Kultura
11. THT NAGRADA OD 20. TRAVNJA DO 13. SVIBNJA

Među 36 odabranih autora i četvero mladih Slavonaca
Objavljeno 14. ožujka, 2018.

Od 236 radova pristiglih na 11. natječaj HT nagrada za suvremenu umjetnost, međunarodno stručno povjerenstvo (u sastavu: mr. sc. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar, profesor na ALU Zagreb, i Ana Škegro, kustosica MSU-a) izabralo je radove koji će biti predstavljeni na ovogodišnjoj izložbi. Uz troje pozvanih, među izabrana 33 rada, koja će u MSU biti izložena od 20. travnja do 13. svibnja, i četvero je slavonskih umjetnika: “Crvotočina 2” Roberta Fišera, “Three Voices” Viktorije Križanović, “Platon gleda Simpsone” Tihomira Matijevića i “17. studeni 2017.” Vinka Vidmara.

Ove će godine na izložbi biti najviše videoradova, poput filma “Završni krug” Vladislava Kneževića i “Vezu ni/je moguće uspostaviti” Tonija Mijača u pokušaju rekonstrukcije sjećanja. Videoinstalacija “Oči su prozori” pozvane umjetnice Dunje Janković prikazivat će se na medijskoj fasadi. Brojem slijede fotografski ciklusi poput onih Mare Bratoš, Jasenka Rasola i Tanje Deman. Velik će broj umjetnika izložiti instalacije i multimedijalne instalacije, uz Matijevića tu si i “Tranzicija” Mirjane Vodopije i “Forensic Folklore///Pathogenesis” Kristiana Kožula. Za razliku od prethodnih, ova će izložba predstaviti veći broj slikarskih djela, poput onih Zlatana Vehabovića, Predraga Todorovića i pozvanog umjetnika Zlatana Vrkljana. Robert Fišer radom “Crvotočina” kreirat će igru za oči.

- Ovo je četvrti put da sam se prijavio, ali prvi put da je moj rad odabran za izlaganje. Razlog zbog kojeg sam se prijavio nikako nije nagrada, zadovoljavam se prepoznavanjem kvalitete i mogućnošću predstavljanja svog rada i promišljanja široj hrvatskoj publici. Na mojoj prošlogodišnjoj samostalnoj izložbi u Osijeku pod nazivom “Binarni prostori” u sklopu POPUP projekta bio je izložen rad “Crvotočina 1” koji će biti predstavljen u sklopu THT-ove izložbe pod nazivom “Crvotočina 2”. To je prostorna instalacija koja kao site specific rad nema utvrđene dimenzije i raspored, ovisi o prostoru u kojem se nalazi - pojašnjava Fišer, koji se u prethodnim ciklusima bavio monokromnim slikarstvom, potom proširenom slikom-objektom. Ti su ciklusi, dodaje, proizlazili jedan iz drugoga, tj. u svakom je nastala ideja za sljedeći ciklus, poput lančane reakcije.

Mogućnosti i ideje

- I “Crvotočina” je bio početak novoga ciklusa koji je u procesu realizacije i koji će, nadam se, uskoro biti prezentiran i osječkoj publici. Moja trenutačna (pre)okupacija su prostor, vrijeme, materija, ali gledajući kroz znanstvenu prizmu, tj. kroz kvantne teorije. Upravo kvantne teze i teorije otvaraju mogućnosti za ideje u ovozemaljskom mikroprostoru, pa pokušavam stvoriti njihovu simulaciju kroz vizualni metajezik koji je strukturiran od jednostavnih, može se reći i minimalnih elemenata. Traganje kroz vrijeme i prostor je put k esenciji ili izvoru, odnosno potraga za Bogom, gledajući Ga kao inteligentnu kozmičku energiju, izvan religijsko-dogmatskih okvira - ističe Robert Fičer.

Rad “Crvotočina” čine horizontalne i vertikalne crte na zidovima, koje predstavljaju prostorno-vremenski kontinuum u ovom linearno-binarnom sustavu; puno-prazno, crno-bijelo, koji se u jednom trenutku prekida, a dio koji nedostaje prolazi kroz prostor, te je poput crvotočine poveznica različitih dijelova ovog linearnog prostora - univerzuma. Promatrač kretanjem kroz prostor nailazi na dio gdje se vertikalna linija u prostoru podudara s nedostajućim dijelovima kontinuuma na zidovima. U tom trenutku dolazi do ulaska u linearni prostor kroz crvotočinu. Horizontalno je oprečno vertikalnom, i u tom je smislu nespojivo poput udaljenih, možda i paralelnih svjetova koje crvotočine inače po jednoj od teorija povezuju. Crvotočina zahtijeva binarnost u promatranju, kao što je kretanje kroz prostor i mentalni element, koji je ključ za isčitavanje ove linearne konstrukcije – simulacije svemira kao prostora. Crvotočina je ovdje put do linearnih binarnih prostora koji se može, ali i ne mora dogoditi uključujući na taj način komponentu relativnosti koja počiva u osnovi teorije crvotočina.

Robert Fišer (1976., Osijek) diplomirao je 2012. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Od 2008. imao je više samostalnih i skupnih izložbi. Za svoj je rad i nagrađivan. Član je HDLU-a Osijek i jedan od osnivača Popup projekta. Bavi se slikarstvom i multimedijom.

Rad “Three Voices” Viktorije Križanović audiovizualna je instalacija koja postoji kao konačan produkt istraživanja na relacijama prostor – znak – zvuk.

Iskustvo i motivacija

- U jednom dijelu izvedbe rada ostvarila sam suradnju s glazbenicama Ksenijom Pešić i Jasminom Krha te producentom Ivanom Šmitom, koji je vokalnu izvedbu snimio u svom studiju. Hvala im na strpljivosti i otvorenosti prema neuobičajenim idejama. Za mene, kao mladu autoricu, biti dijelom presjeka hrvatske suvremene umjetnosti velika je čast. Bez obzira na ishod, vjerujem da će mi već iskustvo izlaganja u MSU biti velika motivacija u daljnjem radu - kaže Viktorija Križanović.

“Platon gleda Simpsone” Tihomira Matijevića instalacija je sastavljena od poliesterske skulpture (dimenzije - širina 166, visina 137, dubina 78 cm), konstrukcije od drvenih letava pričvršćenih horizontalno (kao tlocrt stana) i vertikalno (kao viseći elementi, poput vrata, ekrana ili prozora). Prostor na podu, između letava, ispunjen je kokicama (koje se mogu jesti). Dimenzije instalacije su promjenjive, tj. prilagodljive prostoru.

I Vinku je Vidmaru čast biti dijelom izlagačkog postava uz jaka imena hrvatske suvremene umjetnosti.

- Mladom umjetniku izložba visoke popularnosti je velik poticaj za rad, svojevrstan vjetar u leđa i uvodna riječ u svijetu izlaganja - komentira Vinko Vidmar (1988., Osijek), student druge godine diplomskog studija na Umjetničkoj akademiji u Osijeku (modul kiparstva). Tijekom studija Vinko je pokrenuo i inicirao brojne projekte i aktivnosti - Studentsko biennale, Dani Julija Knifera te razne međunarodne suradnje s umjetničkim akademijama. Od izložbi izdvaja: “Amputacija bezidentitetizma” (Galerija Greta Zagreb), Greška - 2. studentsko biennale (Esseker, Osijek), “Autoportret - studentsko biennale (Gradske galerije Osijek)...

Narcisa VEKIĆ
NOVČANE NAGRADE I OTKUPI

Tijekom trajanja izložbe međunarodno će stručno povjerenstvo dodijeliti četiri nagrade: prvu nagradu u iznosu od 75 tisuća, drugu u iznosu od 45 tisuća i treću u iznosu od 40 tisuća kuna. Radovi će postati dijelom bogate zbirke MSU/HT. O četvrtoj nagradi odlučuje glas publike, a autoru rada dodjeljuje se iznos od deset tisuća kuna kao poticaj za daljnji rad. Nagrada publike nije otkupna.

236

RADOVA PRISTIGLO JE NA NATJEČAJ

Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente