Osijek
POČELE PRIPREMNE RADNJE NA RASKRIŽJU TRPIMIROVE I DRINSKE

Ispituju trasu za budući vodovod i kanalizaciju
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

Kako zimske vremenske prilike popuštaju počele su, bar kako je vidljivo na terenu, pripremne radnje na križanju Trpimirove i Drinske ulice gdje će se, u sklopu gradske investicije, rekonstruirati vodoopskrbni i kanalizacijski sustav.

Iako su postavljeni prometni znakovi, zatvaranja prometa u tome dijelu grada nema, a kako objašnjava Ante Herceg, direktor Gravie, tvrtke s kojom je Grad Osijek, odnosno Vodovod Osijek, nedavno potpisao ugovor o gradnji, riječ je o znakovima postavljenim kako bi se zaštitili radnici koji na zapadnom dijelu u zelenom pojasu ispituju trasu budućih vodovodnih i kanalizacijski cijevi.

Bez zatvaranja prometa

- Kako smo i najavili, promet neće biti zatvaran, jer se u prvome dijelu radi s obodnih strana, a promet će biti ograničen samo za teretna vozila. Što se tiče Vodovoda Osijek i radova u istočnom pojasu trenutačno nemam informacije jesu li im stigle zamjenske cijevi, jer se mora najprije napraviti novi cjevovod kako stanovnici Sjenjaka ne bi ostali bez vode dok traju radovi, a pravit će se kasnije i cestovni bajpas kako bi vozači mogli prolaziti od Trpimirove do Divaltove ulice. Što se tiče naših radova trenutačno provjeravamo situaciju na trasi da bismo vidjeli na koji će način moći proći nove cijevi tim dijelom. Naime, postoji čitav splet komunalnih instalacija u zemlji na tom dijelu. Gledamo koliko će mjesta biti potrebno za rov, jer specifičnost kod kanalizacijskih radova je u tome da se obavljaju na dubini većoj od pet metara, a potrebno je imati i dodatan prostor u širinu, radi osiguranja, odnosno da ne dođe do urušavanja. Nama je potrebno nekih metar i pol širine, ali na trasi se nalaze i plinovod, i telefonski kabeli, struja i parovod - pojašnjava Herceg.

Bez kružnog kod Ljepotice

No, kako su se na Trpimirovoj ulici u posljednjih nekoliko godina nekako poredali kružni tokovi, gotovo jedan na drugi, čini se da se baš nerado u koštac hvata s obnovom kolnika na onom dijelu Trpimirove ulice, sjevernije od sadašnje lokacije građevinskog zahvata koji je zapravo najistrošeniji. Naime, ozbiljnije sanacije kolnika gotovo da se nitko ne sjeća još od gradnje podvožnjaka na Trpimirovoj do Vukovarske ulice, a i u njenom nastavku prema sjeveru. A taj dio vapi za obnovom još i prije nego što je sagrađena zapadna obilaznica koja je postala zamjenska cesta za dotadašnju međunarodnu cestu koja je prolazila Trpimirovom kroz samo prometno središte grada. Za pretpostaviti je da je jedan od razloga i to što su ispod ceste brojne instalacije, a njihova rekonstrukcija uvećala bi ukupan troškovnik za obnovu samo asfaltnog sloja koji bi bilo šteta kasnije prekopavati, odnosno kada na red dođe rekonstrukcija starih instalacija. Projektna promišljanja radila su se za cijelo to područje u više varijanti.

Osječki dogradonačelnik Boris Piližota prilikom najave radova kod Drinske ulice kazao nam je kako određeni projekti za to postoje. “Bio je plan da se na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice radi također kružni tok. Međutim, gradnjom Poslovno-kulturno-trgovačkog kompleksa Eurodom Osijek postavlja se pitanje zbog količine prometa koji prolazi tim raskrižjem je li to uopće moguće. Odnosno, trenutačno analize pokazuju da tamo neće biti moguća gradnja kružnog toka zato što više nema dovoljno prostora. Tako se sada traži adekvatno rješenje, a onda će Grad donijeti odluku u kojem će smjeru ići i s rekonstrukcijom ostatka Trpimirove ulice”, pojašnjava dogradonačelnik Piližota. D. Pejić

Iako su postavljeni prometni znakovi, zatvaranja prometa u tome dijelu grada za sada nema

Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike