Mozaik
OSJEČKA PREMIJERA FILMA NEVIJA MARASOVIĆA

“Comic Sans” je više od sjajne komedije
Objavljeno 16. ožujka, 2018.

Nije tajna da mnogi filmofili već godinama zaziru od hrvatskih filmova, jer ih od njih odbija dugogodišnja tradicija bavljenja teškim (poslije)ratnim temama i motivima, pa čak i kad ih se dotaknu između redaka ili kad se ne tiču samog ratnog sukoba, nego njegovih posljedica.

Film je umjetnost koja nas može odmaknuti od surove stvarnosti, zato nije čudno što su brojni filmski autori tijekom povijesti upravo u vrijeme velikih depresija, inflacija, pa i nakon ratova, snimali odlične komedije, čak i mjuzikle, u namjeri da razvedre publiku i daju joj dva sata zadovoljstva. Da je takvo što jako potrebno i hrvatskoj publici, dokazuju i uspjesi hrvatskih komedija u našim kinima, kao što su, među ostalima, “Kako je počeo rat na mom otoku” ili “Blagajnica hoće ići na more”. Zato nije iznenađenje što je osječka publika prošle srijede pohrlila i dupkom napunila kino Urania na premijeri nove komedije redatelja Nevija Marasovića, “Comic Sans”. Sam redatelj i scenarist nazočio je premijeri, uz glavnog glumca Janka Popovića-Volarića, producenticu Iru Cecić i direktora fotografije Damira Kudina.

Mladi redatelj, koji iza sebe ima filmove “The Show Must Go On”, “Vis-a-vis” i “Goran”, sve redom različitih žanrova, ovaj put je napisao scenarij i režirao sjajnu komediju, koja je zapravo puno više od toga. Nemoguće je izdvojiti što je najbolje u ovom filmu: fantastična međunarodna glumačka postava, uvjerljivi dijalozi, vizuelno dojmljivi kadrovi ili soundtrack krcat retrohitovima. Podsjetimo, nedavno je dobio nagradu za najbolji regionalni film na beogradskom FEST-u.

Nosi ga glavni junak, Alan, uspješni dizajner kojega slomi još jedan ljubavni neuspjeh i okrene se žalovanju uz poroke i - Mišu Kovača. Kad doživi dno dna, nađe se u automobilu sa svojim ocem, kojeg ne podnosi, na putu za Vis, na pokop stare tete, koje se ne sjeća. Naravno, kako se to već i događa u komedijama, slijedi niz duhovitih situacija koje našeg junaka dovode do neizbježnog zbližavanja s ocem. U ulozi Alana pojavljuje se sjajni Janko Popović-Volarić, koji je, zajedno s kolegama s filma, u Osijeku odgovarao na pitanja publike nakon projekcije, koja je ispraćena gromoglasnim pljeskom. Uz to, glumcu je bio i rođendan, pa su mu ga mnogi obožavatelji imali prilike i uživo čestitati.

- Drago nam je što smo tu i što vam se sviđa naš film. Dali smo sve od sebe, tako da je neopisiva nagrada čuti smijeh u publici - rekao je Popović-Volarić, koji je, između ostalog, otkrio publici kako je u filmu umjesto kokaina šmrkao vitamin B.

Njegova oca Brunu glumi Zlatko Burić, Osječanin koji već niz godina živi i radi u Danskoj. Burić je u toj zemlji izgradio zavidnu karijeru, a nakon niza uspješnih filmova u međunarodnim produkcijama (recimo, “2012” Rolanda Emmericha) glumio je i u nagrađivanom filmu “Ne gledaj mi u pijat” mlade hrvatske redateljice Hane Jušić. Svoj lik Brune, umjetnika i švalera, u ovom filmu temelji na nevjerojatnoj opuštenosti u svakoj sceni. U ostalim ulogama sve su redom odlični glumci: od Nataše Janjić u ulozi bivše djevojke Marine, preko Alme Price koja glumi Alanovu majku i Miloša Timotijevića u ulozi Alanova poslovnog partnera Lukasa, do Damira Poljičaka, kao viškog ugostitelja Pape.

Redatelj Marasović osječkoj je publici otkrio kako je film “Comic Sans” protkan autobiografskim elementima, jer glavni junak ima viške korijene baš kao i on, a njegov otac, također slikar, ima svoju galeriju na Visu, baš poput Alanova oca. Uz to, u filmu su korištene originalne slike njegova oca, Nenada Marasovića! Čak je i legendarni bicikl iz filma doista postojao i bilo ga je jednako teško “naučiti voziti”. Jedan od fascinantnih dijelova filma snimljen je na otočiću Jabuci, što je bilo gotovo nemoguće snimiti, a kako je redatelj otkrio u jednom intervjuu, imali su jako puno sreće što je toga dana more bilo rijetko mirno.

Kako su to već potvrdili brojni filmski kritičari, Marasovićev humor jedan je od zanimljivijih u hrvatskom filmu: bez stereotipa i sjajno tajmiran. Predviđaju mu veliku karijeru i dobrodošao utjecaj na razvoj hrvatske kinematografije. Ono što je sigurno jest da je Marasović svojim remek-djelom uspio nasmijati osječku publiku i otvoriti joj apetit da, ako nije, pogleda i ostale njegove filmove. Obećao je kako će i svoj sljedeći film, “Luka” (prednastavak filma “Goran”), doći predstaviti u Osijeku, što, sudeći prema reakciji, brojni filmofili koji su se okupili u Uraniji jedva čekaju.

Tanja KVORKA
ZAMALO ODUSTAO OD FILMA!

Redatelj Marasović je na Facebooku priznao kako se film “Comic Sans” gotovo nije dogodio: “Skoro sam u jednoj fazi odustao od filma jer sam bio nezadovoljan scenarijem. Međutim, jedan mi je ljubavni brodolom dao potpuno novu inspiraciju i otvorio novi smjer scenarija. Odlučio sam odmah otići kod svojih dragih prijatelja na Motovun Film Festival i tamo u samo četiri dana napisati potpuno novi scenarij. Prvih dvadeset stranica sam napisao u jednom dahu, u busu Zagreb-Pazin, gdje me čekalo festivalsko vozilo koje me prebacilo u Motovun, gdje sam potom u naredna četiri dana zabave i ludila napisao cijeli film. Tako da ovaj film ima jednu duboku povezanost s Motovunom i nadam se da ćemo naći načina da ga prikažemo ove godine, barem kao neku posebnu projekciju!”

humor

BEZ STEREOTIPA I SJAJNO TAJMIRAN

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike