Regija
DOM ZDRAVLJA VALPOVO ŠIRI DJELATNOST

Ladimirevcima obiteljska i dentalna medicina
Objavljeno 14. ožujka, 2018.

VALPOVO/LADIMIREVCI

Skupština Osječko-baranjske županije na posljednjem je zasjedanju prihvatila prijedlog Doma zdravlja Valpovo o proširenju djelatnosti. Tim je prijedlogom predviđeno da se registrirana djelatnost Doma zdravlja Valpovo proširi za djelatnost psihijatrije te da najveće valpovačko prigradsko naselje Ladimirevci dobije novu ambulantu sa stomatološkom i ordinacijom obiteljske medicine, o čemu se ovih dana pozitivno izjasnilo i nadležno Ministarstvo zdravstva RH.

Dentalna zaštita

Kako nam je pojasnio ravnatelj Doma zdravlja Valpovo Robert Pejak, Osječko-baranjsku županiju je kao osnivača nedavno izvijestio da trenutačno na području koje pokriva Dom zdravlja Valpovo u mreži timova u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite na razini primarne zdravstvene zaštite nisu popunjena još tri tima - u Belišću, Bizovcu i Valpovu, koji se planiraju popuniti tijekom ove godine, kada se za to stvore tehnički uvjeti.

- Osim toga, postoji prijeka potreba za novim timom obiteljske i dentalne medicine u Ladimirevcima, zbog veličine ovog naselja koje ima oko 1700 stanovnika. Njemu gravitiraju još četiri valpovačka prigradska naselja: Marjančaci, Ivanovci, Zelčin i Harkanovci. U tim naseljima ne postoji organiziran gradski prijevoz, pa je korisnicima iz njih otežan dolazak do Valpova. Stoga bi u svrhu osiguranja dostupnosti primarne zdravstvene zaštite bilo nužno otvoriti nove zdravstvene timove u Ladimirevcima - stajališta je ravnatelj Pejak.

Prema Mreži javne zdravstvene službe, za područje Valpova predviđen je, između ostalog, i jedan tim psihijatrije, u okviru Mreže specijalističko-konzilijarne i dijagnostičke zdravstvene djelatnosti. Planom specijalizacija Ministarstva zdravstva za 2017. godinu utvrđena je jedna specijalizacija iz psihijatrije za Dom zdravlja Valpovo, za koju će Dom zdravlja odabrati kandidata i poslati ga na specijalističko usavršavanje u ime i za račun Doma zdravlja. Dalje navode da je na području na kojem Dom zdravlja obavlja djelatnost 29.765 osiguranika, a da se na odjelima psihijatrije KBC-a Osijek i Opće županijske bolnice Našice liječi oko 2000 pacijenata.

Psihijatrija isplativa

- Liječnici Doma zdravlja za sada ordiniraju terapije za lakše psihičke poremećaje zbog nedostupnosti psihijatra, a da je psihijatar dostupan, takve bi slučajeve upućivali na liječenje psihijatru. Veliki broj korisnika ovih zdravstvenih usluga je među braniteljskom populacijom. Smatramo da će djelatnost psihijatrije biti i financijski isplativa, odnosno brojem usluga mogli bi se pokriti troškovi liječnika i medicinske sestre. Osiguranjem obavljanja ove djelatnosti u Valpovu smanjili bi se i troškovi korisnicima tih usluga jer ne bi trošili vrijeme ni novac, za putovanje do Osijeka (oko 27 kilometara u jednom smjeru) ili Našica (oko 36 kilometara u jednom smjeru) - obrazlažu u toj valpovačkoj zdravstvenoj ustanovi.

Valja podsjetiti da je Skupština Osječko-baranjske županije još 25. srpnja 2013. godine donijela Odluku o promjeni djelatnosti Doma zdravlja Valpovo, koja je upućena u Ministarstvo zdravstva na ocjenu sukladnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o ustanovama, ali rješenje o sukladnosti, unatoč požurnicama, još nije ishođeno. Inače, u Odluci iz 2013. godine, registriranoj djelatnosti Doma zdravlja Valpovo nije se dodavala djelatnost psihijatrije.

Lidija ANIČIĆ
Ambulanta uz pomoć EU novca

Zadovoljstvo nije krio ni predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Ladimirevci Goran Ivanović, rekavši da je riječ o stvarnoj potrebi mještana ovog kraja, na što se upozorava već godinama.

- Nakon ovakvog razvoja događaja predstoji da Gradsko vijeće Valpova za potrebe gradnje ambulante daruje odgovarajuću parcelu u Ladimirevcima te da Dom zdravlja Valpovo i Osječko-baranjska županija osiguraju sredstva za gradnju nove ambulante, koja se planira sagraditi najvećim dijelom uz pomoć novca iz fondova EU-a. Bude li se sve razvijalo prema planu, ovaj projekt vrijednosti oko 1,6 milijuna kuna mogao bi biti završen u sljedećih godinu i pol - prognozira Ivanović prema uzoru na druge sredine koje su već odradile ovakve slične projekte.

Tri dentološka tima - u Belišću, Bizovcu i Valpovu - trebala bi se popuniti ove godine

2000

pacijenata s područja Doma zdravlja Valpovo liječi se na odjelima psihijatrije KBC-a Osijek i OŽB-a Našice

1,6

milijuna kuna stoji gradnja ambulante u Ladimirevcima, koja bi mogla biti gotova za godinu i pol

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike