Kultura
OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA: MARIJA BAŠIĆ I PETRA GILMING

Nakon svake skladbe gromoglasan pljesak popraćen je i usklicima
Objavljeno 16. ožujka, 2018.

Na koncertu u sklopu ciklusa Osječka glazbena srijeda nastupile su Marija Bašić (violina) i Petra Gilming (klavir), a na programu su bili Koncert za violinu i orkestar u d-molu Op. 47 Jeana Sibeliusa te sonata za violinu i klavir br. 2 i popularna skladba Tziganka Mauricea Ravela.

Marija Bašić bivša je učenica Glazbene škole Franje Kuhača iz Osijeka te je trenutačno na petoj godini Muzičke akademije u Zagrebu, u klasi prof. Gorana Končara. Kao solistica nastupala je u mnogim gradovima u Hrvatskoj i izvan nje. Dobitnica je brojnih prvih nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima od 2006. do 2017.

Petra Gilming službena je korepetitorica brojnih seminara i violinističkih natjecanja. Diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana.

U punoj dvorani Muzeja Slavonije koncert je počeo izvedbom violinističkog koncerta Jana Sibeliusa. Besprijekornom tehnikom sviranja i velikom emocijom Marija je Bašić privukla publiku i držala nas u neizvjesnosti do posljednjeg takta, s osmijehom. Nakon svake skladbe kroz dvoranu bi se prolomio gromoglasan pljesak popraćen usklicima. Sasvim zasluženo, uzevši u obzir zahtjevnost programa te njegovo trajanje.

Za bis je izvedena kompozicija Davora Bobića – etida br. 5 za solo violinu “Tu za repu, tu za len”, obvezna skladba u kategoriji natjecanja Mladi virtuozi u Zagrebu.

Izbor programa bio je pomno promišljen, postupno dižući napetost sve ritmičnijom glazbom. Ovaj iznimno uspjeli koncert ispraćen ovacijama još je jednom potvrdio potrebu otvaranja studija violine u rodnom gradu velikog Franje Krežme, iz kojeg su poniknuli mnogi vrsni violinisti, a većina iz klase profesorice Eve Huhn. Luka Gotovac

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike