Kultura
“TAMNA MOLITVA” MARKA ŽIVKOVIĆA

Igranje odnosom dobra i zla, svjetlijeg i tamnijeg
Objavljeno 14. ožujka, 2018.

VINKOVCI

Ovo je moja treća samostalna izložba u Vinkovcima. Na prethodne dvije bile su izložene slike, a sada crteži olovkom koji su dosta nježni, na kojima tražim Božje lice na svoj način. Prije ove moje izložbe bila je postavljena doktorska izložba Josipa Mijića, gdje su sve slike bile u crnoj boji, osim jedne koja je bijela. To je stvaranje svijeta u deset dana i on jako lijepo piše u svom doktorskom radu o crnoj boji. On govori kako crna boja uvijek asocira na nešto negativno, kako kaže on, mrak je potpuno crn i kad zatvorimo oči, sve je crno, međutim, tek onda počinju se otvarati druge oči i onda ulazimo u jednu meditaciju. Na ovoj mojoj izložbi motivi su apstraktni, rađeni u olovci - rekao je Marko Živković na otvorenju svoje u Galeriji “Slavko Kopač” u Vinkovcima.

Naziv “Tamna molitva” autor je odabrao neposredno prije izložbe, sjetivši se istoimene pjesme Nikole Miličevića.

- Pjesmu sam pokazao Igoru Loinjaku koji je pisao predgovor u katalogu i predložio taj naziv, jer ima dosta tamnih dijelova na crtežima - pojasnio je Živković.

U vinkovačkoj galeriji izložen je 31 crtež, nastao u zadnjih četiri-pet godina.

- Autor je rekao da ga zanima odnos između čiste bijele boje i onoga tamnoga, čiste crne. U tom odnosu događa se igra dvaju načela - onog najsvjetlijeg, sadržanog u čistoj bijeloj boji, i onoga najtamnijega, sadržanog u čistoj crnoj boji koju autor nikada ne dosegne. Crteži u sebe uključuju umjetnikovo igranje odnosom svjetlijeg i tamnijeg, praznog i punog, dobra i zla. Crteži predstavljaju ono što autor kroz svoju slobodu poteza unosi da bi dobio gustoću koja mu je potrebna da zadovolji određenu kompoziciju, život koji u umjetnosti Marko Živković živi. Ono što ga u posljednjih nekoliko godina drži u njegovoj poetici odnos je krajnosti. Pogledamo li crteže, vidjet ćemo da ni jedan nije isti. Interval između krajnosti ono je što ovi crteži trebaju izraziti - rekao je Igor Lionjak.

Doc. art. Marko Živković (1956., Kastrač, BiH), nakon osnovne škole u Županji upisuje Srednju školu primijenjenih umjetnosti (grafički smjer) u Sarajevu, koju završava 1976. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje diplomira 1981., u klasi prof. Dževada Hoze. Status profesionalnog likovnog umjetnika od ZUH-a u Zagrebu dobiva 1982., a istodobno postaje i član HDLU-a Osijek. Predavač je na kolegiju grafike na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, a dobitnik je i brojnih nagrada: na 15. zagrebačkoj izložbi jugoslavenske grafike, Ex aeque na 12. biennalu Slavonca, veliku diplomu za crtež na 9. internacionalnom bienalnom festivalu portreta, crteža i grafike INTERBIFEP u Tuzli 1999.

Mario KOKAJ

Ono što ga u posljednjih nekoliko godina drži u njegovoj poetici odnos je krajnosti.

Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike