Regija
ARHEOLOGIJA

Istraživanja na istoku Slavonije
Objavljeno 14. ožujka, 2018.
Rezultate su iznijeli arheolozi iz Iloka, Instituta za arheologiju, Vinkovaca, Vukovara i Županje

VINKOVCI - U organizaciji vinkovačkog Gradskog muzeja i Instituta za arheologiju iz Zagreba, u prostoru Arheološkog odjela održan je treći okrugli stol o recentnim arheološkim istraživanjima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje su kolegama iz susjednih županija predstavljena sva važnija prošlogodišnja istraživanja.

- Cilj ovog okruglog stola jest pojačati komunikaciju između institucija koje obavljaju ova istraživanja, jer ne radi se samo o muzejima iz naše županije nego i o onima iz susjednih županija, arheološkim institutima, pa i iz susjednih država, poput, ove godine, Srbije, jer arheologija kao znanost ne poznaje međudržavne granice, pa je Srijem zajedničko područje istraživanja. Rezultati istraživanja redovito se objavljuju u stručnim časopisima, ali na ovakvim skupovima kolege arheolozi dobivaju svježe informacije, jer ovdje iznosimo najsvježija, prošlogodišnja istraživanja. Radi se o razmjerno malom geografskom području pa često imamo slične pojave i materijale i cilj je razmjena svježih informacija kako bismo si mogli međusobno pomoći. Okrugli stol namijenjen je uglavnom arheolozima, ali je otvoren za svakoga koga ovo područje zanima. Prošlogodišnji je skup bio jako dobro posjećen i imali smo više od 40 arheologa – kaže Hrvoje Vulić, kustos Arheološke zbirke vinkovačkog Muzeja.

Osim arheologa vinkovačkog Muzeja rezultate istraživanja na svojim lokalitetima iznijeli su i arheolozi iz Iloka, Instituta za arheologiju, Vukovara i Županje.

Iločani su istraživali nalazišta u Fruškogorskoj ulici 7 u Iloku, u arheološkoj zoni B, u kolovozu prošle godine. Otkriveni su ostatci recentnih otpadnih jama i kanala, dna rimske peći ovalna oblika te rimskog vodovoda u duljini od 10,5 metara, a u zoni A otkriven je veći broj otpadnih jama koje, prema pronađenim keramičkim i staklenim nalazima, pripadaju razdoblju novoga vijeka, od sredine 16. do početka 18. stoljeća. Istražena su 92 groba unutar sonde, cjelovita ili djelomično očuvana, a pokojnici su pokopani u drvenim sanducima. Utvrđeno je kako je groblje ukopano u prapovijesno naselje sopotske kulture. Prošlogodišnjim istraživanjem okončana je sanacija arheološkog nalazišta, ukupno je pronađeno 188 grobnih ukopa na 90 četvornih metara, a, prema analizama ugljikovim izotopom C14, najstariji ukop potječe iz druge polovine 12. stoljeća, a najmlađi je datiran u 1499. godinu. Posebnu zanimljivost istraživanja u Šarengradu čine ukopi, najvjerojatnije, pasa oko metar iznad pokojnika, a ove su godine dokumentirana tri takva ukopa.

Županjci su u županjskoj Posavini otkrili nekoliko novih lokaliteta, koji su do sada bili poznati samo iz priča lokalnog stanovništva.

Miroslav FLEGO

U Šarengradu su dokumentirana tri ukopa pasa oko metar iznad pokojnika

Od antike do novog vijeka

Arheološka istraživanja višeslojnog nalazišta na Srednjem polju u Sotinu provode se od 2008. u suradnji Instituta za arheologiju i Gradskoga muzeja Vukovar te su lani istraženi grobovi iz kasnog brončanog i ranog željeznog doba, a vinkovački arheolozi bili su marljivi na više lokacija gdje se obavljaju zemljani radovi, jer je zakonska obveza prijaviti takve radove u zoni grada kako bi ih arheolozi istražili. Pronašli su kasnosrednjovjekovne nalaze, uglavnom keramiku, te srednjovjekovni materijal, a obavili su i probno iskapanje Rokovačkih zidina i istražili novovjekovno groblje. Istražili su u Starim Jankovcima i skupinu tumula, humaka, ispod kojih su grobovi, te utvrdili da nisu samo iz željeznog doba, nego da su za pokapanje korišteni i u antici. Iznesena je i analiza nekih zanimljivih predmeta ženske nošnje i nakita iz arheološke zbirke vinkovačkog Muzeja.

Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike