TvObzor
SVAKOGA DANA - EKRANIZACIJA HVALJENOG BESTSELERA

Svevremenska ljubavna priča
Objavljeno 16. ožujka, 2018.

Na temelju hvaljenog bestselera Davida Levithana film “Svakoga dana” upoznaje nas s Rhiannon (Angourie Rice), 16-godišnjom djevojkom koja se zaljubljuje u tajanstvenu dušu po imenu “A" koja svakoga dana naseljava drugo tijelo. Osjećajući jedinstvenu povezanost, Rhiannon i A pokušavaju se pronaći svakoga dana ne znajući što, ili koga, će im donijeti sljedeći dan. Što se više zaljubljuju, to su svjesniji koliko je teško voljeti nekoga tko je svaka 24 sata druga osoba pa im ne preostaje drugo nego suočiti se s najtežom odlukom koju je ijedno od njih ikada moralo donijeti.

Godine 2012., hvaljeni autor David Levithan (poznat kao koautor djela “Nick & Norah's Infinite Playlist”), objavio je knjigu koja ga je lansirala do novih kreativnih visina. Toliko se svidjela njegovim čitateljima da je mjesecima bila na popisu bestselera New York Timesa. Ta knjiga ima naslov “Svakoga dana”.

Ova priča o tinejdžerskom entitetu pod nazivom A, koji se budi svakoga dana u drugom tijelu, govori o izazovima s kojima se A suočava kada se zaljubljuje u Rhiannon, djevojku kakvu nikada nije prije upoznao. Je li moguće imati vezu s dušom koja svakoga dana živi u drugom tijelu – ponekad muškom, ponekad ženskom? Tko smo bez tijela, boje kože, odjeće, obitelji? Ova priča je aktualizacija stare tvrdnje da bismo trebali voljeti nekoga zbog onoga što je iznutra, a ne izvana. Još je snažnija jer je stavljena u kontekst tinejdžerskih godina kada eksperimentiramo s brojnim vanjskim identitetima kako bismo otkrili tko smo.

Levithanova knjiga istražuje ove teme, no u suštini to je priča o istinskoj ljubavi, odrastanju i o tome koliko smo daleko spremni ići za one koje volimo. Vječne teme? Apsolutno.

Nekoliko godina kasnije knjigu su otkrili producenti Paul Trijbits i Christian Grass iz britanske kompanije FilmWave i Anthony Bregman i Peter Cron iz kompanije Likely Story, i odmah se zaljubili u nju. Obje kompanije surađivale su na projektu “Sing Street” koji je nominiran za Zlatni Globus u kategoriji najbolji mjuzikl ili komediju 2016. I odlučili su ponovno udružiti snage.

“Dobra ljubavna priča je svevremenska i ostaje jedan od najatraktivnijih žanrova pa uvijek tražim nove načine da progovorim o ljubavi i ljudskim odnosima”, kaže producent Anthony Bregman. “Pročitavši knjigu pomislio sam kako je originalna i genijalna. Istovremeno jednostavna ideja – voljeti nekoga zbog njega samoga , ali i kompleksna jer se bavi brojnim pitanjima u životima mladih danas.” (N.K.)

 
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike