Mozaik
VLADIMIR MEŠTROVIĆ - DANTE, ILOČKI REPER IMA NOVI SINGL

Pisao sam tekst za cijelu
regiju, nisam svojatao
problem koji nas sve muči
Objavljeno 15. ožujka, 2018.
Album “Kruha i igara” izIći će krajem godine, kao i bonus EP za prave fanove

Nova pjesma “Kruha i igara” treći je singl iločkog repera Vladimira Meštrovića - Dantea koji će se naći na istoimenom albumu, čiji je izlazak planiran za kraj ove godine. “'Kruha i igara' dobronamjerna je pjesma s velikom količinom zapakiranih upozorenja kao stvorenih za eter”, kaže Dante o svom singlu.

Pjesmu potpisuju Dante i poznati zagrebački producenti Filip Tkalčić Dust i Silvio Pasarić Silver, a snimana je i miksana u Sipa Music studiju. Zarazni refren, na kojem se kao gost pojavljuje Dust, sve je samo ne površan. Prateće vokale pjevala je Danijela Jelić, a miksao i masterirao Domagoj Perišić.

Kako je nastala pjesma “Kruha i igara” i tko su autori?

- Pjesma je nastala, tj. njezin prvi dio (1. vers i refren), jutro nakon izborne noći u kojem su se Karamarko i Orešković probudili kao pobjednici izbora. Znao sam sve i svima je sve bilo jasno, ali unatoč tome to je bilo kao neki loš san. U biti, identičan politički šok kao i izbor Trumpa za predsjednika SAD-a. Autor i “krivac” za tekst sam isključivo ja. Glazbu je radio Filip, a dodatne gitare i aranžman Mark Silver. I da, master je djelo Domagoja Perišića.

Kako si odabrao gosta na refrenu, Filipa Tkalčića - Dusta?

- Filip, u biti, jedini nije gost na pjesmama i albumu ili se tako bar ne bi trebao osjećati. Uglazbio je 90 posto mojih pjesama na albumu i on mi je bio neki logičan slijed. Trebao sam neki lijeni, funky, muški vokal na refrenu i Dust je idealan za to. Ja njemu pišem pjesme za njegov soloalbum, obojica smo novi izvođači i on zaista izglanca svaku pjesmu koju ja zamislim kao singl i tu se nekako dopunjujemo. Jedan drugome odrađujemo svoj dio posla zaista u roku i na zavidnom nivou, prema mojem mišljenju. Tako da, ako jednom treba nešto što drugi zna, speed dial radi prvo u tom smjeru!

 

 

 

Tvoj prošli singl “Vladar svemira” sjajno je prošao na top-listama. Jesi li očekivao takvo što?

- Ne. Za “Vladara svemira” znao sam da je dobra pjesma, ali da će toliko airplaya uzeti, na toliko top-lista biti, nisam se mogao ni nadati. Svaka pjesma koju pustim u eter, u tom danom trenutku, jest ta pjesma, ona najbolja. I pjesme koje neće biti singlovi nisu tu da popune album. U svaku vjerujem i svaka je komad mene. Tako, kada se dogodi situacija kao s tom pjesmom, autoru je drago do neba, neopisivo. Jer nešto moje privuklo je i zaintrigiralo one zbog kojih to sve i radim, a to je publika. Zato sam i dijelio objave na Facebooku vezane uz uspjeh na top-listama ili puštanje u eter. Ne kako bih se pohvalio prvim mjestom, nego kako bih zahvalio na pažnji, trudu, porukama podrške itd.

Kakve su reakcije na novi singl?

- Moram reći, šarolike. Ali da nešto naglasim. Sipa Music i Menart kao moji izdavači ne mogu biti sretniji. I to mi stalno ističu. Prva dva singla vrćena su jako, jako puno puta i još se puštaju, tako da od njih imam samo pohvale i samo mogu reći: Hvala na podršci. S druge strane, ja sam sam sebi najveći problem i kritičar. Pjesma je puštena u eter prije dva tjedna i već je na 27 ili 28 radiopostaja. Sve su to realno super brojke za hiphop u Hrvata, ali pjesma “Vladar svemira” s Marijem Huljevim bila je na 58 radiopostaja. Razumiješ što želim reći? Ja sam taj koji mora napokon shvatiti da je pjesma kao “Kruha i igara”, koliko god bila britka, on point i imala jaku poruku uz zarazni refren, i dalje samo rap. Nije zabavna, nije pop, nije etno, nije rock i ostaje u terminu blisko vezanim uz tu kategoriju glazbe. Što se tiče osobnih dojmova, dobio sam predivnih poruka iz Srbije, Bosne, Crne Gore, svima je isto i svi su se našli u pjesmi, što mi je jako drago. Pisao sam tekst za cijelu regiju, nisam svojatao problem koji nas sve muči, tako da sve te poruke samo potvrđuju da radimo dobar posao, a na meni je da guram dalje.

Hoće li biti snimljen spot za “Kruha i igara”?

- Početak snimanja spota već smo dva puta odgađali. Napravit ćemo spot, imamo tri moguća scenarija. Svaki ovisi o nekim vanjskim faktorima, kako je “Kruha i igara” u svojoj srži politička satira, tako i ovisi o trenutnoj volji vladajućih struktura. Svakako znam da ću minimalno novca potrošiti za izradu videa, jer nekako ne vjerujem da će imati neki suludi airplay na televiziji.

Planiraš li još neke goste na budućim singlovima?

- Moja želja je, kao što sam i rekao, svoj rap staviti uz bok drugim popularnim žanrovima u hrvatskom eteru. Imam jednu divu na pameti, odličan tekst imam, čekam s tim singlom i nadam se da će joj se svidjeti projekt. General Woo je jedini reper na albumu, imamo genijalnu pjesmu, koja se zove “Analogna traka”, Zaki iz Zagreba radio je glazbu i ona bi, prema nekim planovima, trebala izići kao idući singl. Ali ja sam čovjek od trenutka, puno toga se može promijeniti.

Kad možemo očekivati album i kakav će biti?

- Album izlazi krajem godine, 11. ili 12. mjesec. Nešto iskreno pokušavam s iločkim vlastima i organizatorima Berbe. Moja želja je da napravim veliki koncert s bendom u Iloku na Berbi grožđa i tu večer pustim u prodaju album. Te prve večeri Berbe fizičke CD-ove, a od ponoći i na sve digitalne servise koji prodaju glazbu. Tako bi bilo da je baš po mome. Što se tiče tematike albuma, okosnica su moćni tekstovi i glazba. Shvatio sam da je jedino što znam raditi 100 posto, s ljubavlju, s dušom i osam dana u tjednu ako treba glazba. Tako da sve što imam u svakom trenu ostavim na papiru i u studiju. Takav je u biti album. Osoban. Ali imam i vijest za tebe. Kako moj izdavač i producent Silvio Pasarić, otpočetka zajedničkog snimanja ima potrebu brinuti se o mom reperskom imidžu, odlučio sam skratiti mu muke. Snimam u RockyMusic studiju kod Rolanda bonus-album, odnosno EP od sedam pjesama, isključivo na matrice iz njegove produkcije, za koji mislim da će oduševiti prave fanove rapa. Kad album “Kruha i Igara” izIđe u prodaju, svatko tko mi se javi na Facebook, Instagram ili golubom pismonošom dobit će osobni link da besplatno skine bonus EP. Mislim da je to O.K.

Tanja KVORKA

glazba

JEDINO ŠTO ZNAM RADITI 100 POSTO

Možda ste propustili...

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

SPEKTAKULARAN KONCERT U ARENI

Urban i gudači oduševili Varaždin

Najčitanije iz rubrike