Osijek
DJEČJI VRTIĆ ZAPOŠLJAVA

Primaju 22 odgojiteljice, psihologa, spremačice...
Objavljeno 14. ožujka, 2018.

Kroničan nedostatak odgojiteljica u osječkim vrtićima uskoro bi trebao biti riješen. Naime, nedavno je završen natječaj Dječjeg vrtića Osijek za 13 odgojiteljica na neodređeno i devet na određeno vrijeme, raspisan 21. veljače.

- U DVO veći je broj odgojiteljica otišao u mirovinu, a dio njih na dužim je bolovanjima. U rujnu 2017. godine dio je osoblja privremeno nadomješten raspisivanjem natječaja za odgojiteljice za rad na šest mjeseci, no tijekom siječnja ove godine utvrdili smo da u velikom broju skupina postoji potreba za zapošljavanjem druge odgojiteljice, na neodređeno ili određeno vrijeme. Državni pedagoški standard propisuje da odgojno-obrazovna skupina, u kojoj se provodi desetosatni program, mora imati zaposlene dvije odgojiteljice. S obzirom na to da prošle godine mnoge skupine nisu imale drugu odgojiteljicu te da je procijenjeno kako se odgojno-obrazovni rad neće moći organizirati s tolikim manjkom odgojiteljica, pokušali smo doći do odgojiteljica koje bi bile primljene na rad za 60 dana – pojasnila je Marija Štambuk-Čabaj, ravnateljica DVO.

Također, kako je Dječji vrtić u siječnju pripremao kadrovske i prostorne uvjete za rad kraćeg programa predškole, pojavila se potreba za još šest odgojiteljica. Prijavilo se njih osam te su zaposlene u odgojnim skupinama, dok su, prema riječima ravnateljice, za program predškole zaposlene učiteljice razredne nastave koje mogu obavljati tu dužnost. Štambuk-Čabaj kaže da je uz argumentirano izlaganje o problematici manjka odgojiteljica te razumijevanje osnivača Grada Osijeka dobivena suglasnost za raspisivanje natječaja za njihovo zapošljavanje.

- Dvije skupine djece na jednu odgojiteljicu, rad u međusmjenama te neprestani odlasci odgojiteljica na zamjene narušavaju kontinuitet odgoja i obrazovanja djece, kao i integritet same skupine. U takvim neprimjerenim uvjetima rada odgojiteljice mogu tek čuvati djecu, a stvarni rad s djecom, za koji su se školovale, kao i rad koji ih ispunjava, ne može se ostvariti. To utječe na njihovu radnu motivaciju, zadovoljstvo na poslu, pa i cjelokupno psihičko i fizičko zdravlje. Primanjem navedenog broja odgojiteljica i njihovim raspoređivanjem u odgojno-obrazovne skupine, gdje do sada nisu postojali primjereni uvjeti, djeci, ali i odgojiteljicama omogućit ćemo kvalitetnije uvjete za rad i suživot.

Inače, osim za odgojiteljice, natječaj je raspisan i za zapošljavanje šest spremačica na neodređeno te šest na određeno vrijeme. Broj spremačica, kaže ravnateljica, također je vezan uz odlaske u mirovinu, bolovanja, ali i povećan opseg posla. Dodajmo kako će priliku za rad u toj ustanovi dobiti i stručno-zanatski radnik ličilac, a na stručno osposobljavanje za rad i stručni suradnik psiholog.

Marija MIHELIĆ
PONOVIT ĆE SE NATJEČAJ ZA LOGOPEDA I DEFEKTOLOGA

- Nažalost, na naš natječaj za logopeda i defektologa nije stigla ni jedna zamolba pa ćemo natječaj za stručno osposobljavanje za stručnog suradnika logopeda, kao i stručnog suradnika defektologa, u dogledno vrijeme ponoviti - kaže Marija Štambuk-Čabaj, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek.

problem

VELIK BROJ UMIROVLJENJA I DUŽIH BOLOVANJA

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike