Autoglas
GOODYEAR

Prototip inteligentne gume omogućuje povezivanje i razmjenu podataka
Objavljeno 16. ožujka, 2018.

Zbog želje za smanjenjem troškova i veće pristupačnosti za korisnike zajednička upotreba vozila neprestano raste. Tako su, na primjer, 2015. godine dijeljeni kilometri u svijetu iznosili 4 posto prevezenih kilometara, a prognoze pokazuju da će taj broj do 2030. prijeći 25 posto.

To osobito donosi nove izazove upraviteljima voznih parkova, za koje je proaktivno upravljanje servisiranjem guma iznimno važno, kako za klijenta tako i za poslovni model. Na ovogodišnjem međunarodnom sajmu automobila u Ženevi Goodyear je predstavio ideju rješenja s prototipom svoje inteligentne gume.

Goodyear je na događaju prikazao cjelokupan informatički sustav gume, koji uključuje gumu, senzore i algoritme u oblaku. Svi zajedno u realnom vremenu komuniciraju s upraviteljima voznih parkova preko mobilne aplikacije. Senzori u Goodyearovoj inteligentnoj gumi zajedno s podatcima o vozilu i drugim informacijama s pomoću Goodyearova vlasničkog algoritma osiguravaju redovite podatke. Zahvaljujući tim algoritmima informacije o stanju gume – uključujući i njezinu istrošenost, temperaturu i tlak – stalno se ažuriraju i šalju upraviteljima voznih parkova.

Neprestano povezivanje i razmjena podataka omogućuju optimalnu upotrebu guma, a time i sigurniju i troškovno učinkovitiju mobilnost te maksimalnu dostupnost vozila.

Kako ističe Chris Delaney, predsjednik Goodyearove regije Europa, Srednji istok i Afrika, “informacije o izdržljivosti i istrošenosti gume u realnom vremenu priopćavaju kada gumu treba servisirati da bi njezin životni vijek bio duži, potrošnja goriva ekonomična i razina njezine izdržljivosti očuvana”. To proaktivno održavanje omogućuje prijevoznicima da precizno odrede i riješe teškoće s gumama te da se odluče za eventualno servisiranje i prije nego što problemi nastupe.

U Goodyearu očekuju da će se usporedno s neprestanim razvojem mobilnosti razvijati i potrebe potrošača i prijevoznika, a novi proizvodi, usluge i iskustvo omogućit će mobilnost kakva je potrebna potrošačima i upraviteljima voznih parkova.M.R.