Regija
SVAKOG PROLJEĆA NJIVA PLIVA

Da bi zasijao svojih 20, mora crpiti vodu sa 120 ha oranice Zib
Objavljeno 14. ožujka, 2018.

POSAVSKI PODGAJCI

Proljetna je sjetva pred vratima, a Drago Blažević iz Posavskih Podgajaca, koji obrađuje 20 hektara zemlje na području oranice Zib, između Posavskih Podgajaca i Rajeva Sela, ponovno je na mukama. Njiva mu je već danima pod vodom, a kako bi mehanizaciji omogućio pristup i pripremio tlo za sjetvu, mora ispumpati velike količine vode. Na tom predjelu nalazi se oko 120 hektara obradivih površina koje su, doznajemo od Blaževića, u vlasništvu čak 50-ak osoba. A njegova osmeročlana obitelj, u kojoj je samo kćerka zaposlena, živi od zemlje.

Oranica, a ne bara

- Ljutim se kada tu oranicu nazivaju barom. Pa njezina nadmorska visina viša je od nadmorske visine sela Vrbanje! Prije 14 godina od države sam kupio tu zemlju i u ugovoru koji sam sklopio s RH nigdje ne piše bara Zib, nego oranica Zib - kazuje Drago.

Hrvatske vode su do 2010. svake godine u proljetno vrijeme redovito ispumpavale vodu i ljudima omogućavale obradu tla, a onda su odlučili tu obvezu prebaciti na poljoprivrednike. Početkom sljedećeg tjedna Blažević će krenuti s ispumpavanjem i procjenjuje da će mu trebati 20 dana za isušivanje tla, a crpka će raditi od ujutro do kasnih poslijepodnevnih sati. S čak 120 hektara površine valja ispumpati 65 centimetara vode. Crpku je sam izradio. Postavljena je na mjestu gdje je nekada i bila crpna stanica Hrvatskih voda, a voda se crpla u kanal Zib i Brižnica. Ovaj je podgajački poljoprivrednik ogorčen što svi redom, od Općine do Ministarstva poljoprivrede, ignoriraju njegov problem i nitko mu, kaže, ne želi pomoći sufinancirati trošak ispumpavanja.

- Nema kome nisam pisao i molio za pomoć. Uz 16 hektara koje sam kupio, obrađujem i 4,6 hektara zemlje u zakupu i državi godišnje plaćam zakupninu 1200 kuna za hektar. Redovito podmirujem svoje obveze, a nikoga nije briga što je svakog proljeća oranica pod vodom i što moram uložiti 20-ak tisuća kuna kako bih joj uopće mogao prići i zasijati je. Vjerujte mi, često zažalim što sam uopće i kupio tu zemlju, bilo bi bolje da sam otišao u braniteljsku mirovinu - ustvrdio je.

Plodni humus

- Za ispumpavanje koristim plavu naftu, cijena je pet kuna za litru. Prve godine nakon poplava morao sam ispumpati čak 130 centimetara vode i tada sam potrošio 5000 litara goriva. Lani sam potrošio oko 3000 litara goriva. I nikako ne mogu prihvatiti to što su Hrvatske vode prikazivale da ih je taj isti posao, odnosno ispumpavanje vode na Zibu, stajao čak 460.000 kuna. Pa to jednostavno ne stoji i samo im je zapravo poslužilo kao izgovor da nas se riješe - revoltiran je.

Poručuje da je sramotno da ni nakon gotovo četiri godine od poplave još nisu izmuljeni ni očišćeni okolni kanali. Kanal koji je bio dubok tri metra sada je, kaže, dubok samo 80 centimetara.

Sreća u nesreći je ta, ističe Drago, što je zemlja na oranici Zib izuzetno plodna. To potvrđuju i rezultati uzorka koji je poslan na analizu i to je, kaže, čisti humus, bogomdana zemlja. Ondje, između ostaloga, planira zasijati sjemensku soju rane sorte, za što je dobio odobrenje od Ministarstva poljoprivrede. Lani je uzgajao povrće - rajčicu, papriku i lubenicu te soju i kukuruz. Iako je godina bila sušna, bio je prezadovoljan prinosima i po jutru je imao čak više od 20 metara soje.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Hrvatske vode: Sizifov posao

U Hrvatskim vodama pojašnjavaju da je riječ o prirodnoj depresiji, odnosno napuštenom savskom rukavcu koji akumulira goleme količine vode površinski, ili direktnim podzemnim kontaktom sa Savom. Crpljenje vode na Zibu nazvali su Sizifovim poslom, jer se područje neprestance prihranjuje savskim vodama, posebice tijekom povišenih vodostaja. Prema podacima Hrvatskih voda, za održavanje vodnog režima na oranici Zib od 2006. do 2010. utrošili su 1.350.032,82 kune.

ignoriran

NITKO NE SUFINANCIRA TROŠKOVE ISPUMPAVANJA

Ni nakon gotovo četiri godine od poplave još nisu izmuljeni ni očišćeni okolni kanali, kaže Blažević

Nemoguće je da je ispumpavanje Ziba hrvatske vode stajalo čak 460.000 kuna, tvrdi Drago Blažević

65

centimetara vode Blažević treba ispumpati sa 120 hektara, i to o svome trošku

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike