Novosti
NAORUŽANI DO ZUBA

Više od 104.000 hrvatskih građana ima legalno oružje
Objavljeno 15. ožujka, 2018.

U Hrvatskoj je krajem prošle godine bilo registrirano 266.885 komada oružja. Od te brojke u vlasništvu je fizičkih osoba 259.615 komada oružja, a u vlasništvu pravnih osoba, odnosno tvrtki bilo je 7270. Vlasnika oružja u Hrvatskoj ima 103.903.

Od ukupne se brojke 176.011 komada odnosi na dugo vatreno oružje, a 90.874 komada na kratko vatreno oružje.

Kako doznajemo iz Ministarstva unutarnjih poslova, mnogo je više više oružnih listova izdano za držanje i nošenje oružja nego samo za držanje. Naime, izdan je 132.131 oružni list za držanje i nošenje oružja i 69.596 oružnih listova za držanje oružja. Do nerazmjera broja osoba koje imaju dozvolu i oružnih listova dolazi zato što se na svaki oružni list mogu registrirati tri komada oružja.

U MUP-u smo upitali i zašto ljudi traže oružje.

- Odobrenje za nabavu oružja kategorije B može se izdati fizičkoj osobi u svrhu samoobrane, lova ili sporta. Treba napomenuti da se oružje na javnom mjestu ne smije učiniti vidljivim drugim građanima, niti se smije nositi tako da uznemiruje građane - kažu iz policije.

Na području Policijske uprave osječko-baranjske registriranog oružja ima ukupno 18.480 komada, od čega 11.180 komada dugog i 7300 komada kratkog oružja. U Osječko-baranjskoj županiji 2772 osobe imaju dozvolu za oružje, vlasnika za držanje oružja ima 1309, a za držanje i nošenje oružja 1178. Osoba koje imaju dozvolu za držanje, ali i držanje i nošenje oružja ima 285.

Što se tiče uporabe, odnosno korištenja oružja, lovačko oružje smije se koristiti u skladu s propisima o lovstvu kao i na civilnim strelištima ili drugim mjestima određenim za vježbe gađanja. Športsko oružje ne smije se upotrebljavati izvan civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.

Međutim, ne dobije dozvolu baš svatko tko ju i zatraži. Naime, u Osječko-baranjskoj županiji lani je podneseno 929 zahtjeva za nabavu oružja, a izdano je 868 odobrenja. Zašto netko ne može dobiti dozvolu pojašnjavaju u policiji.

- Tijekom protekle godine nabave oružja građanima najčešće nisu odobrene zbog pokretanja ili pravomoćno okončanih prekršajnih ili kaznenih postupaka protiv osoba koje su podnijele zahtjev za nabavu oružja. Zahtjevi su bili odbijeni i zbog okolnosti koje upozoravaju na to da bi oružje moglo biti zlorabljeno - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske. U Ministarstvu unutarnjih poslova ne vodi se posebna evidencija u koliko je slučajeva legalno oružje zlorabljeno, odnosno uporabljeno pri kaznenim djelima.

Sandra LACIĆ
ORUŽJE I STRELJIVO NE SMIJU BITI DOSTUPNI, POSEBNO DJECI

Odredbama Zakona o oružju propisano je da se oružje i streljivo moraju čuvati tako da nisu dostupni osobi koja nije ovlaštena posjedovati ga, a osobito djeci. Oružje i streljivo moraju biti zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu koje se ne može otvoriti alatom uobičajene uporabe. Ako se oružje i streljivo ne čuvaju u skladu s odredbama Zakona o oružju, fizička osoba bit će kažnjena za prekršaj novčanom kaznom od 3000 do 15.000 kuna te će joj biti izrečena i zaštitna mjera oduzimanja oružja. Kratko i dugo lovačko i dugo sportsko oružje mora se izvan lovišta, odnosno strelišta prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno, a kratko sportsko oružje zaključano u navlakama ili kovčezima.

11.180

komada dugog i 7300 komada kratko oružja registrirano je na području Policijske uprave osječko-baranjske

lov ili sport

ORUŽJE SE NE SMIJE NOSITI NA JAVNOM MJESTU

Možda ste propustili...

NADARENI – ZABORAVLJENI: OBITELJ LENDVAJ IZ POPOVAČE

Puna kuća genijalaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZVJEŠĆE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Čak je 12 novooboljelih od koronavirusa, desetero iz Osijeka

2

STRUČNJACI OPTIMISTIČNI

BDP: Pad neće biti tako bolan

3

TRENUTNO 811 AKTIVNIH SLUČAJEVA

Stožer: Rekordnih 180 novih
slučaja zaraze koronavirusom