač nije proglasio ne općim dobrom RH, nego opasnom stvari na cesti, no tu su i drugi problemi - kaže predsjednik LD-a Jelen Đakovo i voditelj ovdašnjeg Lovnog ureda Miroslav Galić. Skeptičan je kada je riječ o novom modelu osiguravanja.

– Neka samo primijene zakon velike većine članica EU-a i sve bi bilo riješeno - kaže.

Višegodišnji sporovi

U Uniji LD-ovi nisu ovim opterećeni kao mi, kaže Galić. Isplata posljednje odštete za Jelen je kost u grlu.

– Još nije realizirana, a plaćamo ju preko osiguravajućeg društva, gdje je polica bila 35.000 kuna po štetnom događaju, plus franšize pet posto, pa smo od rujna do danas “ispucali” 100.000 kuna na to ime - kaže Galić.

“Ministarstvo poljoprivrede upoznato je s problemom u kojem se nalaze ne samo LU-ovi nego i vlasnici vozila, a zbog šteta koje nastaju zbog divljači na prometnicama. Radi rješenja ovog problema na zadovoljstvo svih sudionika u prometu, ali i lovačkih udruga, Ministarstvo je pokrenulo niz aktivnosti s Hrvatskim uredom za osiguranje i nadležnim ministarstvima kako bi se trajno uredila naknada šteta vlasnicima vozila, LU-ima te kako bi se spriječilo vođenje dugogodišnjih sudskih postupaka”, dodaju u Tolušićevu ministarstvu.

– Neki se sporovi i prekinu, a traju tri-četiri, pa i pet godina, ovisno o tome koliko su odvjetnici vješti - dodaje Stolnik.

– Sve smo svoje osiguranje potrošili i sada možemo jedino plaćati direktnom nagodbom, ako možemo skupiti po članovima, prodavati imovinu društva – lovački dom, zemljište koje smo pošumljavali da bi divljač imala zaklone… - govori Galić o svim scenarijima završetka LD-ova u stečaju.

- A osnovani smo kada je Strossmayer stvarao zvjerinjake oko Đakova - kaže Galić, podsjećajući kako se u ovome kraju lovi još iz vremena velikog biskupa i mecene, pa bi propast ovdašnjih LD-ova zbog isplata visokih odšteta zbog naleta divljači bila to žalosnija.

Suzana ŽUPAN
Manipulacije naletom divljači

Predsjednik LD-a Jelen Đakovo Miroslav Galić ističe kako se manipulira prometnima s divljači.

– Prijave nesreću zbog naleta divljači, a da nje nije ni bilo, pod izlikom da je ona nakon naleta pobjegla, pa tako nema dokaza. Da bi se osiguravajuće društvo dodvorilo svom klijentu, ono tereti LD, policija samo konstatira nalet kao što je ovaj izjavio, i ništa. Bez obzira na to što nema dokaza, redovito se presuđuje u korist vozača, pa mi plaćamo ceh za divljač i kada je ima i kada je nema. Manipulira se i pri naletu domaće životinje prikazujući da je riječ o naletu divljači, pa LD-ovi plaćaju i tu ceh. Tako u sadašnjim okolnostima ništa nije na našoj strani, a osiguravatelji se ne trude, niti se pokušava napraviti pritisak, da se drukčije obavi očevid. Vozači pod utjecajem alkohola koji udare vozilom zamijene se za mjesto s trijeznim vozačem… Ljudi su se toliko izvještili kako naplatiti štetu, pa je sve poput legalne otimačine. Svi su u ovoj problematici sa sebe skinuli odgovornost – i HAC i država…, sve je na leđima LD-ova i mi smo tu nemoćni - kaže Galić.

U OBŽ lani dva naleta na divljač

U PU osječko-baranjskoj ističu kako su na njezinu području u 2017. evidentirali 392 slučaja naleta na životinju. “U 46 slučajeva radilo se o prometnim nesrećama. U dvije prometne nesreće radilo se o naletu na divlju životinju i nijedna osoba nije ozlijeđena. U 44 slučaja radilo se o prometnim nesrećama – nalet na domaću životinju, u kojima su dvije osobe ozlijeđene. U ostalih 346 slučajeva naleta vozila na životinju, pri čemu je lakše ozlijeđeno 14 osoba, a teže je ozlijeđena jedna osoba, nije se radilo o prometnim nesrećama. Unutar ovog broja od 346 događaja evidentirani su ne samo slučajevi naleta na divljač već i naleti na ostale životinje - psa, mačku i sl.”, pojašnjavaju u PU. Najveći broj ovih događaja evidentiran je na području PP Đakovo (86), potom na području Postaje prometne policije Osijek (70) te na području PP Beli Manastir (68).

primjena

NOVI MODEL NEĆE SE PRIMJENJIVATI RETROGRADNO

U svojevrsni fond uplaćivali bi ministarstva poljoprivrede i prometa, LD-ovi, možda HŽ i HAC

100

tisuća kuna godišnje za odštete isplati 20-ak LD-ova iz Osječko-baranjske županije

U stečaju su završili i ugasili se, primjerice, LD-ovi Trčka Zmajevac i Sokol Višnjevac

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike