Ekonomija
ADMIRAL MARKETS

Kako profitirati na Trumpovim carinama?
Objavljeno 14. ožujka, 2018.

Američki predsjednik Donald Trump prošloga je tjedna ispunio jedno od svojih obećanja vezanih uz smanjivanje američkog trgovinskog deficita, a riječ je o potpisivanju dokumenta kojim se uvodi carina na uvoz čelika (25 %)i aluminija (10 %) u SAD, što će sigurno dovesti do pada uvoza tih metala, navode to, između ostaloga, u svojoj najnovijoj analizi analitičari Admiral Marketsa.

“Budući da najviše čelika i aluminija SAD uvozi iz Kanade, Europske unije, Meksika, Južne Koreje i Brazila, protiv carina su se najviše pobunili predstavnici tih zemalja. Kasnije je Trump od carina izuzeo Kanadu i Meksiko pa je najveći gubitnik novouvedenih carina Europska unija. Predsjednik Europske komisije Jean-ClaudeJuncker je zbog toga najavio da će EU odgovoriti istim mjerama na uvoz levisica, viskija, Harley-Davidsona i sl. Trump je odmah zaprijetio da će u tom slučaju uvesti carine na uvoz europskih automobila, što znači da je počeo novi trgovinski rat”, ističu iz Admirala te nadalje analiziraju problematiku najvećih gubitnika uvedenih carina.

Navode, nadalje, budući da krajnji potrošači ne kupuju sirovi čelik i aluminij, a ti metali čine samo mali dio troška proizvodnje većine proizvoda, ne bi trebalo doći do velikog vala poskupljenja proizvoda u SAD-u.

- Prema nekim procjenama, six-pack piva poskupjet će za samo jedan cent, dok će prosječni automobil poskupjeti za samo 45 dolara. Najveći gubitnici uvedenih carina bit će europske kompanije koje proizvode čelik i aluminij, poput njemačkog Thyssenkruppa, koji je do sada u SAD godišnje izvozio 400 do 500 tisuća tona čelika. Na gubitku će biti i američke industrijske kompanije koje troše mnogo čelika i aluminija pri proizvodnji svojih proizvoda poput Forda, Caterpillara koji proizvodi teške strojeve poput buldoždera, ili Boeinga, koji u svoje avione također ugrađuje dosta metala. Cijene svih navedenih dionica mogle bi u sljedećim mjesecima proći lošije od prosjeka, navode iz Admirala, te takođe analiziraju i tko bi mogao biti najveći dobitnik.

“Najveći su dobitnici uvedenih carina američki proizvođači čelika i aluminija, poput US Steel Corp. i Alcoe. Naime, njihovi proizvodi bit će jeftiniji od proizvoda stranih kompanija koje su do sada opskrbljivale SAD čelikom i aluminijem, stoga će im prihodi i profitabilnost vjerojatno porasti. Također bi moglo doći do natprosječnog rasta cijena njihovih dionica”, naglašavaju iz Admirala, pitajući se: “Kako profitirati na uvedenim carinama?”.

Analitičari Admiral Marketsa, naime, smatraju da će u idućim mjesecima rasti interes za posjedovanjem dionica US Steel Corp., Alcoe i sl., i stoga bi pasivno ulaganje u ove dionice moglo biti unosno. - Aktivniji investitori na financijskim tržištima mogu primijeniti sofisticiraniju strategiju trgovanja dionicama u sklopu koje se otvore kupovne pozicije na spomenutim dionicama, ali također se otvore i prodajne (short) pozicije na dionicama Forda, Caterpillara, Boeinga i sl., a za koje se očekuje pad cijene. Ako se prognoze kretanja dionica ispostave točnima, koristeći spomenutu strategiju ulaganja profitiralo bi se dvostruko - zaključuju analitičari Admiral Marketsa. Z.Rupčić

Napomena: Navedene prognoze isključivo su mišljenje autora i nisu investicijski savjet

Prijeti usporavanje trgovinske razmjene na globalnoj razini

Ako EU odluči uvesti kontramjere, a Trump nastavi uvoditi nove carine na uvoz europskih automobila i sl., postoji mogućnost usporavanja trgovinske razmjene na globalnoj razini. To bi vjerojatno izazvalo nove političke napetosti i paniku na svjetskim financijskim tržištima. U takvim situacijama dolazi i do reakcije na Forex valutnom tržištu – euro, britanska funta, australski i kanadski dolar slabe, dok američki dolar, švicarski franak i japanski jen jačaju. Cijena zlata također raste kada se pojavljuju loše vijesti vezane uz gospodarsku situaciju na globalnoj razini.

Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike