Crna kronika
KRADE LI SE U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI?

Lani 899 krađa, šteta veća od 4,2 mil. kuna
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

Više od 4,2 milijuna kuna štete napravili su lani u Osječko-baranjskoj županiji kradljivci i provalnici. Da bi dosegnuli taj iznos, trebalo im je 899 krađa.

Policijska terminologija poznaje krađe i teške krađe, a tih drugih prošle godine bilo je 506, što je 19,3 posto manje nego 2016. godine. Najviše teških krađa izvedeno je provaljivanjem, i to u 480 slučajeva, a razriješenost slučajeva teških krađa provaljivanjem iznosi 44,4 posto. Najčešći objekti u koje je lani provaljeno kuće su i stanovi, u 145 slučajeva, te trgovine, u koje je provaljeno 71 put. Lani su se dogodile 393 krađe, a u tim je slučajevima otkriveno nešto više od 50 posto kradljivaca.

U ponedjeljak je policija objavila da su se samo protekloga vikenda dogodile četiri krađe, a u većini slučajeva vlasnici su i sami pomogli lopovima ostavivši ulazna vrata otključana ili svoje stvari bez nadzora. U petak su tako iz otključane kuće u Ulici braće Radića u Našicama ukradeni novac i nakit, a istoga dana iz otključanog stana u osječkoj Vukovarskoj ulici ukradene su tisuće kuna, dokumenti i bankovne kartice. U subotu u poslijepodnevim satima iz stana na Trgu Ante Starčevića u Đurđenovcu ukradeno je nekoliko tisuća kuna, a istoga dana u ugostiteljskom objektu u Tvrđi u Osijeku 21-godišnjakinji je ukradena jakna s mobitelom i dokumentima. U nedjelju je na autotržnici u Osijeku netko iz jakne 60-godišnjaka ukrao novčanik s novcem i dokumentima.

Iz policije podsjećaju građane kako da se i sami zaštite od kradljivaca.

- Osobne stvari ne ostavljajte bez nadzora na javnim mjestima na kojima se kreće veći broj ljudi, kao što su ugostiteljski objekti, trgovački centri, tržnice i slično. Pri kupnji stalno imajte pod nadzorom novac i ostale vrijedne stvari. Provjerite jesu li vam osobne torbice ili ruksaci zatvoreni. Nikada ne nosite PIN uz bankovne ili kreditne kartice. Važno je paziti na novčanik koji se vadi na javnom mjestu te ne nositi vrijednosti zajedno, nego, primjerice, odvojiti novac od dokumenata. Preporučujemo ne nositi sa sobom dokumente koji nisu potrebni - upozorila je Vesna Žnidarić Bolarić iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Sandra LACIĆ
ZAKLJUČAVAJTE VRATA

Kako dalje iz policije navode, ulazna vrata zgrade, stana ili kuće obavezno treba zaključati i kada su građani unutra. Lopovi nerijetko iskorištavaju odsutnost vlasnika, koji su otišli do vrta ili nakratko do susjeda, pa pokupe sve što im se nađe pri ruci. Uz zaključavanje vrata, obavezno se treba sjetiti zatvoriti prozore ili balkonska vrata kada niste u svom domu.

- Zapamtite da ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo. Ključ stana ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili na drugom lako dostupnom mjestu. Vrijedne predmete ne ostavljajte i ne držite u neposrednoj blizini prozora i vrata. Ako ste ipak postali žrtvom krađe, odmah nazovite policiju na telefon 192! - ističu iz PU osječko-baranjske.

savjet iz MUP-a

GRAĐANI, ZAKLJUČAVAJTE VRATA

Možda ste propustili...

POLICIJA U LOVU NA NEODGOVORNE VOZAČE

Turirali, bučili i divljali širim središtem Osijeka

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

Najčitanije iz rubrike