Regija
NAJPOZNATIJE VEDUTE POŽEGE

Moj grad i ja u kadru
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

POŽEGA

Želeći dati svoj prilog obilježavanju Dana grada Požege, učenici 4. a razreda OŠ Julija Kempfa, predvođeni učiteljicom Ivanom Jukić Matijević, pripremili su projekt te ga izveli uz poznate vedute grada i fotografirali se u njima najljepšim pozama.

- Sama ideja za ovaj projekt rodila se još prošle školske godine kada smo učeći o našem zavičaju odlučili predstaviti ga jedni drugima očima vodiča i turista. Naime, često se događa da svoj grad najmanje vidimo i znamo, a njegove ljepote su nam nešto svakodnevno i ne razmišljamo o njima – istakla je Jukić, pojašnjavajući kako su došli do projekta.

- Kada idemo na obiteljska putovanja običavam pronaći zanimljivosti o mjestu u koje idemo, legende, anegdote..., i to djeca zapravo najlakše upamte, a onda i sami proučavaju ono što im je zanimljivo. Tako su prošle školske godine učenici pronašli zanimljivosti o našem gradu, glumili vodiče i kroz šetnju gradom upoznali nas s najvažnijim povijesnim činjenicama i zanimljivostima... Bilo je to zabavno i poučno iskustvo i s velikom su pozornošću slušali jedni druge i upijali informacije. Kako smo sada već malo stariji, mnogo više sudjelujemo u svijetu medija, volimo se fotografirati, odlučili smo to bar djelomice iskoristiti i osmislili smo projekt “Moj grad i ja u kadru” – pojašnjava učiteljica.

Učenici su izabrali nešto njima zanimljivo, a vezano uz grad Požegu, kulturno-povijesni spomenik, objekt, drvo, most... Prema svom odabiru trebali su pronaći povijesne i istinite činjenice, ali i nešto što nisu baš svi znali, nekakvu zanimljivost, legendu, anegdotu, vic ili zanimljiv događaj iz prošlosti, a o kojem se malo zna.

- Naravno da su u ovom projektu sudjelovali i roditelji, osim što su pomagali u traženju informacija, oni su uglavnom bili i iza objektiva. Veseli me što vidim da se učenici škole zadržavaju pokraj naše izložbe, čitaju, komentiraju, a vjerujem da će im dio informacija i ostati u sjećanju. Učenicima je mnogo lakše bilo pronaći povijesne činjenice, nego zanimljivosti, ali s vremenom ih je bilo toliko da nam je bilo teško odlučiti se za samo jednu zanimljivost uz svaku fotografiju - kaže Jukić.

Marko Njegovanović i Patrik Tilinger rekli su da im je istraživanje bilo zanimljivo, ali ne baš i jednostavno, ali na kraju su zadovoljni projektom. Tinu Švajdi i Marti Dorontić najviše se svidjelo fotografiranje u ludim pozama gradom, jer to do sada nisu radili. Lovro Matoš možda je budući povjesničar, jer mu se više sviđa povijesni dio nego dio sa zanimljivostima.

Marko Krizmanić ostao je iznenađen, jer je često prolazio pokraj brijačnice, a nije primjećivao što je to, a Larisa Zelenbaba je o Kinu Central slušala od svojih roditelja.

Lora Ledić kaže da je već mnogo toga znala o fra Luki od ranije, ali da joj je ovo prva fotografija s fra Lukom. Gabriela Banić kaže da će i ona, kada bude starija, staviti lokot ljubavi na orljavski most, sada kada je saznala što ti lokoti znače. Nika Trupinić žali što je Stari Grad nestao u požaru i voljela bi da se gore ponovno sagradi grad po uzoru na taj iz prošlosti.AGM Kruna

Prema svom odabiru trebali su pronaći povijesne i istinite činjenice, ali i nešto što nisu baš svi znali

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana