Osijek
SURADNJA ZAVODA ZA HITNU MEDICINU I OŠ VLADIMIRA BECIĆA

Učenici i učitelji iz Španjolske, Italije i Turske prvi završili tečaj reanimacije za strance
Objavljeno 15. ožujka, 2018.

OŠ Vladimira Becića ugostila je u sklopu Erasmus+ projekta KA2 za pomoć u učenju djeci s poteškoćama “I'm not speachless and invisible, Don't leave me behind: Supporting students with learning disabilities” učenike i učitelje iz partnerskih škola triju europskih zemalja: Španjolske, Italije i Turske. Osim zajedničkih aktivnosti u školi, posjeta u gradu Osijeku te izleta u Baranju i Đakovo, u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije prvi je put organiziran na engleskom jeziku Tečaj osnovnog održavanja života uz korištenje automatskih vanjskih defibrilatora - BLS (Basic Life Support) za strance.

- Do sada je u našoj školi održan navedeni tečaj za naše učenike i djelatnike na hrvatskom jeziku, tako da smo kvalitetu programa i izvrsnu dosadašnju suradnju nadogradili istovjetnim tečajem za naše goste. Zbog toga smo iznimno zahvalni ravnateljici Silvani Sabo i osobito zamjenici ravnateljice Zavoda dr. med. Idi Parčetić-Kostelac – kaže ravnateljica škole Tatjana Kristek, prof. Gosti su u sklopu tečaja obučeni za provođenje osnovnih postupaka održavanja života uz pomoć tri nacionalna instruktora obučena za BLS+AVD, a dobili su i Certifikat Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu o položenom tečaju.

- Neobično je vrijedno iskustvo i znanje koje će nastavnici i učenici iz Španjolske, Italije i Turske ponijeti u svoje države i gradove. Možda će baš oni nekome spasiti život zbog toga što su educirani o korištenju AVD-uređaja kod velikog broja ljudi na istom mjestu u svojim školama - učenika, nastavnika i ostalog osoblja škole, pri čemu je veća mogućnost nastanka srčanog zastoja, a time i mogućnost korištenja AVD-uređaja. Iznenadni se srčani zastoj može dogoditi bilo kome, bilo kada i bilo gdje. Pravodobnom se reakcijom može pokrenuti srce i spasiti nečiji život – kaže dr. Parčetić-Kostelac.

Osim što su upoznali nove kulture, jezike, tradicije te sklopili nova prijateljstva, učenici i nastavnici stekli su i ovo vrijedno znanje. J. Pejaković

Ida Parčetić- Kostelac

zamjenica ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu OBŽ-a

Iznenadni se srčani zastoj može dogoditi bilo kome, bilo kada i bilo gdje. Pravodobnom se reakcijom može pokrenuti srce i spasiti nečiji život.

Najčitanije iz rubrike