Regija
JEDINSTVEN I PREPOZNATLJIV SUVENIR

Praline Frajla Antoš - slastica koja čuva kulturu
Objavljeno 15. ožujka, 2018.
Neobičnu slasticu osmislili su slatinski srednjoškolci

SLATINA - Na skupu međužupanijske suradnje voditelja i suradnika učeničkih zadruga podružnica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije, održanom u OŠ Eugena Kumičića u Slatini, predstavila se i Učenička zadruga Slatina Srednje škole Marka Marulića.

Srebrna plaketa

Školske se zadruge najčešće bave izradom različitih božićnih i uskrsnih ukrasa i čestitaka te više ili manje originalnih i kreativnih rukotvorina. Za Učeničku zadrugu Slatina, međutim, mogli bismo reći da se specijalizirala za izradu proizvoda kojem su mladi zadrugari udahnuli posebno, svoje obilježje. Riječ je o pralinama Frajla Antoš, koje su osmislili slatinski srednjoškolci i od njih načinili neobičnu slasticu i jedinstven i prepoznatljiv suvenir Slatine.

Prema riječima voditeljice zadruge Željke Venus, ideja o proizvodnji pralina nastala je nakon edukacije voditelja učeničkih zadruga i sekcija u Kraljevici, a neposredni poticaj bila je srebrna plaketa koju je zadruga dobila na Agro Arci u Trilju za džem Othello. Odlučili su napraviti slasticu s džemom Othello, sa svojim likerskim vinom i domaćim keksima. A da bi došli do originalnog imena za svoj proizvod, posjetili su Zavičajni muzej Slatina i razgovarali s ravnateljicom Dragicom Šuvak. Kad su čuli istinitu povijesnu priču o mladoj i lijepoj Slatinčanki Jelki Antoš, koja je odbila sva udvaranja i svoj život posvetila glazbi, koja je u slatinskoj crkvi sv. Josipa dvadesetih godina prošlog stoljeća svirala orgulje i koja je zbog učinjenih dobročinstava odlikovana papinskim odlikovanjem Pro ecclesia et Pontifice, nije bilo dvojbe – praline su po njoj dobile ime Frajla Antoš.

Vino, džem i keksi

– Željeli smo načiniti što zdraviju slasticu, sa što manje aditiva, povezati sve naše sekcije i stvoriti proizvod koji istinski predstavlja naš grad i koji bi mogao postati autentični slatinski turistički suvenir. Glavni sastojci su naše likersko vino, džem Othello i naši domaći keksi, što su proizvodi naše zadruge. To je ono što je autohtono i što daje vrijednost tom proizvodu. Tu su još čokolada i malo maslaca. Na Božićnom sajmu dobili smo nagradu za najbolji prigodni proizvod, što nam je bio poticaj za nastavak rada. Oblik pralina prilagođavali smo različitim prigodama, pa smo za Slatinski sajam cvijeća načinili praline u obliku cvijeta, za Valentinovo u obliku srca, u Djeda Božićnjaka Frajla Antoš se odijevala i dijelila djeci praline kao božićne poklone - kaže Venus.

Najveća vrijednost postupka proizvodnje pralina za učenike u njihovu je upoznavanju s etapama poduzetničkog posla, u razvoju poduzetničke klime u školi i razvoju financijske pismenosti. Uz učenike Gimnazije i obrazovnih programa za poljoprivrednog tehničara, agroturističkog tehničara te ekonomskog smjera, ove godine uključili su se i učenici elektrotehničkog smjera pa će praline dobiti nova pakiranja, s LED lampicama.

Nakon Božićnog sajma zadrugari su odlučili praline pakirati u šalice, koje priprema sekcija za oslikavanje porculana pod vodstvom Sanje Špoljarić.

– Šalice oslikavamo ručno i svaka je unikat. Osmislili smo lik Frajle Antoš kao gospođe s početka 20. stoljeća, ali bez lica, jer nema sačuvanih fotografija, pa ne znamo kako je izgledala, tako da smo ostavili svakome da je zamisli prema svojoj mašti - kaže Špoljarić.

Od ideje, nabavljanja sirovina i izrade proizvoda do oslikavanja šalica, pakiranja, ispisivanja deklaracije, prezentiranja robe i ispisivanja računa – sve rade sami, a uključeni su učenici svih pet obrazovnih programa u školi. Valja istaknuti da su na samoj izradi pralina angažirani učenici u programu Agroturistički tehničar, koji imaju i svoje sanitarne iskaznice pa je time ispunjen i zahtjev zdravstvene ispravnosti namirnica.

Slatinske praline već su predstavljene na Viroexpu, na Međunarodnoj konferenciji poduzetništva i inovacija, na daruvarskom Vinodaru, na Slatinskom sajmu obrtništva, na szigetvarskom Hrvatskom danu, na Europskom tjednu vještina “Otkrij svoje talente”, na 5. Međunarodnom kongresu nutricionista, na Simpoziju Svjetske zdravstvene organizacije...

Petar ŽARKOVIĆ
IZRADILI ODJEĆU

Možemo ustvrditi da su slatinski srednjoškolci pralinama Frajla Antoš uspjeli očuvati materijalnu, socijalnu i duhovnu kulturu, odnosno očuvati narodnu baštinu svoga kraja. A da bi je što vjernije i predstavili, izradili su odjeću Frajle Antoš za učenice koje će u njoj prezentirati praline te majice Frajla Antoš koje će ih upotpuniti.

Najčitanije iz rubrike