Osijek
PROJEKT “I TATA JE VAŽAN”

Trinaest osječkih očeva promovira aktivno očinstvo
Objavljeno 14. ožujka, 2018.

Kako bi potaknula očeve na veću uključenost u obiteljski život i aktivniju roditeljsku ulogu, osječka kreativna kućica Dokkica pokrenula je projekt “I tata je važan”, koji se provodi uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Partneri projekta su Dom zdravlja Osijek i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

U sklopu istoimene kampanje trinaest osječkih očeva stalo je pred objektiv fotoaparata zajedno sa svojom djecom kako bi naglasilo važnost aktivne uloge oca u odgoju djece i ravnopravnosti roditeljskih uloga. Plakati s njihovim fotografijama postavljeni su u prostorima domova zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo te na različitim gradskim lokacijama kao jumbo plakati, za što je podršku kampanji dao Grad Osijek dodijelivši javne gradske prostore za oglašavanje. Osim toga, za kampanju aktivnog očinstva snimljen je i promotivni spot. Projekt je predstavila Mirna Šmit, dopredsjednica Dokkice, koja je objasnila kako ovakvih kampanja do sada nije bilo u Hrvatskoj, ali su zemlje iz susjedstva već imale slične kampanje. Dodala je kako su ideju za projekt “I tata je važan” dobili od jedne latvijske organizacije.

Okupljenima na promociji projekta obratila se doktorica Požgaj, u ime Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, koja je istaknula kako se tim projektom uzdižemo iznad stereotipnih podjela poslova i odgojnih zadaća na muške i ženske. Uključenost očeva u odgoj djeci omogućava zdrav razvoj, a očevima puninu roditeljstva, zaključila je doktorica Požgaj. U ime Doma zdravlja Osijek prigodan govor održala je Zorica Kovač, patronažna sestra i savjetnica za dojenje, koja je poručila kako patronažne sestre sve više prepoznaju ulogu očeva u roditeljstvu, jer očevi su ti koji obitelji pružaju sigurnost i omogućuju djeci da rašire krila. Dodala je kako se sve više potiče trend ranog uključivanja očeva u roditeljstvo, čimese ostvaruju mnogi pozitivni učinci.

Prisutnima se na završetku obratio također jedan od očeva iz kampanje i voditelj Ureda za super tate u Dokkici, Dubravko Šokčević, kako bi predstavio rad ureda u kojem tate i oni koji će to tek postati mogu dobiti stručnu podršku i pri tome preispitati svoj odgojni stil. Iz Dokkice su za kraj pozvali sve zainteresirane očeve da se slobodno priključe kampanji i obrate im se kako bi i njihove fotografije s djecom mogle krasiti prostore grada Osijeka i time podržati ovu akciju. F. Mamić

Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike