Novosti
VODOSTAJ PADA - OPASNOST OSTAJE

Desetak kuća srušeno zbog odrona zemlje
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

Vezani članci

100 VOJNIKA U OBRANI OD POPLAVE

Pod vodom cesta od Kostajnice do Dvora

U Hrvatskoj Kostajnici, u klizištu kojeg je izazvalo otapanje velike količine snijega, srušeno je desetak kuća, ali nitko nije ozlijeđen.

Na sreću, zbog buke koja je pratila odron, stanovnici Starog puta su uspjeli pobjeći no klizišta i dalje prijete tom kraju.

Nakon dojave o klizištu, sudionici sjednice Kriznog stožera Crvenog križa, među kojima su bili i premijer Andrej Plenković te ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, izišli su na mjesto nesreće.

“Dio brda otklizao je u podnožje, ali na sreću nema ljudskih žrtava. Uzrok su velike količine snijega koji je pao u Hrvatskoj Kostajnici. Topljenjem je došlo do klizišta. Hrvatska Vlada će u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom učiniti napore da se pomogne ljudima koji su ostali bez svojih domova. Osigurat ćemo im smještaj i pomoći u obnovi kuća”, rekao je Plenković.

“Ovo su zaista izvanredne situacije. Kao u filmu nestalo je nekoliko kuća, ceste, dva auta HEP-a koji su jutros došli popraviti vodove”, rekao je premijer.

U odronu, srećom, nema ozlijeđenih ili smrtno stradalih, objavila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje na Twitteru u utorak poslijepodne. Na mjesto događaja upućeni su vatrogasci i policija iz Hrvatske Kostajnice te sisačka Hitna pomoć, navodi se.

Tom kraju, posebice Hrvatskoj Kostajnici i Karlovcu, i dalje prijete poplave. U utorak u podne je Kupa u Karlovcu bila visoka 773 centimetara, a Korana 784, centimetar niže nego sat ranije, što znači da je vrhunac dostignut i da rijeke više neće rasti. No, kako je zaključio karlovački Stožer civilne zaštite, treba nastaviti i još pojačati broj crpki za prepumpavanje procjednih voda uz protupoplavne zidove podignute ovih dana. Zapovjednik Stožera, gradonačelnik Damir Mandić, na konferenciji za novinare rekao je da se nakon radne noći na Logorištu i susjednim koransko-mrežničkim naseljima može reći da je “protupoplavni zid od boks-barijera opravdao svoje podizanje, kao i vreće koje su se postavljale posljednja dva dana”.

“Ni jedan stambeni objekt na ovom području nije poplavljen, na tu smo vodu, koja je svuda oko nas, računali jer je to procjedna voda za koju smo pripremili crpke. Iako možemo reći da smo zajedno s Hrvatskim vodama dobro ciljano postavili crpke, negdje jače, negdje slabije snage, ipak je zaključak Stožera da se crpljenje mora još malo pojačati da bi se voda održala ovako, odnosno da se dalje ne širi”, rekao je Mandić.

Vuk TEŠIJA/H
ZBOG UNE KRITIČNO I U BiH

Na bosanskohercegovačkoj obali Une, u noći između ponedjeljka i utorka, uvedene su izvanredne mjere obrane od poplava jer je vodostaj te rijeke ugrozio i naselja u susjednoj državi, potvrdili su iz općine Kostajnica. Vodostaj Une ugrozio je desetak stambenih objekata u Kostajnici, a lokalne vlasti i civilna zaštita prodiranje vode pokušavali su kontrolirati postavljanjem vreća s pijeskom, rekao je lokalnim medijima općinski načelnik Aleksandar Pašić. Zbog izlijevanja Une prekinut je i promet magistralnom cestom koja Kostajnicu povezuje s Bosanskom Dubicom.