Ekonomija
KONFERENCIJA "BUDUĆNOST HRVATSKE DRVNE INDUSTRIJE"

Sirovina za proizvodnju namještaja jeftinija 25 posto
Objavljeno 15. ožujka, 2018.
Spriječili smo i šverc trupaca, kazao je ministar Tolušić, poručivši da treba ojačati domaće tvrtke

Ministar Tomislav Tolušić otvorio je jučer u Zagrebu konferenciju „Budućnost hrvatske drvne industrije".

Kroz tri stručne prezentacije i dvije panel-diskusije, na konferenciji se raspravljalo o Strategiji razvoja prerade drva, razvoju proizvodnje vrhunskog namještaja od domaće sirovine, pomoći poduzetnicima i financiranju razvoja drvne industrije te o aktualnim temama iz ovog sektora.

- Cilj je novog modela raspodjele drvne sirovine zaustaviti depopulaciju ruralnih prostora i tržištu ponuditi finalne proizvode od naše domaće sirovine, a ne samu sirovinu. Sutra (tj. danas), potpisuju se ugovori za dodjelu drvne mase, a sve količine i potpisnike javno ćemo objaviti. Moramo zajedno težiti stvaranju proizvoda s dodanom vrijednosti u svim segmentima proizvodnje, pa tako i u proizvodima od drva - izjavio je na konferenciji ministar Tomislav Tolušić te dodao da će finalni proizvođači namještaja ove godine drvnu sirovinu nabavljati uz 25 posto nižu cijenu od dosadašnje.

Pozitivni pomaci

"U drvnoj industriji vide se pozitivni pomaci, način dodjele drvne mase odredila je sama drvna industrija i odredili su smjer koji je, prema mome mišljenju, iznimno dobar i koji će dovesti do poboljšanja stanja hrvatske drvne industrije", naglasio je Tolušić.

Ministar Tolušić naveo je i kako će Hrvatske šume ove godine posjeći 2,477 milijuna prostornih metara drva te da će svi proizvođači iz javnog poziva o prodaji godišnje količine trupaca dobiti tražene količine sirovine. Prema njegovim riječima, proizvođači namještaja nikada nisu nabavljali jeftiniju sirovinu nego što će je nabavljati ove godine. Rezultati toga trebali bi se vidjeti za godinu-dvije u povećanoj prodaji domaćeg namještaja, ali i većem izvozu.

Priznao je, međutim, da se i dalje mnogo veći postotak prerade odnosi na jednostavnije procese (izradu dasaka i sl.), a manji na kompliciranije finalne proizvode, poput proizvodnje namještaja.

"U zadnjih godinu dana spriječili smo i šverc trupaca", naglasio je ministar, poručivši kako treba jačati domaće tvrtke koje se bave proizvodnjom namještaja.

Rastu poticaji

"Imamo vrhunsku sirovinu, ali i odlične proizvođače. Sit sam kuknjave, treba raditi. Dok sam ja ministar svi domaći proizvođači namještaja imat će sirovine koliko god im treba, a ulagat ćemo i u mlade dizajnere", poručio je Tolušić. Istaknuo je da se povećavaju i nacionalni poticaji za drvnu industriju koji su, primjerice 2016. godine, iznosili sedam milijuna kuna, a ove bi godine trebali iznositi 40 milijuna kuna.

Jedan od najjačih domaćih proizvođača namještaja Renato Radić iz Prima Grupe, istaknuo je da se u Hrvatsku godišnje uveze namještaja za 296 milijuna eura, ali i da Europljani godišnje na namještaj potroše 100 milijardi eura. To je, smatra, prilika i za ovdašnje proizvođače namještaja. Radić ističe kako treba razvijati, odnosno afirmirati hrvatske robne marke namještaja. Vlasnik još jednog domaćeg proizvođača namještaja Prostorie Tomislav Knezović smatra da u Hrvatskoj nema dovoljno kvalitetnih dizajnera namještaja te da su hrvatski proizvodi i hrvatski dizajn u svijetu vrlo slabo poznati. On je pristalica “uvoza” stranih dizajnera, kao što to rade Talijani.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić naglasio je da šume, kroz njegu i obnovu 326 milijuna kubika, moraju biti sačuvane zauvijek te da se njima mora gospodariti na pravi način.

"Hrvatske šume su monopolist, ali nemamo pravo na monopolističko ponašanje u onom najgorem smislu", istaknuo je.

Zdenka RUPČIĆ/Hina

Danas se potpisuju ugovori za dodjelu drvne mase

Definirani prioriteti razvoja

Strategija razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja Republike Hrvatske 2017. – 2020., s akcijskim planom provedbe, prvi je nacionalni dokument izrađen nakon ulaska RH u EU kojim se planira strateški razvoj prerade drva i proizvodnje namještaja sukladno načelima i politikama održivog gospodarstva i razvoja ruralnih prostora. Strategija će u svom programskom razdoblju biti usmjerena na stvaranje trenutačno nedovoljno razvijene institucionalne podrške, od sirovinske preko financijske pa do podatkovne infrastrukture, što je i definiralo prioritete razvoja i razvojne mjere do 2020.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike