Osijek
DRAVA U PORASTU

Nema bojazni od poplave!
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

Na internetskoj stranici Hrvatskih voda navodi se kako su vodostaji Drave kod Osijeka i Dunava kod Aljmaša u normalnom stanju. Aljmaš smo uzeli u obzir za analizu stanja jer je to podunavsko naselje erdutske općine s dijelom vikendica čija dvorišta i poneki objekti znaju biti potopljeni za visokih vodostaja dok su Erdut i Dalj na uzvisini.

Tako je zabilježeno na www.vodostaji.voda.hr da je Drava kod Osijeka u utorak, 13. ožujka, u 7 sati, bila na razini od 177 cm, dok je Dunav kod Aljmaša bio na 244 cm.

Ivica Nađ, voditelj Centra za obranu od poplava u Sekotru B, odnosno na području Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Hrvatskih voda, kaže kako su to vodostaji za pripremno stanje. Porast pritjecanja Drave kod Osijeka očekuje se i u iduća dva-tri dana, a također i Dunava, prema mjernoj postaji u Batini, u idućih četiri-pet dana. No, to je pripremno stanje koje znači da nema problema, odnosno da je u Hrvatskim vodama to samo mali alarm o stanju na vodotocima.

Proces topljenja snijega i oborine na ovom području nisu izazvali probleme. Sve je pod kontrolom i na raznim su vodotocima proglašeni različiti stupnjevi obrane od poplava. Nađ kaže kako će u brdskom dijelu vodostaji i dotoci uskoro početi opadati, a u nizinskom dijelu, primjerice Vučici, kod Marjančaca, razina već opada. Ukinute su i izvanredne mjere na Karašici. To znači da se rasterećuje vodni val.

U Hrvatskim vodama napominju kako njihove stručne službe stalno prate stanje na terenu i u slučaju potrebe reagiraju u skladu s trenutačnom situacijom. D. Pejić

177

centimetara iznosio je vodostaj Drave kod Osijeka izmjeren 13. ožujka u 7 sati

Najčitanije iz rubrike