Novosti
JAČE POVEZIVANJE OBRAZOVNOG SUSTAVA S POTREBAMA TRŽIŠTA RADA

Za nova zanimanja 100 milijuna kuna
Objavljeno 15. ožujka, 2018.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) osiguralo je 100 milijuna kuna za reformu postojećih ili izradu novih studijskih programa i programa cjeloživotnog učenja sukladno metodologiji Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira za zanimanja IV. industrijske revolucije, istaknula je u srijedu ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ministrica Divjak i državna tajnica Branka Ramljak predstavile su u srijedu javni poziv za dostavu projektnih prijedloga “Provedba Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira na razini visokog obrazovanja”. Za taj proces unaprjeđivanja kvalitete obrazovnoga sustava i jačega povezivanja obrazovanja s potrebama tržišta rada Europski socijalni fond osigurao je 85 posto novca, a nacionalno sufinanciranje je 15 posto. Govoreći o važnosti ovih projektnih prijedloga “za zanimanja IV. industrijske revolucije”, ministrica Divjak spomenula je da će, prema procjenama Europske komisije, čak 65 posto djece koja sada počinju osnovnoškolsko obrazovanje raditi u zanimanjima koja danas ne postoje, a procjena je i da će u budućnosti za 90 posto poslova trebati bar neka razina digitalne pismenosti. Divjak je podsjetila kako je istraživanje provedeno prošle godine na globalnoj razini u 137 zemalja o povezanosti visokog obrazovanja s potrebama poslodavaca, pokazalo da je Hrvatska na 112. mjestu, što pokazuje da naši poslodavci percipiraju da hrvatsko visoko obrazovanje nije usklađeno s kompetencijama koje se traže na tržištu rada. Osim toga, dodala je, u izvješću se apostrofira i važna činjenica, koja je i nama poznata, da oko trećina svih studenata u Hrvatskoj koji se upisuju na visoka učilišta upisuju programe ekonomije i prava, što, ocijenila je, također stvara određeni disbalans na tržištu rada.

Državna tajnica Branka Ramljak objasnila je da visoka učilišta mogu na javni poziv prijaviti jedan projekt, ali mogu biti partner na više projekata. Izvijestila je da će javni poziv biti otvoren do 4. lipnja ove godine, a infodani bit će održani na visokim učilištima u Splitu, Osijeku, Rijeci i Zagrebu. H

Možda ste propustili...

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja