Kultura
55. GORANOVO PROLJEĆE U ZAGREBU, LUKOVDOLU, RIJECI I PAZINU

Maroeviću Goranov vijenac, Goran za mlade pjesnike studentici Mariji Dejanović
Objavljeno 16. ožujka, 2018.

LUKOVDOL

Pedeset i peto izdanje naše najstarije i najznačajnije pjesničke manifestacije Goranovo proljeće održat će se od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Pazinu. Međunarodni festival, koji se otvara velikim čitanjem svih sudionika u polukružnoj dvorani Teatra &TD u Zagrebu, ugostit će 33 pjesnika iz 13 zemalja. Razgovori i čitanja pjesnika na jezicima na kojima pišu (uz projiciran prijevod) nastavljaju se u lukovdolskom Domu kulture, riječkim klubovima Palach i Dnevni boravak i Kaštelu Pazin, a festival se zatvara 23. ožujka u Zagrebu.

Festival, uz oživljavanje uspomene na lik i djelo pjesnika i partizanskog borca Ivana Gorana Kovačića, domaćoj publici donosi izravan kontakt s aktualnom poezijom iz Hrvatske, Europe i svijeta.

Uz domaće pjesničke snage - Stanislavu Nikolić Aras, Tomicu Bajsića, Gordanu Benić, Petru Bezjak, Alena Brleka, Željku Horvat Čeč, Mariju Dejanović, Katju Grcić, Moniku Herceg, Sonju Manojlović, Tonka Maroevića, Ivicu Prtenjaču, Voju Šindolića, Andrianu Škunca, Milka Valenta i Bojana Žižovića, sudjeluje 17 stranih pjesnika i pjesnikinja, a za glazbeni identitet tog izdanja brine se nagrađivana kantautorica Sara Renar, čiji će živi nastupi pratiti čitalačke programe.

Iz SAD-a stižu Malachi Black, finalist nagrade Norma Farber First Book Award Američkog društva za poeziju, te pjesnikinja i prevoditeljica Andrea Jurjević, koja je za svoju prvu zbirku “Small Crimes” 2015. osvojila nagradu Philip Levine. S velikobritanskog otoka dolaze Nia Davies, pjesnikinja, književna kustosica, performerica i urednica časopisa Poetry Wales, kritičarka, prevoditeljica i pjesnikinja Zoë Skoulding te Rhys Trimble, velški dvojezični pjesnik, performer i bubnjar. Na Goranovu proljeću svoju će poeziju predstaviti i Nizozemac Maarten van der Graaff, koji je 2016. sudjelovao na Reviji malih književnosti, Miriam Reyes, španjolska pjesnikinja i videoumjetnica, Anat Zecharia, nagrađivana izraelska pjesnikinja i plesna kritičarka, Efe Duyan, turski pjesnik, arhitekt i član uredništva časopisa Offline Istanbul, Mađarica i Vojvođanka, pjesnikinja i dramska spisateljica Anna Terek, ruski pjesnik Dmitry Kuz'min, utemeljitelj Udruženja mladih pjesnika Vavilon, središta moskovske pjesničke eksperimentalne scene, kod nas objavljivan slovenski književnik Aleš Šteger te Maja Solar, književnica, filozofkinja i teoretičarka iz Novog Sada.

U sklopu europske platforme za poeziju Versopolis, u koju je uz Goranovo proljeće uključeno 15 književnih i pjesničkih festivala, upoznat ćemo četvero autora: njemačku književnicu Zehru Çirak, talijanskog pjesnika i fotografa Tiziana Fratusa, slovenskog dramskog pisca i pjesnika Tibora Hrsa Pandura i francusku pjesnikinju, performericu i slam-izvođačicu Marie Ginet. Platforma Versopolis, nastala u sklopu projekta Kreativna Europa, posvećena je upravo većoj mobilnosti i vidljivosti mlađih pjesnika, koji često ostaju neprimijećeni izvan svog govornog područja.

Goranov vijenac, nagrada za pjesnički opus i ukupan doprinos hrvatskoj književnosti, ove je godine pripala akad. Tonku Maroeviću, a Goran za mlade pjesnike studentici Filozofskog fakulteta u Zagrebu i pjesnikinji Mariji Dejanović.

Goranov se vijenac od ove godine dodjeljuje bienalno, a naizmjence s Vijencem dodjeljivat će se novoutemeljena nagrada “Ivan Goran Kovačić” za najbolju izvornu, prijevodom neposredovanu pjesničku knjigu objavljenu u dvogodišnjem razdoblju kod registriranog izdavača u RH. Kako u Hrvatskoj trenutačno ne postoji inkluzivna, prepoznatljiva i relevantna nagrada posvećena isključivo vrhunskim knjiškim pjesničkim ostvarenjima, Odbor smatra da će se tako povećati vidljivost i čitanost domaćih pjesničkih knjiga. Nagrada će, uz novčani dio, biti reprezentirana Goranu posvećenom medaljom Vojina Bakića - napominju organizatori. N.Vek.

Festival se otvara čitanjem 33 pjesnika iz 13 zemalja u polukružnoj dvorani Teatra &TD u Zagrebu

Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike