Novosti
SINDIKATI

Potpora inicijativi za veće plaće
Objavljeno 14. ožujka, 2018.

Premijer Andrej Plenković u utorak je primio glavnog tajnika Europske konfederacije sindikata Luca Visentinija, a razgovaralo se o inicijativi Konfederacije o povećanju plaća na europskoj razini, potrebi poboljšanja socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, kao i mirovinskoj reformi.

Na sastanku su bili i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, kao i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel te predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Pavić je nakon sastanka kazao da je na njemu izneseno nekoliko prijedloga za poboljšanje socijalnog dijaloga u Hrvatskoj te izrazio uvjerenje da će se suradnja sa sindikatima ojačati. Naglasio je da je Vlada poduprla inicijativu Konfederacije za veće plaće jer, kako je rekao, ova Vlada smatra da upravo povećanjem plaća možemo zadržati mlade u Hrvatskoj. U pogledu mirovinske reforme, kazao je, izvijestili su sindikalne čelnike da je ona tek na početku te da će sindikati biti uključeni u cijeli proces njezina donošenja.

Visentini je izjavio kako smatra da je na sastanku “pokazana vrlo jasna i eksplicitna predanost Vlade” da se ostvari poboljšanje socijalnog dijaloga u Hrvatskoj. Delikatnim elementom u raspravi sindikata i Vlade ocijenio je predstojeće razgovore o reformi mirovinskog sustava te naveo da su Banskim dvorima preporučili da kod mirovinske reforme ne uzme u obzir samo proračunske elemente, nego i socijalne – “da se osigura da sustav bude istovremeno održiv i adekvatan”. H

KRITIKE VLADI

Čelnik SSSH Novosel i čelnik NSH Sever uputili su kritike Banskim dvorima u pogledu socijalnog dijaloga, prozivajući Vladu da sluša jedino poslodavce. Sindikati se u pogledu mirovinske reforme protive produženju životne dobi za odlazak u mirovinu jer ih se, naglašavaju sindikalni čelnici, dvostruko oštećuje – odlazit će prije 67 godine starosti u mirovinu jer zbog svoje dobi više neće moći udovoljiti zahtjevima poslodavaca, a onda će im njezin iznos zbog prijevremenog odlaska u mirovinu biti trajno umanjen.