Novosti
CIJENE HRANE DO LJETA ĆE RASTI

Jabuke će stajati i do 17 kuna kilogram, a poskupjet će i meso
Objavljeno 13. ožujka, 2018.
Sve jesensko voće koje se bere u zimu već sad je skuplje za 27 posto

Pred hrvatskim građanima niz je poskupljenja, poglavito hrane, a rast cijena najavljen je i u energetskom sektoru za naftu, dok je cijena električne energije, podsjetimo, porasla lani pa se to ove godine ne očekuje.

Cijene pojedine hrane, poput voća, u prvom redu nekih sorti jabuka, ovoga ljeta dostići će rekordne razmjere. Kako prognozira glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice Frane Ivković, do ljeta će pojedine sorte jabuka, poput pink lady, dostići cijenu od 15 do 17 kuna za kilogram.

Teška godina

Ne zaboravimo - za domaćim je proizvođačima hrane teška 2017., godina jakog proljetnog mraza i ekstremno toplog ljeta s dugim sušnim razdobljem, a cijena toga na naplatu stiže sada. Poskupljenja najavljuju i u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić kaže kako su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u siječnju porasle za 1,1 posto čime je, dodaje Savić, nastavljena dinamika blagog rasta cijena.

- Promatrano kroz duže razdoblje (počevši od 2016., nap.a.), pritisak na rast cijena dolazio je, između ostaloga, i od rasta cijena hrane. Naime, cijene hrane u tom su vremenu porasle za 2,8 posto, što je osjetno više od ukupne inflacije od 1,2 posto - ističe Savić te naglašava kako se rastom cijena ističu meso, mlijeko, sir, ulja, masti i voće.

- Cijene prerađene hrane i dalje ostaju glavni inflatorni izvor, jer čine četvrtinu potrošačke košarice, a koje su u siječnju u odnosu na siječanj prošle godine s rastom od 2,7 posto izravno generirale gotovo 60 posto ukupnoga godišnjeg rasta potrošačkih cijena - ističe Savić.

Njegove riječi potvrđuju i stočari, najavljujući poskupljenje mesa. Iz Udruge za tov i uzgoj junadi Baby-beef kažu kako na poskupljenje mesa upućuju svi inputi u proizvodnji.

– Prošla godina bila je loša, s intenzivnom sušom, a to se negativno odrazilo na stanje na našim poljima, odnosno na proizvodnju stočne hrane i do 50 posto, pa joj je cijena otišla gore od 30 do 40 posto, i to je razlog zašto bi cijena domaćem mesu (junetini, svinjetini...), mogla ići gore, i to već početkom svibnja, s početkom turističke sezone - najavljuje novi predsjednik Baby-beefa Darko Celovec.

Voćar Frane Ivković kaže kako je još u prošloj berbi najavljivao da će voće tijekom zime ići gore 30 posto.

– Poznavajući situaciju u Europi, a tako i u nas, zbog proljetnog mraza ta se moja prognoza i ostvarila. Voće je dosad u odnosu na isto vrijeme lani poskupjelo oko 27 posto, a tu se misli na naranče, jabuke, kruške, šljive, tj. sve jesensko voće koje se bere za zimu. Poskupjele su i mandarine za 30-ak posto. Pratim zalihe voća u Europi i kod nas, pa je za očekivati da će jabuke i kruške tijekom proljeća i prvih mjeseci ljeta poskupjeti za najmanje daljnjih 30 do 40 posto pa će tako kraljica voća do ljeta, ovisno o sorti, dostići i rekordnih 15 do 17 kuna za kilogram. U Hrvatskoj i u Europi trenutačno ne možete kupiti 100 ili 200 tona jabuka ili krušaka, jer ih nema. Svi čuvaju to malo zaliha za sebe, računajući na porast cijene - kaže Ivković.

Zarada otkupljivača

Nasuprot brojkama koje će, kako najavljuje Ivković, početkom ljeta dosegnuti rekorde, ovaj voćar u odnos stavlja cijenu koju za svoj rad po kilogramu dobiva voćar.

- Jadan proizvođač dobio je za proizvedeni kilogram jabuke od 1,5 do 1,7 kuna. Znači, zarađuje otkupljivač, a debelo plaća potrošač - rezimira Ivković.

Zvonimir Savić ističe da se u nastavku godine ne očekuju veće promjene u dinamici inflacije koja bi, uz daljnji umjereni rast osobne potrošnje i višu razinu uvoznih cijena, posebice sirove nafte te uz nestanak baznih utjecaja kod cijena električne energije i ugostiteljskih usluga, za 2018. trebala oscilirati oko razine od 1,5 posto.

Za kraj, mali podsjetnik za vozače: dolaskom turističke sezone, u njena tri udarna mjeseca slijedi i sezonsko poskupljenje cestarine za - 10 posto!

Suzana ŽUPAN
NEKIMA I SKUPLJI ODVOZ OTPADA

S obzirom na to da u 2018. godini stupaju na snagu nove politike gospodarenja otpadom – njegovog sortiranja i recikliranja, što treba startati najkasnije 1. studenoga, pri podizanju cijena spominje se i povećanje računa za odvoz otpada. Direktor đakovačkog komunalca Univerzal Stjepan Ripić to tek djelomice potvrđuje. “Ići će fiksna cijena usluge i na nju varijabilni dio odvoza sortiranog otpada u četiri kante - zelene za miješani komunalni otpad, plave za papir, žute za plastiku te smeđe za biorazgradivi otpad. Ovisno o discipliniranosti pri sortiranju, odnosno tko bude uredno razvrstavao otpad plaćat će manje, suprotno od toga – više”, kaže Ripić. U odluci o tome definirana je minimalna usluga što znači da će minimalno četiri puta mjesečno biti ponuđena mogućnost odvoza biorazgradivog otpada, dva puta miješanog komunalnog otpada i jednom mjesečno papira i plastike. Na računu će biti iskazana cijena minimalne usluge i cijena varijabilnog dijela koji će biti obračunat na temelju broja odvoza miješanog komunalnog otpada, što znači da će njegov češći odvoz podići i cijenu usluge.

BEZ RASTA CIJENA NEKRETNINA

Hoće li 2018. biti i godina rasta cijene nekretnina čije je tržište, primjer za to je i Đakovo zatrpano ponudom kuća na prodaju? Trgovac nekretninama Vlado Rechner kaže kako nekretnine zasad ne poskupljuju. “Pritom mislim na Slavoniju, a obala je druga priča. Ovdje, u Đakovu i okolici, sa svakim danom sve je manja vrijednost nekretnina, u prvom redu kućama - u odnosu na lani cijene su im pale od 15 do 20 posto. Stanova i nema - sve što dođe novo - odmah ode. Prije sam za današnju cijenu kuća prodavao gradilišta, u središtu grada prodavao sam ruševinu ili gradilište za 40-50 tisuća eura, a sada u toj vrijednosti dobru kuću s namještajem i centralnim grijanjem”, kaže Rechner.

Frane Ivković

voćar

U Hrvatskoj i u Europi trenutačno ne možete kupiti 100 ili 200 tona jabuka ili krušaka, jer ih nema. Svi čuvaju to malo zaliha za sebe, računajući na porast cijene.

sezona

VIŠE CIJENE OČEKUJU SE OD SVIBNJA