Svijet
NAJAVILA “NOVI UZLET ZA EUROPU”

Angela Merkel - četvrti put njemačka kancelarka
Objavljeno 15. ožujka, 2018.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je svečano prisegnula u Bundestagu, čime je 24. savezna vlada SR Njemačke stupila na dužnost, a demokršćanska političarka četvrti put preuzela dužnost njemačke kancelarke. “Zaklinjem se da ću svoju snagu posvetiti boljitku njemačkog naroda, braniti ga, štititi Ustav i njemačke zakone, da ću savjesno ispunjavati svoje dužnosti i biti pravedna. Tako mi Bog pomogao“, rekla je Angela Merkel polažući prisegu. Nakon toga je zajedno s članovima svoje vlade otišla u nekoliko stotina metara udaljenu rezidenciju njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera na prisegu novih članova kabineta.

Nova je vlada u 177 stranica dugom koalicijskom ugovoru, koji je svečano potpisan u ponedjeljak, najavila borbu za održavanje blagostanja u Njemačkoj, ali i za boljitak čitave Europske unije. Autori ugovora, koji nosi puni naziv “Novi uzlet za Europu. Nova dinamika za Njemačku. Novo jedinstvo za našu zemlju”, ističu njegov istaknuti socijalni element.

U kabinetu Angele Merkel nalazi se 15 ministara. Funkciju ministra financija i vicekancelara obnašat će Olaf Scholz (SPD), vanjskih poslova Heiko Maas (SPD), gospodarstva Peter Altmeier (CDU), unutarnjih poslova Horst Seehofer (CSU), obrane Ursula von der Leyen (CDU), rada i socijalne skrbi Hubertus Heil (SPD), pravosuđa i zaštite potrošača Katarina Barley (SPD), obitelji Franziska Giffey (SPD), prehrane i poljoprivrede Julia Kloeckner (CDU), zdravstva Jens Spahn (CDU), prometa i digitalnog razvoja Andreas Scheuer (CSU), razvojne pomoći Gerd Mueller (CSU), obrazovanja i znanosti Anja Karliczek (CDU), zaštite okoliša Svenja Schulze (SPD) te ministar za specijalne dužnosti i šef kancelarskog ureda Helge Braun (CDU). H

RAZGOVOR O REFORMAMA EU

Odmah nakon svečane prisege ured Angele Merkel najavio je kako kancelarka već u petak putuje u Pariz kako bi s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom razgovarala o reformama Europske unije.

Možda ste propustili...

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana