Regija
11. DRŽAVNA SMOTRA SIMULIRANIH SUĐENJA

Za istu osobu i osuda i sloboda
Objavljeno 14. ožujka, 2018.

SLATINA

Umjesto pravih tužitelja i pravih branitelja, u Općinskom sudu u Novom Zagrebu te su odvjetničke uloge u subotu preuzeli hrvatski srednjoškolci. Bila je to 11. državna smotra simuliranih suđenja iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja, na kojoj su sudjelovale 24 ekipe iz Belog Manastira, Bjelovara, Blata, Buzeta, Đurđevca, Gline, Koprivnice, Maruševca, Orahovice, Osijeka, Rijeke, Slatine, Splita, Šibenika, Trogira, Varaždina i Zagreba.

Ako je suditi prema uspješnosti odrađenog posla, možda bi u eventualnim sudskim procesima valjalo umjesto odvjetnika angažirati gimnazijalce slatinske Srednje škole Marka Marulića. Oni su na simuliranom suđenju uspjeli istu osobu i osuditi i osloboditi. U kaznenoj parnici “Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu protiv Andreje Rogan – Kaznena parnica u kojoj očajnički pokušaj nastavka burne ljubavne veze završava pokušajem ubojstva”, slatinski srednjoškolci u ulozi tužitelja uspjeli su za optuženu izboriti osuđujuću presudu, a u ulozi branitelja istu osobu uspjeli su osloboditi krivnje.

Ana Brezec, Gordana Borotić, Jurica Ljubas, Larisa Gerenčir, Matej Đurasek, Mateja Peršić i Petra Prebeg, pod vodstvom prof. Zorislava Jelenčića, tri mjeseca pripremali su se za taj proces, a pravnim savjetima pomogao im je tajnik škole Igor Validžić.

Prema riječima prof. Jelenčića, simulirana suđenja dio su učenja i stjecanja kompetencija iz područja međupredmetne teme Građanski odgoj i obrazovanje, pri čemu se učenici na unaprijed zadanom predmetu kaznene parnice uče ulogama državnog odvjetnika, optuženika, oštećenika, svjedoka, odvjetnika, vještaka, slijedu izvođenja dokaza, ispitivanju i protuispitivanju.

- Tijekom simuliranih suđenja učenici usvajaju vještine argumentiranja, dokazivanja, logičkog zaključivanja, uočavanja važnih činjenica, nepristranog pristupa i javnog nastupa. Posebna je važnost u tome što učenici imaju priliku upoznati način rada i svrhu sudbenog sustava, čime se podiže svijest o važnosti uloge sudstva i vladavine prava u demokratskom društvu - naglasio je.

Na simuliranom suđenju suočile su se ekipe iz različitih škola, a uspjehu slatinskih “odvjetnika” doprinosi to što je presudu odredio pravi sudac. Sudionike državne smotre, za daljnje aktivnosti Građanskog odgoja i obrazovanja u školama, pozdravnim riječima motivirali su predsjednica Općinskog suda u Novom Zagrebu Ivana Mašić, sudac Vrhovnog suda RH Marin Mrčela te savjetnici za Građanski odgoj i obrazovanje Nevenka Lončarić-Jelačić i Tomislav Ogrinšak.P.Žarković

Sudjelovali su Ana Brezec, Gordana Borotić, Jurica Ljubas, Larisa Gerenčir, Matej Đurasek, Mateja Peršić i Petra Prebeg

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike