Regija
LOVCI ZGROŽENI

Spaljeno je stanište divljači na Virovima
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

ŽUPANJA

Nakon povratka iz lova na štetočinje, lovnik Lovačke udruge Gaj Županja Marko Jurić i lovac Josip Galović zatekli su požarište odmah uz vodotok na izletištu Virovi. Izgorjela je trava, šaš i trska i uništeno je stanište divljači. Lovci napominju da se svake godine u proljetnom razdoblju pale pokosi kanala i divlje livade uz obradive površine, a Vodoprivreda teškim strojevima uklanja svu vegetaciju s kanalske mreže.

- Mi ne sporimo potrebu prohodnosti profila kanala, ali gornji dio pokosa te rubovi kanala trebali bi ostati nedirnuti jer se tu razvija nisko grmlje, divlje voćkarice te ostalo raslinje koje pruža jedini prikladan zaklon i gnjezdište za svu našu faunu, pa tako i divljač. Nama je lovcima divlja trava uz vodotok iznimno važna jer tamo izlažemo hranu za prihranu divljači zimi. Tu se nalaze trajna i privremena hranilišta koja tako stradavaju - upozorava Galović. Napominje da na taj način stradava i velik broj sitne divljači kojom gospodare i oko koje se najviše trude zadržati ih u optimalnom broju u lovištu, ali i šire. A u takvim se gustišima većina poljskih ptica gnijezdi, zečevi podižu legla, srne se lane...

- Baš sada u proljeće, dok su kulture na njivama niske, to je jedini zaklon i sigurnost za divljač. Potpuno je nepotrebno i opasno paliti takva staništa. Time se ne ostvaruje nikakva korist jer je površina neproizvodna, a divljim je životinjama ona sve. Ako već nitko ne želi zimi pomagati, nemojte nam ni odmagati - apelira Galović. Poručuje da će lovci kontaktirati MUP, PP Županja i tražiti kontrolu poljskih puteva jer ovo, kaže, nije ni prvi ni zadnji put da se priroda na taj način sakati i devastira.

- Napominjem da su u blizini košnice sa pčelama. Mi smo uspjeli vatru lokalizirati, bar privremeno, a pustoš koja je ostala na požarištu govori sama za sebe - zaključuje Josip Galović iz LU Gaj Županja.M.L.O.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana