Novosti
MIROTVORAC I REFORMIST

Papa Franjo pet je godina na čelu crkve
Objavljeno 13. ožujka, 2018.
Papinstvo 81-godišnjeg Argentinca Jorgea Bergoglia, kojem su ključne osobine poniznost i skromnost, obilježeno je s 10 citata

Otkakao je u ožujku 2013. preuzeo vođenje Katoličke Crkve, papa Franjo polako je promijenio percepciju te institucije pogođene nizom skandala i sumnjom u samu sebe. Franjo je rođen u Buenos Airesu 17. prosinca 1936. kao Jorge Bergoglio, te je prvi papa iz Latinske Amerike i prvi s južne polutke.

U svom je dosadašnjem radu 81-godišnji Argentinac uspio posredovati u povijesnom zbližavanju Sjedinjenih Država i Kube, odigrao je ulogu u mirovnom procesu između vladinih snaga i pobunjenika u Kolumbiji te je usmjerio snagu Crkve u borbu protiv klimatskih promjena. Ipak, ono što je obilježilo njegovo papinstvo deset je citata.

1. PONIZNOST - ''Molite za mene'', riječi su koje je izgovorio u svojem prvom pojavljivanju na balkonu bazilike svetog Petra nakon izbora 12. ožujka 2013. "I ja sam grješnik", objasnio je drugom prigodom.

2. SIROMAŠTVO - "Želim siromašnu Crkvu za siromašne", kazao je tri dana nakon izbora i time odredio smjer svojeg pontifikata.

3. SNOŠLJIVOST - "Ako je netko homoseskualac i traži Gospdina u dobroj volji, tko sam ja da mu sudim?" izjava je iz srpnja 2013. koja se smatra prekretnicom u odnosu Crkve prema seksualnim manjinama.

4. NEJEDNAKOST - "Obožavanje drevnog zlatnog teleta vratilo se maskirano u idolatriju novca i diktaturu bezobzirne ekonomije, kojoj nedostaje iskrena ljudska svrha", napisao je u Apostolskoj pobudnici 2013. o ekonomskoj nejednakosti.

5. OKOLIŠ - "Zemlja, naš dom, počinje sve više sličiti nepreglednoj hrpi smeća", citat je iz njegove enciklike o okolišu Laudato Si, objavljene u lipnju 2015.

6. ZEMLJE U RAZVOJU - "Zemlja siromašnog juga bogata je i uglavnom nezagađena, ali pristup vlasništvu dobara i resursa nužan za ispunjenje vitalnih potreba spriječen je sustavom komercijalnih odnosa i vlasništva koje je strukturno preverzno", još jedan citat iz spomenute enciklike kojim Franjo zagovara prava zemalja južne polutke.

7. MIGRANTI - "U ovom svijetu globalizacije zapali smo u globalizaciju ravnodušja. Navikli smo na patnje drugih, nije nas briga, ne tiče nas se", kazao je u govoru na Lampedusi u srpnju 2013., pozvavši svijet da ne zatvara oči na patnje migranata.

8. PLANIRANJE OBITELJI - "Neki misle, oprostite mi ne izrazu, da se moraju razmnožavati kao zečevi da bi bili dobri katolici", izjava iz siječnja 2015.

9. CRKVENA REFORMA - "Kurija koja nije samokritična, koja nije u skladu s vremenom, koja se ne trudi biti bolja, to je bolesno tijelo", dio je žestoke kritike vatikanskom establišmentu iz prosinca 2014., koju je zaključio ocjenom da Rimska kurija boluje od "duhovnog alzheimera".

10. MILOSRĐE - "Nema grijeha koji Božja milost ne može dosegnuti i oprostiti ako pronađe pokajničko srce spremno na pomirbu s Ocem", rekao je Franjo u studenome 2016. odlučivši da svi svećenici, a ne samo biskupi, mogu odriješiti žene koje su pobacile.H

OSUDA GLOBALIZACIJE RAVNODUŠNOSTI

Prvi čelnik koji je shvatio razmjere migrantske krize

 

Papa Franjo vjerojatno je prvi svjetski čelnik koji je shvatio razmjer migrantske krize što pogađa Europu, osudivši "globalizaciju ravnodušnosti" u govoru u lipnju 2013. na Lampedusi, tri mjeseca prije no što su dva potonuća broda dovela taj talijanski otok na svjetske naslovnice. U tim je nesrećama poginulo više stotina migranata. Franjo je u travnju 2016. posjetio još jedno žarište migrantske krize, grčki otok Lezbos, a s njega se u Rim vratio s tri obitelji sirijskih muslimana.H

Odmah na naslovnicama

Franjo je u prvoj godini svoje vlasti bio na naslovnicama triju visokotiražnih američkih časopisa – Time ga je 2013. proglasio osobom godine, Esquire mu je dao titulu najbolje odjevenog muškaraca, a Rolling Stone je jednostavno objavio: "He rocks! (On razvaljuje!)"H

Ne stanuje u raskošnoj palači

Papa je odbio stanovati u raskošnoj apostolskoj palači, pa živi u skromnom stanu u Domu svete Marte, svojevrsnom vatikanskom pansionu u blizini bazilike svetog Petra. Ne koristi se ni papinskom ljetnom rezidencijom u Castel Gandolfu jer su mu godišnji odmori nepoznat pojam.H

Uvijek popularan

Zbog svojih sklonosti fotografiranju s obožavateljima, ljubljenju beba i iznenadnim telefonskim pozivima usamljenim vjernicima, nasmijani Papa postigao je veliku razinu popularnosti.

To mu služi kao dobar štit u borbi protiv interesnih krugova vatikanske hijerarhije i provođenju reformi unutar Crkve.H