Osijek
POSKUPLJENJE DIMNJAČARSKIH USLUGA

Lani pregled dimnjaka 46 kuna, a sada ga naplaćuju 105
Objavljeno 14. ožujka, 2018.

Otkako je na snagu stupila nova gradska Odluka o obavljanju dimnjačarskih poslova, Osječani negoduju. Tvrde, iako je ranije bilo najavljeno kako će novi propisi ići u prilog građanima, to se nije dogodilo.

Najglasniji su vlasnici obiteljskih kuća koji su ranije bili u obvezi pustiti dimnjačara u svoj dom dva puta godišnje te tom prilikom platiti pregled dimnjaka bilo da ga koriste u sezoni grijanja ili ne. Kažu, lani je najavljivano kako će se od 1. kolovoza 2017. ta obveza reducirati na samo jedan pregled pa su se razveselili uštedi. No, od uštede nema ništa.

- Godinama nam je dolazio dimnjačar pregledati dimnjak dva puta godišnje. Grijemo se na drva, dimnjak koristimo, tako da nismo imali pritužbi. Svaki smo pregled plaćali 46 kuna. Kada nam je u 2017. godini posljednji put bio dimnjačar, razveselio me jer mi je rekao kako će od sada dolaziti samo jednom godišnje. Vjerovala sam kako to podrazumijeva i da ćemo sada pregled dimnjaka plaćati samo 46 kuna godišnje. No, nije tako! Dimnjačar nam je bio, obavio pregled, rekao “vidimo se iduće godine” i naplatio nam 105 kuna! S tim da sam, kao i uvijek, gledala što je radio i tvrdim kako se ovaj pregled vrijedan 105 kuna uopće ne razlikuje od onoga koji smo plaćali 46 kuna. Ispada da sada plaćamo dvostruko za istu uslugu! - kaže Osječanka.

Iz tvrtke Dimnjak objašnjavaju kako je ova situacija odraz činjenice da je opseg posla i odgovornosti povećan u odnosu na prijašnju Odluku o obavljanju dimnjačarskih poslova te je samim time došlo i do razlike u cijeni usluge kod pojedinih vrsta usluge.

- Odluka o obavljanju dimnjačarskih poslova usklađena je sa svim važećim propisima RH. Istom je definirana učestalost usluge i to u zakonski minimalnim rokovima. Cijenu jednog dimnjačarskog pregleda nije moguće utvrditi na temelju veličine kuće, nego se određuje na temelju tehničkih karakteristika dimnjaka, dimenzija dimnjaka, vrsti i dimenzijama dimovodnih priključaka, vrsta uređaja za loženje, nazivne snage uređaja za loženje, energenta, pristupa dimovodnom objektu, termina izvršenja usluge. Uglavnom, uslugu koju dimnjačar nije izvršio, korisnik nije dužan platiti - kaže Dejan Lončarić, generalni direktor tvrtke Dimnjak. I. Solar

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike