Regija
15. PČELARSKI DANI

Sajam opreme i pčelinjih proizvoda u Vinkovcima
Objavljeno 14. ožujka, 2018.

VINKOVCI - U organizaciji Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskog pčelarskog saveza, a pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vinkovaca, Županijske komore Vukovar i Ministarstva poljoprivrede te uz potporu Udruge pčelara Nektar Vinkovci, održat će se 16. i 17. ožujka, u dvorani Barun Trenk, 15. Pčelarski dani.

Međunarodni je to pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda, koji uključuje znanstveno-stručni skup. Očekuje se da će sajam posjetiti velik broj izlagača iz Hrvatske i susjednih zemalja te nekoliko tisuća posjetitelja. Na sajmu će biti organizirani pčelarski razgovori, a poseban program priprema se za škole i vrtiće.

Prvog dana u 9.30 počinje prigodni program za najmlađe, u 10 sati prvi je Medni doručak, kojem je cilj promocija domaće proizvodnje meda, a koji je označen zaštićenim znakom Hrvatske poljoprivredne agencije Med hrvatskih pčelinjaka. Svečano otvorenje sajma predviđeno je za 11 sati. U 13 sati u izložbenom prostoru održat će se okrugli stol “Postupak dobivanja oznake izvornosti za slavonski med”.

Drugog dana u 10 sati na sajamskom prostoru počet će stručno-edukativna izlaganja o temi “Do zdravih pčela dobrom tehnologijom”. Prvo će predavanje, “Varoa pod kontrolom kao cijelogodišnja aktivnost na pčelinjaku”, održati prof. dr. sc. Zlatko Puškadija, dipl. ing. agr. Igor Petrović izlagat će o temi “Tehnologija pčelarenja kao prevencija bolesti”, a Rade Kostadinović o temi “Paketni rojevi - formiranje, transport, zbrinjavanje, njega, nedostaci i prednosti - osobna iskustva”.

Kao najava 15. Pčelarskih dana održat će se tradicionalno kušanje meda u vinkovačkoj pješačkoj zoni, u četvrtak, 15. ožujka, s početkom u 11 sati. Udruga pčelara Nektar poziva sve Vinkovčane na degustaciju.

Na Pčelarskim danima očekuje se oko 40 izlagača iz cijele Hrvatske, kao i gosti iz inozemstva. M. Kokaj

Foto: Gordan Panić

U petak će u 10 sati biti prvi Medni doručak, kojem je cilj promocija domaće proizvodnje meda

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana