Novosti
PREMINUO GENERAL PETAR STIPETIĆ

Odlazak časnog vojnika, heroja i velikog stratega
Objavljeno 14. ožujka, 2018.

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni general Petar Stipetić preminuo je u srijedu u Zagrebu, potvrđeno je iz Ministarstva obrane.

Stožerni general Petar Stipetić rođen je 24. listopada 1937. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA. Na poziv predsjednika Franje Tuđmana u rujnu 1991. godine general Stipetić prelazi u Hrvatsku vojsku, gdje je obnašao najviše zapovjedne dužnosti - zamjenik načelnika Zapovjedništva Zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb. Bio je i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

Brojna odlikovanja

General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2000. do 2002. godine, a s te dužnosti umirovljen je u činu stožernog generala. Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja - Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom. Također, dobio je medalje Oluja i Bljesak te pohvalu i nagradu ministra obrane i načelnika Glavnog stožera.

General Stipetić je jedan od najistaknutijih hrvatskih vojskovođa u Domovinskom ratu. Stipetić je i jedan od najvažnijih strateških planera “Oluje” iako nije bio pozvan prilikom realizacije akcije sve dok drugog dana Oluje, 5. kolovoza, nije došlo do problema. U presudnom trenutku Stipetić dobiva naredbu da preuzme zapovjedništvo. Ujutro 5. kolovoza generala Stipetića nazvao je predsjednik Franjo Tuđman i naredio mu da zbog zastoja operacije preuzme zapovijedanje sektorom Sjever kod Petrinje od generala Ivana Basarca. General Stipetić upozorio je predsjednika Tuđmana da nije uputno u toku operacije obavljati smjenu zapovjednika, ali je predsjednik Tuđman inzistirao, poručivši mu da mora uvesti red na bojištu. Dana 6. kolovoza general Stipetić zapovjedio je napad na cijelom bojištu prema postojećim planovima. Rezultata toga bio je da je HV već sutradan ujutro, 7. kolovoza ušao u Petrinju, zatim oko podne u Kostajnicu i navečer u Glinu.

“Oficir i džentlmen”

Nakon toga dogodila se glasovita pobjeda kada se 21. kordunski korpus srpskih snaga predao HV-u 8. kolovoza u 14 sati. Predaju generalu Stipetiću izvršio je pukovnik Čedo Bulat, a dokument o predaji jedini je takve vrste u Domovinskom ratu. Da bi zapamtio ovu časnu pobjedu HV-a, pukovniku Bulatu i svim njegovim oficirima general Stipetić nije oduzeo osobno naoružanje. Posljednji put u povijesti je sličan slučaj predaje zabilježen tijekom Drugog svjetskog rata u bitci za Staljingrad.

Bivši ministar branitelja i SDP-ov saborski zastupnik Predrag Matić za Stipetića je rekao kako je bio “oficir i džentlmen”. “Imao sam veliku čast i priliku raditi s najvećim generalima Hrvatske vojske, od generala Blage Zadre, Janka Bobetka, Zvonimira Červenka, Antona Tusa i Petra Stipetića. Sve su to junaci Domovinskog rata i ne znam koga bih izdvojio od njih. Međutim, neće se ovi drugi naljutiti niti njihove obitelji ako kažem da je general Stipetić ipak za koplje iznad svih. Ako se za nekoga u Hrvatskoj vojsci može reći da je bio oficir i džentlmen, onda je to prije svih Petar Stipetić”, izjavio je Matić novinarima u Saboru. Kad kaže da je bio oficir i džentlmen, dodao je, onda su u tome sadržane sve njegove osobine - nije bio od onih časnika koji je vikao i istjerivao autoritet na galamu, nego se vidjelo da je stručan i da je volio svoje vojnike. “Jako sam ponosan na dane kada sam radio s njim, kada mi je bio šef u kabinetu načelnika Glavnog stožera”, poručio je Matić.

Za bivšu ministricu obrane Željku Antunović, general Stipetić bio je častan vojnik, obrazovan i predan svom poslu. “Bio je izrazito pametan časnik. Dao je veliki doprinos u Domovinskom ratu, a kao ministrica obrane u jednom sam periodu surađivala s njim i moram priznati da mi je pri dolasku u Ministarstvo bio jedan od glavnih oslonaca”, prisjetila se Antunović.

Vuk TEŠIJA/H
Sućut premijera, predsjednice...

Sućut obitelji preminulog stožernog generala Petra Stipetića izrazili su u srijedu premijer Andrej Plenković. “Poštovana obitelji, sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Petra Stipetića. General pobjedničke Hrvatske vojske (...) zadužio nas je svojim nesebičnim sudjelovanjem u obrani Republike Hrvatske”, navodi premijer Plenković. Sućut obitelji izrazili su i predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, ali i mnogi dugi visoki dužnosnici RH. Sućut obitelji izrazio je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general zbora Mirko Šundov.

Damir Krstičević

ministar obrane

JEDAN OD SIMBOLA DOMOVINSKOG RATA

Ministar obrane Damir Krstičević kazao je da je poznavao generala Stipetića i radio s njim. “Dao je veliki doprinos u stvaranju, razvoju i pobjedi u Domovinskom ratu, a i kasnije kao načelnik Glavnog stožera HV-a i mogu reći da je veliki čovjek, zapovjednik i general pobjedničke Hrvatske vojske”, istaknuo je Krstičević. Najavio je kako je u kontaktu s njegovom obitelji dogovoreno da će Ministarstvo obrane organizirati pogreb. “Stipetić je jedan od naših vrhunskih generala koji su zaslužni za današnju slobodu, zajedno s Bobetkom i ostalima. Osjećam tugu i naša je sada zadaća pripremiti dostojanstven ispraćaj našeg načelnika kakav zaslužuje. Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima Domovinskog rata, a general Stipetić je sigurno jedan od simbola”, zaključio je ministar obrane.

Možda ste propustili...

STATISTIKA TRŽIŠTA RADA

Prosječno 1,6 milijuna zaposlenih

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove