Regija
KULTURA, TURIZAM, GOSPODARSTVO

Za Arheološki park Vučedol osigurano je 15 milijuna eura
Objavljeno 14. ožujka, 2018.

VUKOVAR

Izgradnja Arheološkog parka Vučedol iznimno je važan projekt za grad na Dunavu, čija je vrijednost 15 milijuna eura. U projektu participiraju Ministarstvo kulture, Ministarstvo regionalnog razvoja i turizma zajedno s Gradom Vukovarom i Vukovarsko-srijemskom županijom.

Gradonačelnik Ivan Penava naglasio je kako je projekt osmišljen tako da Muzej vučedolske kulture bude središnje mjesto kompleksa koji će imati šetnice, prikaz sela kako se živjelo u doba Vučedolaca i planetarij, a planirano je i uređenje megarona te prikaz povrtlarstva, odnosno vrtnih kultura koje su se uzgajale u to vrijeme. Projekt obuhvaća i gradnju restorana na mjestu gdje je nekada već bio, a kupljena je i parcela na kojoj će se obnavljati bungalovi.

Iz gradskog Upravnog odjela za kulturu i turizam ističu kako je završena studija izvodljivosti, a do kraja idućeg mjeseca predviđeno je dovršenje izmjena GUP-a Vučedol.

- U izradi je idejni projekt koji nakon izmjene lokacijskog plana treba dobiti lokacijsku dozvolu. Potom se otvara fond, a podatak da je rezervirano 15 milijuna eura u Operativnom programu konkurentnost i kohezija, projektu daje značenje od nacionalnog interesa. Arheološki park bit će nadogradnja izvrsnom Muzeju vučedolske kulture i pokretač razvoja ne samo Vukovara, nego i šireg područja. On je platforma razvitka i možemo očekivati da će obrtnici, gospodarstvenici, umjetnici i znanstvenici prepoznati značaj projekta - rekla je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić, dodajući kako su partneri na projektu Turistička zajednica grada Vukovara i Lučka uprava Vukovar.

Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, navela je kako je u planu i gradnja znanstveno-istraživačkog centra u kojem bi se proučavali arheološki ostatci Vučedolaca, ali i način na koji su Indoeuropljani došli na ovo područje i kako su živjeli. U tom procesu bilo bi posla za stručnjake iz različitih posdručja pa bi se uz arheologe uključili i forenzičari, antropolozi i lingvisti.

Projekt obuhvaća i uređenje infrastrukturnih elemenata, ponajprije parkirališta i muzejskoga trga te uređenje obaloutvrde.

Dragana KORPOŠ

Projekt obuhvaća i gradnju restorana, a kupljena je i parcela na kojoj će se obnavljati bungalovi

Završena je studija izvodljivosti, a do kraja idućeg mjeseca dovršit će se izmjene GUP-a Vučedol

Planirana je gradnja znanstveno-istraživačkog centra u kojem bi se proučavali ostatci Vučedolaca

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana